FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA |
| | jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D | |
|
+4bezribic rale predrag1969 Karlo Ban 8 posters | |
Author | Message |
---|
Karlo Ban Admin

| Subject: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Sun Aug 26, 2012 10:21 am | |
| uglavnom, bimetalci su mi postali opsesija, pa evo malo slika te nove stare ovisnosti. iako ja to zovem dimljenjem pcela, radi se o izradi ugljena i tako cijela prica zapocinje...  radno mjesto na +36 u hladu    kao i na temi sa britvama... prethodno izmlaceni komad celika i zeljezo, izbruseni i popikani na coskovima sa REL-om da se drze u vatri.   tu slicnost sa britvama prestaje...sljedece je kovanje trna. malo rucno u viljusci  i bat odradi ostatak posla  onda rucno sa cekicem odradim list ostrice:  naravno, vitoperenja zbog dva materijala razlicitih toplinskih svojstava i sastava ko u prici..za vrijeme kovanja, kaljenja, i svih ostalih obrada ali sve me rijede to uhvati nespremnog. vrazji japanci, oni su krivi za ovo. nakon tracne brusilice, ostrica je spremna za kaljenje...   kaljenje u vodi, skarta ko u prici, ali one koje uspiju, izgledaju odprilike ovako nakon grubog brusenja  neki dan sam slucajno upoznao jednog nozara, otisli smo na kavu i izmedu ostalog pricali o stone wash-u sa kojim on odraduje ostrice i evo rezultata.    jedan drugi slicnih dimenzija ali bez ikakve obrade koja bi istaknula razliku izmedu celika i zeljeza   na sljedecoj slici se sam namjestio..kao to mu je dobar profil  duljine su na oba oko 100 mm. ostrice imaju jako visoki grind...jednog strane zapravo i nemaju. po mom misljenju, nesto sto je steta ne upotrebljavati svaki dan za sve. eh sad, visokim brusenjem ili poliranjem razlika izmedu celika i zeljeza postaje ocita i lijepa ali bez obzira na celik i upotrebu isto tako lakse nastaju ogrebotine i vise ubadaju u oko, pogotovo ako se zeli odrzavati iznimno tanka ivica ostrice redovitim ostrenjem. od tuda i ideja za grubom povrsinom, u ovom slucaju, stone wash sto je povrsina sa velikim brojem ogrebotina tako da se nove od koristenja nece razlikovati ili kao na ovoj drugoj ostrici, jednostavno malo grublji brusni papir. naravno i troskovi izrade padaju. to sto sam rekao je ocito, ali nekako imam osjecaj da zelim to i napisati jer je ovo prvi puta da sam neku "seriju" ostrica ostavio u tako grubom stanju brusenog djela...evo, sad mi je srce na mjestu. nadam se da vam se svida i isprike mobitelasima na puno slika  kometari, prijedlozi i kritike dobrodosli. | |
|  | | predrag1969

Posts : 509 Join date : 2012-03-17 Age : 54 Location : Malojaroslavec, Rusija
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Sun Aug 26, 2012 11:33 am | |
| | |
|  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Sun Aug 26, 2012 11:51 am | |
| fala, predrag  | |
|  | | rale

Posts : 557 Join date : 2011-05-04 Age : 50 Location : Bukovac, Novi Sad
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Sun Aug 26, 2012 1:21 pm | |
| Da ovi mi deluju uredjeniji,linijski i brusenje,jesi li zadovoljan cumurom koji sam napravis!?p.s.kad vec volis toliko laminate uradi neki sa hrom-carbon varijantom  znaaam nevolis hromne celike | |
|  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Mon Aug 27, 2012 1:35 am | |
| fala. jako sam zadovoljan. jedina razlika je sto je moj sitniji i moze odmah u kovanje, a kupljeni moram usitnjavat prije. naravno, bez vlastite sume je neisplativo. nehrdajuci/ugljicni dolazi uskoro  bit ce nesto za kuhinju. | |
|  | | bezribic

Posts : 340 Join date : 2011-02-09 Age : 51 Location : Slavonski Brod
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Mon Aug 27, 2012 3:56 am | |
| Predobri oblici oštica a i vrhunska obrada .Svaka čast Karlo ! | |
|  | | žile

Posts : 548 Join date : 2012-03-17 Age : 61 Location : Osijek
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Mon Aug 27, 2012 7:14 am | |
| Ne znam koju pohvalu bi napisao a da več nije napisana jednostavno fantastično | |
|  | | Guest Guest
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Mon Aug 27, 2012 8:31 am | |
| Odlicno Daj mi reci radis li sa onim batom sto si pravio ili onim kupovnim (ako si ga sklopio ??) Kako izlazis na kraj sa vitoperenjem ostrice poslije kaljenja ?? |
|  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Mon Aug 27, 2012 9:22 am | |
| fala  radim iskljucivo sa svojim iz "kucne radinosti". onaj je sklopljen ali fali jos stvar dvije da se pokrene. cijelo vrijeme je problem sa ravnanjem, ne samo nakon kaljenja. uglavnom se predsavija ili jednostavno piga u skripcu ili cekicem na panju sa laganim udubljenjem. | |
|  | | rale

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Mon Aug 27, 2012 11:58 am | |
| Nezelim da me neko pogresno shvati ali otkud toliki problemi sa tako malim secivima :|pa cak i dosta duzim ,ako se uradi uredna normalizacija i zarenje nebi trebalo toga da bude,kalim damask,bi/laminate,stainles,...u poslednje vreme skoro sve kalim diferencijalno sa glinom i nemam problema,desavaju mi se greske u damasku prilikom kovanja ali te komade elimiisem,sklanjam komad i ostavljam ga za da tako nazovem,,usitnjeno,,prekivanje ali tolika frka oko kaljenja mi nije jasna,nezelim da pametujem i da se kurcim ali mislim da sa STRPLJENJEM moze sve da se uradi lepo... | |
|  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Mon Aug 27, 2012 12:55 pm | |
| ma nisam ja tako mislio kada sam rekao "problem". ono sto sam mislio je da se noz konstantno piga i da ga jednostavno ravnas - nije to problem u tom smislu rijeci vec postupak koji mora proci. koliko god on i zbog kojih razloga u stranu, ti ga vratis na ravno i to je to. a da se bimetalci pigaju gore od svih, to je istina...kako si rekao, samo malo vise strpljenja  | |
|  | | Guest Guest
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Aug 30, 2012 3:42 pm | |
| Uh sto sam se ja namucio oko tog ravnanja ostrice kod onim mojih gladiusa... Jednog sam uspio ispraviti, ali drugog sam na kraju morao ostaviti s malim odstupanjem...
Inace, ove dvije ostrice su izniman rad, svaka cast majstore... |
|  | | zeljkoolbina

Posts : 206 Join date : 2012-03-02 Age : 47 Location : bezdan
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Fri Aug 31, 2012 7:57 am | |
| a sta da ja dodam na sve ovo! odlicno. samo pratim i upijam kao sundjer ili spuzva da me svi razumiju | |
|  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 3:33 am | |
| prvo isprike na losim slikama :-D jedan mali eksperiment, nadam se da ce vam biti zanimljiv. kad radis bimetalce, svasta moze doci na bilo koju stranu, pa zasto ne i lanac. jos sam u postupku testiranja lanaca ali sa obzirom na rezultate, biti ce tu svasta uskoro. krenuo sam sa najmasnijim lancem koji sam ikada vidio  i procistio ga u vatri  ...i popikao sa REL-om  grijanje, boraks, tuckanje, grijanje, boraks, tuckanje, grijanje, boraks, tuckanje, grijanje, boraks, tuckanje, grijanje, boraks, tuckanje, grijanje, boraks, tuckanje...  nakon nekog vremena lanac pocinje izgledati kao jedan komad celika ali treba jos par preklapanja da se preostale rupe uklone. komad sa ljeve strane je napravljen od dva komada sa desne strane.  nakon 3 preklapanja kovacko zavarivanje komada W2 na jednu stranu lanca  jedna umjetnicka sa losim osvjetljenjem - pocetni materijali i rezultat  ...i par na svijetlu sa obje strane    jos je par nezavarenih "rupica" ostalo ali to me tada nije brinulo, lako se rijesi sa jos kojim preklapanjem. bitno mi je bilo vidjeti kako ce proci TO i kakva ce svojstva imati na kraju a tu sam odusevljen...ostrica sa mozda najboljim omjerom tvrdoce i zilavosti koju sam proizveo - jos koji eksperiment da potvrdim ali mislim da sam na dobrom putu. evo ga... nesto novo nesto divlje kako bi bobo rekao  komentari i pitanja dobrodosli. | |
|  | | rale

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 3:45 am | |
| odlican oblik seciva,jednostavan i elegantan,jednostrano brusenje  hm...Probaj lanac od motorne testere odlican je materijal posebno od,,stihlovke,,mada mislim da su svi ok,kombinacija vise celika odlicnog kvaliteta... | |
|  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 3:49 am | |
| fala
ako bih radio sam rub ostrice od lanca, mislim da bih zavarivao u cijevi tako da sto manje ugljika izgubim, u ovom slucaju sam radio na dosta visokim temperaturama da ga sto vise i izgubim da bude malo zilaviji. | |
|  | | rale

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 4:12 am | |
| Mislis da bi bio previse krt ako ga nebi pregrevao,odnosno ,,isterivao,,ugljenik?Neznam,ja nisam imao problema sa tim,kovao sam i velike masinske lance i uglavnom je sve uredu,testirao sam oštrice i mogu reci da je predobar celik,neznam koji koriste za pravljenje lanaca ali je odlican,jedino sto kontrasti pri ečovanju nisu naglaseni ali neko voli i tako... | |
|  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 4:17 am | |
| - rale wrote:
- Mislis da bi bio previse krt ako ga nebi pregrevao,odnosno ,,isterivao,,ugljenik?Neznam,ja nisam imao problema sa tim,kovao sam i velike masinske lance i uglavnom je sve uredu,testirao sam oštrice i mogu reci da je predobar celik,neznam koji koriste za pravljenje lanaca ali je odlican,jedino sto kontrasti pri ečovanju nisu naglaseni ali neko voli i tako...
da ide na rezni brid, bio bi odlican bez da sam "vadio" ugljik, ali kako, u ovom slucaju, ne rezes sa njim, mislim da je bolje da je zilav. uostalom kalio sam u vodi...potreba za necim zilavim je velika  | |
|  | | Guest Guest
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 4:43 am | |
| |
|  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 10:27 am | |
| hvala....a da vidis sta je jos u pripremi  | |
|  | | Guest Guest
 | |  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 11:51 am | |
| | |
|  | | Guest Guest
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 12:20 pm | |
| Ma druze ,bila je sala ali ako posaljes necu se ljutiti ... Nego ,nesto sam razmisljao neki dan ,znas li da je proslo oko 4 godine kada smo prvi put razgovarali o temi kovanaj i knifemakinga ,i vidi do kud je to otislo ...Dode covjeku bas drago ...  Da ti vise ne spamam temu ... |
|  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 12:32 pm | |
| je, ko da je bilo jucer... | |
|  | | žile

Posts : 548 Join date : 2012-03-17 Age : 61 Location : Osijek
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D Thu Sep 06, 2012 3:26 pm | |
| Jaaaaako dobro!!!Zanima me jel dovoljno tako užariti lanac da se sredi masnoća?Nedavno sam pokušao nešto slično sa lancom od motorne pile.Neslavno je završilo ,mislio sam da je zbog masnoće. | |
|  | | Sponsored content
 | Subject: Re: jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D  | |
| |
|  | | | jedna strana druga strana, jedan auto dva volana :D | |
|
Similar topics |  |
|
| Permissions in this forum: | You cannot reply to topics in this forum
| |
| |
| |
|