* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 Zaštita drva s pomoću Tungovog ulja

Go down 
AuthorMessage
King76

King76


Posts : 30
Join date : 2012-08-01

Zaštita drva s pomoću Tungovog ulja Empty
PostSubject: Zaštita drva s pomoću Tungovog ulja   Zaštita drva s pomoću Tungovog ulja Icon_minitimeSat Sep 29, 2012 1:08 am

Evo, ukratko prikaz postupka zaštite drva s pomoću Tungovog ulja - inače jedino prirodno ulje koje se potpuno suši bez umjetnih dodataka. Sva ostala ulja koja se koriste za zaštitu drva - laneno, tikovo, ulje naranče i limuna.....se ne mogu u potpunosti osušiti.
No, kako bi bili sigurni da imate u potpunosti prirodni proizvod potrebno je kupiti "100% Pure Tung Oil", jer na tržištu postoje razno-razne mješavine koje dolaze pod nazivom Tung Oil, a u kojima ima malo ili gotovo ništa čistog Tung ulja.
100% Pure Tung Oil je izuzetno guste konzistencije pa ja prva dva sloja potrebno razrijediti s pomoću proizvoda koji se zove White Spirit (da ne bi bilo zabune, ne radi se o špiritnom gorivu za lampe i kuhala i sl.) te koliko mi je poznato White Spirit se kod nas može kupiti jedino u ZG-u u firmi Juriček.
No, krenima na sam postupak zaštite:

1. drvo treba biti "sirovo" i pobrušeno do gradacije P600 (može i više, ali je P600 sasvim dovoljno)
2. na tako pobrušeno drvo nanosi se Tung ulje u nekoliko slojeva (minimalno pet slojeva)
3. prvi sloj se razrijedi s 50% White Spirita te se nanese jako tanko s pomoću pamučne krpe i ostavi jedno 30 minuta da se upije u drvo
4. nakon 30 minuta potrebno je s površine ukloniti ostatke ulja s pomoću čistog komada pamučne tkanine te ostaviti 24 sata da se osuši
5. drugi sloje se nanosi isto kao i prvi no potrebo ga je razrijediti s 25% White Spirita
6. treći sloj se također nanosi isto kao i 1. no potrebno ga je razrijediti s 10% White Spirita
6. četvrti i svi ostali slojevi se nanose nerazrijeđeni te je postupak u potpunosti isti kao i za prvi sloj

Nakon nanošenja posljednjeg sloja (vodite računa da je potrebno nanijeti minimalno dva nerazrijeđena sloja) komad je potrebno ostaviti da se suši 10-15 dana te s vremena na vrijeme (najbolje svaki dan) ispolirati površinu čistom pamučnom krpom - na taj način će se površina drva ugrijati te će to pridonijeti bržem sušenju samog ulja.
Tako zaštićeno drvo je u potpunosti otporno na utjecaje vlage, a površina ima fini mat finiš (ukoliko želite postići koliko-toliki sjaj potrebno je zaštićeni komad drva nakon potpunog sušenja ispolirati s pomoću Micro Mesh-a i to samo s posljednje 4 gradacije).
Tungovo ulje je u potpunosti neškodljivo zdravlju pa je idealno za zaštitu drški kuhinjskih noževa kao i drvenih daski na kojima se reže.

Back to top Go down
 
Zaštita drva s pomoću Tungovog ulja
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Stabilizacija drva
» Drva za drške by GAGY
» Zastita drveta od buba
» Obrada drva
» malo drva

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
* F E R R U M * :: RADIONA :: Drvo, koža, umjetni materijali...-
Jump to: