* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje

Go down 
4 posters
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeFri Jul 20, 2012 1:41 pm

Postoje dve škole oštrenja bolje rečeno dve tehnologije brušenja i oštenja sečiva i ostalog alata.To su
Nemačka i Japanska škola
Sve ostalo je su kopije i mešavina i to radi ko kako hoće.Ja pripadam Nemačkoj školi oštrenja alata i tako sam i učio..
U Nemačkoj školi oštrenja i izrade sečiva i britvi koju i Vama preporučujem , od alata koriste se sledeće:
za oblikovanje sečiva na grubo su:
-šmirgle na platnu , brusni točkovi
- grubi , srednji i fini poliri sa tutkalom i abazvnim prahom za glačanje
- i završno poliranje sa pastama
E, sada to je neka gruba podela
Osnovna stvar koja je ovde i najteža i koja se uči godinama je da naučite da brusite na točku , da izvalčite rave površine , različite tipove reza, da znate da ojačate rez da sečivo dugo traje....
Ja imam mašinu koja ima 12 brzina pa mi zamenjuje njih 3 ili 4 koliko moji mastoir imaju , sa mogućnošću da mogu da brusim od sebe ( kada tocilo ide od mene) , i ka sebi ( kada tocilo ide ka meni)...
Za grubo oblikovanje sečiva koristim nemačke šmirgle "gensport" sa cirkonijum -okisdom koji mnogo dobro skida i kaljenje čelike preko 62 rokvela - bez problema, granulacije 40, 60 i 100.
Za grubo poliranje koristim ono što koriti nemačka škola i što sam ja učio a to su: grubi poliri sa tutkalom i abrazvnim prahom SC( karborudnum), granulacije 80, 120 , retko kada 240.Mada imam ih sve od najkrupnije do najsintije od 24 do 1200, i polir glinicu ( hidratisani alumijum oksid koji je u rangu hrom oksida i bolji je od njega , zato što je amorfan, a hrom oksid je kritalan!) to ima velike razliike! , jer amorfna jedinjenja su najbllji poliri....ZAPAMTITE TO!
Za završno poliranje i visoki sjaj naravno koristim paste za poliranje koje pravim sam - jer sam to specijalizirao i nema potrebe da ih kupujem ( jedino kada me mrzi da ih pravi Smile )
Način na koji drage moje kolege oštrite svoje noževe, ( rezultit su neosporni! da me neshvtite pogrešno) , mišljenja sam da bi trebalo to malo profesionalizovati ....Šmirgle vodene , iako su efikasne i kožnji stopovi su daleko od profesionalnog alata.Poštujem svačiji rad , nemojte sumnjati , ali imam dovoljno iskistva i znanja i sebi sam dopustio da Vam to kažem - za vaše dobro.....
kako se pravi alat , kako se radi na točku ravne površine , konveksi rez, konkvani rez , ravan i ostalo rado ću odogvoriti ako budem bio upitan!... Smile
Toliko za početak....


Back to top Go down
Dule

Dule


Posts : 449
Join date : 2011-05-23
Age : 41
Location : Arandjelovac

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 6:07 am

Sjajno druze,lep opis.Jedino jos da nam objasnis od cega pravis pastu,tj koje sastojke stavljas jer vidim da ovo radis profesionalno.
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981


Posts : 667
Join date : 2010-11-05

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 7:09 am

Odlicno si zapoceo temu.Ja bih imao more pitanja da ti postavim jer me dosta toga zanima,ko sto sam ti vec i ranije najavio.Mada ovih narednih dana necu biti na netu jer mi racunar nece biti tu,ali nema veze.
Ja bih voleo da sve ono sto si pomenuo,kada budes imao prilike objasnis polako.Posto me bas zanima kako se to profesionalno radi.
Recimo evo nekih pitanja.
Kako ojacavas rez da secivo dugo traje?
Sto rece Dule,kako pravis polir pastu?
Kako se pravi i da li se isplati praviti veliki kamen za vodeno brusenje(ja bih rado dao 2 ili vise,noza za jedan dobar kamen,al nazalost oni u firmama sto prodaju ipak vole vise pare Laughing )?
Pomenu grubo poliranje,da li radis na platnenom ili necem drugom to poliranje?
Itd.za sada.
San mi je da napravim masinu koja ce moci da odradi sredjivanje ostrice,znaci od samog formiranja do poliranja.Imam vec dosta ideja,ali fale samo par desetin ili vise evropljana.

Pozdrav Very Happy Very Happy Very Happy

Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: evo kolege za vas ! !!!    oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 12:52 pm

Oštrenje noževa
Oštrenje sečiva podrazumeva vraćanje sečivu rezna svojstva u smislu vraćanje originale geomerije ili promena geometrije sečivu sa ciljem davanja sečivu bolje performanse sečenja ili rezanja od postojeće.
Ovoj tehnologiji ćemo prići sa nekoliko aspekata.
1) Proces oštrenja
2) Tehnika oštrenja –potezi u oštrenju
3) Alat i oprema za oštrenje
4) Izrada alata za oštrenje


1) PROCES OŠTRENJA

Kod samog procesa oštrenja vrlo je važno pažljivo prostudirati sam rezni alat koji je donesen na oštrenje.Pošto se ovde radi o oštrenju noževa (kuhinjskih ,mesarskih, lovačkih ) objasniću njihov način oštrenja.Kao i industriski tako i tzv „neidustriski alat“ koji spadaju gore pomenuti imaju svoju geomeriju koju valja pre upotrebe razmotriti u cilju vraćanja iste ili promeni odnosno, davanja sečivu nove gometrije.Oštrači koji oštre na pijacama ili naši stari rade na način koje relativno prost, izlače dva ugla 5-7mm i odmah rade skidanje pucne na polir krpi ili finijem tocilu i naoštre Vam nož za 5min.To je ustanovljen i odomaćen način oštrenja, ali je potpuno pogrešan !Oni nevode računa o očuvanju gometrije sečiva što je očigledan dokaz njihovog nepoznavanja tehnologije izrade sečiva i oštrenja istog.Takav način oštrenja treba odbaciti!


1.1 TIPOVI REZNOG DELA NOŽA
Postoje nekoliko tipova reznog dela reznog dela noževa.To su
a) Ravan ili konusan rez
b) Konkavan ili udubljen rez
c) Konvekstan ili ispupčen rez
.Vrlo je vazno da postoje noževi koji imaju kominaciju gore pomenutih u zavisnosti od namene.Može se desiti da Vam dođu noževi koji s jedne strane imaju ravan (konusan) rez,a s druge strane skoz ravno sečivo kao npr.dleto.Kombinaciom raličitih reza dobijate TIP IVICE.Naprimer ,japanse makaze imaju tzv.Klamšel ivicu koja s unutrašnje stane ima konkavi rez pa na njoj dodat ravan rez i dobijate udubljenje u sredini s unutrašnje strane makaza i nastavak na ravan rez pri vrhu sekućeg dela .
Takođe treba znati da postoje i 2 opšta tipa reznog dela alata.A to su :
a) „ A“ tip
b) „T“ tip

Važno je znati da ova dva tipa mogu biti na sva tri tipa reza Tip „A“ je oblik rezne ivice koji karakteriše velika prodornost u materijal, lakoća sečenja istog,i taj tip ivice imju sečiva koja imaju veliku tvdocu preko 60 rokvela, dok tip „T“ imaju sečiva koja karakteriše malo slabija prodornost u materijal, ali veća izdržljivost od tipa „ A“ i imaju sečiva koja imaju tvrdoću ispod 60 rokvela, najčesčće oko 56 -58 .Noževi mesarski ,kuhinjski, lovački ,skalpeli, neke vrste žileta imaju „ T“ ivicu .Ovaj tip ivice se sporije tupi, čuva prehodni ugao oštrenja i samo sečivo od zatupljenja.
Ove ivice se dobijaju oštrenjem I izoštravanjem seciva, stim što se ivica “T” dobija tako što izoštrimo secivo, odradimo ve operacije oštrenja nakraju pred poliranje seciva navučemo rez s obe strane reznog alata ( noževa) koje je u obliku tanke bele linije koja se golim okom vidi i pucna koja ostane skinemo je na krpu –polir šajbnu!
Drugi način je taj da secivo izoštrimo do kraja, ispoliramo sečivo, ono malo pucne koja je ostala , s njom vraćamo secivo na šajbnu koju smo odredili za navlačenje reza i onda isto sečivo , koje je već ispolirano , ponovo vraćamo na polirku i skinemo ono malo pucne što je ostalo. Ovaj drugi način Vam je bolji ! NJEGA KORISTITE ! Tako smo dobili “T” ivicu koja je ustvari ojačano sečivo koje se sporije zatupjuje , za nijansu ima manju prodornost , ali zato dosta duže sečivo ostaje oštro! Vrlo su retka sečiva koja imaju “A” ivicu, čak i britve, žileti imaju “T” ivicu.
Nebih da stavljam sebe u ulozi kritičara , jer i sam učim oštrenje industriskog alata ( glodala, burgije, strugarski noževi), samo želim reći da sirov rez ( “A” ivica ) , koju oštrači daju glodalima – brzo dolazi do zatupljenja istih.Treba ih malo zatupiti belegijom ,ali Ne FORMIRATI UGAO ! ( “T” ) ivica , i alat će duže trajati.Slika 3 pokazije kako se formira – navlači rez.1.2 ALATI I OPREMA I SAM PROCES OŠTRENJA SEČIVA

Alati i oprema za oštrenje koje koristimo možemo podeliti na :

- alate za oštrenje
- alate za grubo, srednje poliranje ( izoštavanje )
- alate za predpoliranje i super finiš ( završno oštrenje)

U alate za oštrenje grubo i fino spadaju sve vrste šmirgli , tocila sa keramičkim vezivom magnezitnim kao I bakelitnim vezivom .Ovi alati imaju granulaciju od 40, 60, 80, 100, 120 , 180, 240.Ja koristim šmirgle na platnu granulacije 60,80 i 120.To radim tako što na tocilu određenog precnika po obodu tocila nalepim prvo gumu pa preko nje pomenute smirgle sa lepkom sintelanom ( on je nabolji).Tocila ( bolje reći točkovi koje koristim su od medijapana dimenzije način lepljenja pogledaćete na slici 3.
Alati za izoštravanje koristim u 2 varijante.Prva je da na točku od medijapana nalepim traku debljine 3-4cm srednje tvdog filca ,pa onda tutkalo I brusni prah granulacije 120, 240 i 400.Neki oštrači koriste iste one granulacije koje su date na pomenutim tocilima I šmirglama ,jer tutkalo tj. mešavina tutkala i ovog praha daje elastičnost koturu ( kotur je drugi naziv za tocila za grubo poliranje ) i bez obzira na istu granulaciju dodakom goveđeg loja ili smeše za podmazivanje potpuno se skidaju risevi od predhodnog grubog oštrenja.Druga varijanta je da se tutkalo i prašak za brušenje stavljaju direkno na filcanom točku što se i najčešće radi, mada mana ovog je u tome što tocila od filca određene tvrdoće vremenom izgube je , i postaju dosta elastična što može biti dosta loše po sečivo , jer previše mekana tocila hoće da se uviju oko rezne ivice i utupe je .S druge strane imaju i svoje vrline , mekše tocilo od filca bolje skine grbu ( oštra ivica izeđu oštrenog i neoštrenog dela) – sto i nije tako loše, mada meni prvi način odlično se pokazao, jer kupujem filcane trake ako se vremenom potroše lako ću ih zameniti novim i pravim sebi veliku uštedu u novcu. Kako se prave ove smeše i čemu one služe?
Tutaklo i vodeno staklo su lepila koja su zakon u izoštravanju alata. Kako napraviti alat za glačanje( gubo poliranje ) i čemu on služi videćemo u daljem izlaganju.
Prvo postoje dva načina kako se prave ove smeše i svaki majstor pravi pomenute smeše kako njemu odgovara.
Prvi način izrade ovih bruseva za glačanje je sledeći:
Tutkalo koje smo kupili rastvorimo u malo vode i ostavimo da nabubri skroz- da postane kao želatnska masa .To može biti 2-24h, zavi od toga u kakvom je obliku tutukalo koje smo kupili.Što je sitnije to mu manje vremena treba da nabubri.Tutkalo može biti u obliku gralnula pasulja , sitno samleveno i sl.Koristi se kožno (zečije) i koštano tutkalo.Bolje je zečije ali je dosta skuplje od koštanog, mada koštano je takođe fenomenalno! ( ja koristim koštano) .Posle bubrenja zagravamo tutkalo na tem.od 60-700C ,u praksi se to radi tako što ga kuvamo u vodenom kupatilu ( posuda sa tutkalom i malo vode koju smo dodali , a koje je predhodno nabubrelo stavimo u dugi veći sud s vodom kuvamo ) ,čimo tutkalo počne da se rastvara i postane toplo ( osetimo pod prstima) , kuvamo još malo na toj temperature da se potpuno rastvori četkom , mekanom, mekanom nanosimo na filcani kotur odnosno na filcanu traku koju smo predhodno zalepili na tocilo od medijapana.Odmah dok se tutkalo nije ohladilo uvaljamo u brusni prah tako što provučemo šipku kroz tocilo gde je rupa naosovini guramo (valjamo) na brusni prah koji se nalazi na papiru ili u nekoj kadici I pazimo da se na celo tocilo nanese jednak I ravnomeran sloj praha….Nesme tutkalo da se vidi.Ostavimo da se osuši i nakon sušenja možemo ponovo naneti još jedan sloj .Nebi bilo loše kada se kotur osušio da ga malo lupanjem otresemo da prilikom puštanja u rad ne bi prah koji se nije zalepio nama direkno u oči otišo.U svakom slučaju on mora otpasti na ovaj ili onaj način…Treba biti obazriv..
Drugi način izrade bruseva za glančanje se radi tako što se tutkalo zagreje i rastvori pa se u njemu 2-2.5 veća količina bursnog praha pomenutih granulacija i to sve lepo izmeša i onda četkom nanosi na kotur i pazi se da se podjednako nanese da nebi došlo do bacanja kotura kasnije I vibracija.Mada , opet on mora da se vidijum sekačem ili tupim nožem polako po obodu poravna i izjednači.Ja ovaj način koristim za finije granulacije mada je je prvi način bolji –po meni tako da ga preporučujem kako za grube tako i za fine granulacije.
Kada se sve ovo završi i kada stavimo na mašini treba kotur razraditi.Kako se to radi?
Prilikom okretanja mašine , uzmemo obično parče metala i polčnemo ga brusiti ( grubo polirati ) sa dodavanjem smese za podmazivanje.U početku će se desiti da kotur ostavlja riseve ( brazde velike i duboke), za to dodajemo –podmazujemo sredstvom za podmazivanje i to radimo nekih 20 min.Sve dotle dok nevidimo da nema velikih riseva na tom parčetu matrijala.Tada je kotur spreman za upotrebu...Tako pripremamo sve ostale koturove i one finije i grublje.Zapamtite jedno.Kotur mora da se razradi pre upotrebe da bi dao potreban kvalitet obrađene površine.
PROCES OŠTRENJA REZNOG ALATA
Da bi nam nož dugo trajao valja ga pravilno izoštriti.Nešto što bi trebali da znamo je da sačuvamo trvdoću rezne ivice koja je kaljenjem ustanovjlena.Pogrešno je kako neki majstori rade, a to je da varnice koje se pojavljuju na sečivu daju znak da su formirani uglovi i tada izlazi pucna.Posle toga idu na finijim polirima i ostalo što ide posle toga …Jedno je raditi na kamenu s vodom i tada može se pojaviti pucna ,jer voda hladi materijal….A sasvim je nešto drugo raditi na brusnim trakama koje su od pamučnih šmirgli napravljene…Tu moramo voditi računa…
Pošto ja radim na pamučnim šmirglama , a ne na vodenom tocilu, objasniću i razliku između njih..Na vodenom tocilu može da se izvlače uglovi sve dok se nepojavi pucna –žica, dok pamučne šmirgle zbog svoje prirode to nam nedozvoljavaju…Naime na njima treba što više otanjiti sečivo da dođe skoro do pucne ali da se nepojavi pucna , jer može doći do paljenja ivice sečiva pa posle moramo i taj deo skidati koji je upaljen.Znači oprez! .Međutim, meni nije problem da ozvučem pucnu, ali kada dolazite do blizu pucne, ( formiranja uglova,) , radite potezima malo brže, I laganije, i hladite sečovo u kantici sa vodom , i pojaviće se pucna bez paljenja sečiva.Posle toga idemo na polir sa zrnom 100,ili 120 na njemu radimo dok neizađe pucna,ili ako je već izašla onda, skidamo riseve sa predhodnog brušenja, I pucna će na kraju ili da se otanji ili sama da otpadne.. Tada može, ili da se formira konačan ugao rezanja Ili se on samo definiše daljiom obradom –grubim poliranjem.…Kada to završimo idemo na ostale polire gde skidamo riseve od predhodnog oštrenja radimo sve dok se risevi ne skinu od predhodnog polira… Za to vreme pucna će se sve više tanjiti i na kraju zadnjeg polira će otpasti …Kada dođemo do zadnjeg polira i utvdimo das mo skinuli sve riseve a taj zadnji može biti ili 240 ili 400 ili 600...onda se vraćamo na onaj prvi polir sa granulacijom 100 ili 120 i na njemu pod malim uglom ne većim od 15 stepeni od površine tocila navalčimo dupli rez i dmah idemo na krpu za poliranje koja je od čoje , filca ili slično.Tada poloramo ceo nož i skidamo pucnu koja je ostala i će biti kraj.Nož je naoštren!Međitim ovde moram da nagalsim nešto…Obratite pažnju…Ja sam dugi niz godina radio na ovaj način, i tako treba traditi, ali u jednoj drugoj firmi gde sam bio , naučio sam još jedan način isto toliko efikasan, ali je on za malo naprednije oštrače.Kkoritim ga već 3 godine.O se sastoi u tume što, napravite polire od zrna 120 , 3 polira..Prvi , na njemu nećete ga podmazivati, već posle grubog oštrenja, odmah na nejmu idete, mada možete ga malo I podmazati- nije loše, a ostala 2 podmazujte, jedno 2h, I sa nekim tupim predmetom, ga utupite,jer on je nov i onda mnogo skida.Kada ga utupite, vi ste dobili dovolljno, fin polir koji iako je zrno 120, radiće kao zrno, 600….Treći , malo manje utupite, 15- 20 minuta….I dobijate 3 odlična brusa – polira, na kojima ćete raditi.Znači , pirpremili ste alat koji će vam dugo trajati, čak I ogodinu dana.Kada se on potroši, vidijom sliniete sve, I čeličlnom četkom očitite, da dođete dko zdavog filca, njegove površine po obodu, I možete , a, I nemora, ( ko kako hoće), daga namažete krečnim mlekom I skinete evantualnu masnoću koja je ostala…Jas am ranije radio tako, a sada ne, jer godine iskustva, su iza mene, I jednostano nema potrebe , jer ga vidija i čelična četka, lepo skinu….

POLIRANJE DO VISOKOG SJAJA
Ako ste se pridržavali, ovog što sam naveo, površine koje ste obrađivali,biće dosta ugalnčane, većina njih će imati i visoki sjaj, ako ih prednohno obiršete pamučnom krpom ili toilet papirom…Ovde možete direkno ići na visko poliranje, tako što nanosite, zelenu patu za poliranje ili neku drugu za viski sjaj na polir šajbnu od čoje, ili od pamuka , čak I meki fini filc dolazi u obzir.I zapamtite što više polirate, to će površina dati veći sjaj.
Drugi način je da radite pred poliranje , tako što koritite pastu zap red poliranje,( crvenu, ili crnu), ja ih sve pravim .Kada imam vremena, kada nemam kupim….Ta pasta se nanosi na šajbnu od nekog grubog platna, sisal tome slično DODATAK:Mnogi do vas poliraju na filcu, ja sam njega poslao u penziju, jer je čoja najbolja i nestvara kontra ugao da tupi rez I takve stvari će vam se dešavati…čoja je zakon , čak I kada pritisnete jako , ona kao sunđer ide oko sečiva I ne tupi ga već izlvači nenoramlno jaku ošticu I visok stepen oštine! ….P a onda idete na viski sjaj. To možete na čoji sa manjim prečnikom I da bude gusto tkana! Samo drugi kotur I druga pasta .Ja sam takođe ranije radio tako, ali samo u početku, zato što ovaj zadnji polir, toliko , uglanča površinu da nema potrebe, ići na pred poliranje.U zadnje vreme, odmah posle grubog brušenja idem na gurbi polir kotur i tu se zadržim malo duže, da odmah idem na visoki sjaj sa zelenom pastom I dobijam ili prellepu mat površinu , ili dosta dobar viski sjaj…To je stvar iskustva …vremenom će godine rada učini svoje….Obrti za viski sjaj i pred poliranje trebalo bi da budu po pravilu na 2800- 3000.Znači kupite motor koji ima osovinu kroz njega I koji je brzohodni, ili kupite tocilo sa motorom I skinete tocila I stavite polir šajbne….

OPREMA I ALATI KOJI SU POTREBNI
Od optreme morate imati sledeće:
Elektromotor sa sa remenicama i osovini na samom elektormotoru koji se nalazi dole i koji svojom težinom oteže kaiš.Gore se nalazi osovina sa kućištima i lagerima i remenicama.Treba tako konstisati tj.postaviti elektomotor da gore dobijate brzinu od oko 1400-obrtaja.Pazite, može i više do 1800, a manje nebi trebalo.Ja radim na 2400 obtaja pa i VIŠE ! ali to sam godinama sticao iskstvom…Možete napraviti tako da imate dve ili više brzina preko remenica.Stavite jednu remenicu dole, a dve gore, i pošto motor pada i oteže kaiš , mastor Vam može napraviti da on šeta levo-desno po jednoj šipki koja se nalazi dole gde je motor zašraflje na postolju koje je zavareno sa šipkom i koja se pomera levo desno….
Napomena: radite polako, studirajte proces....nežurite...Vremenom ćete razviti osećaj za osećaj i motoriku .....Pazite , povrede mogu biti strašne .Meni se dešavalo da se nisam poseko, skoro 2 godine, (to je naduži period) , a onda sam sve to „ nadohnadio“ za 2 meseca....Sve što Vam nebude jasno, možete me pitati telefononom ili mejlom.....Oštrački zanat , kao i svaki sdrugi , se uči godinama...
Ja ga radim 8, 5 godina, pa još neznam sve....uvek naiđe nešto novo....
Svaki zanat je jenodstavno nedokučiv! Na sreću ili žalošt , u tome je lepota....
SREĆNO!!!!!!!!!!!!

Konkavan ( UDUBLJEN REZ)
Konkavan rez se pravi , tako što pomerate ruku sa sečivom pod uglom od 90 speneni , sa leva na desno, a drag strana kada sečivo držite u levoj ruci s, desna na levo, naravno horizonalno pomerajući…Idete polako, krenete ,malo, pa pogledate, recimo 2cm, pa pogledate, i tako do kraja sečiva.Neko to radi iz cela odjednom , al to je stvar islustva.Pravilno je ovako.Potez može ići, jedan, pa opet ga ponovite, ali možete I kada levo –desno, znači dođete do petice noža pa nepodižete sečivo da ponovite potez, već , ga vraćate u suprotnom smeru.Tako radite i kada sečivo držite u levoj ruci….Bitno je nešto , da krenete od 1cm, od ivice donje noža , pa čak i manje, videćete , kako se on formra, kao da raste duž sečiva, i prema remenima, naviše, i prema samom rezu….Proces je završen, kada ste blizu pojave pucne ili kada se pojavila pucna.Oba konkavna reza, moraju biti simetrična.Teško da će Vam to ispasti tačno iz prvog polušaja.Ja sam ot vežbao 2 godine, I sada gamogu izvući I vezanih očiju….
Posle toga idete na polire, kao što sam obajsnio istim potezima, možete slobodno na poliraima grubim da pritiskate, sečivo, neće mu ništa biti…..Tako svi majstori rade…..
Konveksan ( ISPUPČEN REZ )
Radi se na 2 načina.
Prvi na trakastoj brusilici gde je trakasta šmirgla mekana , to je na delu gde ona ulazi u točak , na kome radite oštrnenje, znači mekani, udibljeni deo.Istim pomentum potezima, radite kao upredhodnom slučaju. Odretite , da li ćete ceo nož , ili ½, , iil ¼ , koliko hoćete radite istim potezima kao u prehdnom slučaju za kokkavan rez….posle toga idete na gubim poliraima sa srenje tvdim filcom , posšto je površina već formirana, ovde ,sam radirte glačanje…..Mnogo lepo ispadne na kraju- videće te!
Drugi, način je da kupite mekani filc, koji je po obodu veoma mekan , ali ne toliko da nemože da izdrži velike brzine, malo tvrđi od sunđera napr.i nanjega zalepite pamučnu šmirglu, pa sto takav alat napravite ,sa gubim polirima, isti postupak , ali mekana filc, da kada vi pritensete on filc se obmota oko njega….Slično kao na trakastoj brusilici……, Može tako, a može I na onim polirima koje imate od srednje tvdog filca…..samo što su potezi mal drugačiji , kao kada radite ravan( konusan rez)….Površina je već formirana, i onda noramlno povalčite… Bilo koji rez da radite, dešavaće vam se , a tako I treba da bude , da imate brazde, jedna do druge, ( kao talasi), jedan do dgrugog, to sve skidate na grubim polirima, I riseve, koji su ostali…-sve.ako se desi da ostanu od grubog polira , talasi, ali od njega, ne oni od rada, na pamučnoj šmirgli, ili kamenim tocilu, onda to skidate na na nadednom poliru….To se može dešavati, zbog velike površine reza , ili kada pravite nož nov….to je noramalo I tako treba da bude…...
Dešava će Vam se mongo toga, sve što Vam tokom rada , javi te mi pa ću vam pomoći…..
Kako uraditi, ceo nož , leđa, ramena, veliku površinu između sečiva, leđa, o tome me možete pozvati I pitati, jer sve se radi na ovim alatima, sam su potezi rdrugačiji….Ako sam Vam uspeo pomoći , nešto, to je moj veliki uspeh….Naime jedno je naučiti zanat , a savim je nešto durugo , preneti zanat dugome i naučiti ga istom!.Ovo drugo je neuporedivo teže, ali ja Vam stojim na raspolaganju…….Morate vežbati, ja sam kupovao noževe I sečiva na pijaci i vežbao kod majsotora i kući sam….
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: odogovor 2   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 12:59 pm

3.4 TEHNOLOGIJA IZRADE PASTI ZA POLIRANJE I GLAČANJE

Paste za poliranje i glačanje su smeše abraziva i vezivnog sredstva koje se sastoji oz mešavine stearina,parafina i loja ili svinjske masti.
Prvo da vidimo čemu one služe,kako se nanose na materijal,na koji materijal,kako deluju prillikom poliranja i sl.
Paste za poliranje služe za završnu obradu sečiva i raznih površina sa ciljem dobijanja visokog sjaja, za davanje izuzetne oštrine sečivima ,uklanjanje poslednjih tragova obrade predmeta i za definisanje visoke dimenzionalne tačnosti izrade samih predmeta (pazite, nemogu one dati visoku dimenzionalnu tačnost,već služe za definisanje iste,lepovanje ,honovanje i super finiš su metode obrade koje daju konačnu, visoku dim.tačnost). Dalje,daju izuzetnu oštrinu oštricama alata,tako da se koriste kod izrade hiruških alata velike preciznosti,za završnu obradu u zubarstvu,mogu povećati stabilnost oštice i vek trajanja do više puta,polirani delovi motora izdržajaju i do 10 puta veće optrećenje pri radu i još mnogo toga…
Kako one vrše abraziju materijala i koje su njihove loše i dobre osobine-hajde da ih malo upoznamo….?
Paste u šustini ne vrše skidanje materijala,i ako ga skidanju to je vrlo malo obično 10%,ostalih 90%, služi za izravnjavanje,ugalnčavanje i skidanje brazdi od brušenja .Da objasnim.Prilikom brušenja alata ,imamo na brušenoj površini ostatke u vidu kratera,brazdi,tj hrapavu površinu (stepen hrapavosti).Paste za služe da sve te ostatke skinu-uglančaju i dovedu u jednu ravan i daju alatu dimenzionu tačnost i oštrinu.Znači,one neskidaju materajl već glančaju-izravnavaju i poliraju isti.Kako to rade.Prilikom okretanja kotura od čoje ,filca,kože i sl. Mi nanosimo pastu koju prima pomenuti materijal,delimično upija i zbog velike brzine ,a pri dodiru sa površinom koju radimo ona počinje da se ,usled visoke termpetaure uzrokovane trenjem,topi i abrazivno zrno se kotrlja-okteće po materijalu u delimično slobodnom stanju i na taj način vrši obradu.Da je zrno čvrsto vezano u vezivu ono bi skidalo –brusilo materijal,a kao što znamo,vezivo za paste je mekano i zrno je labavo vezano u samom vezivu.
Loše osobine pasti mogu se objasniti njihovim skrivenim-podmuklim delovanjem.Naime,prilikom visokog poliranja,površina koja se obradjuje može u kratkm vremenu da poplavi-otpusti materijal,da čak i kada stavite ruku na tu površinu ona izgleda hladna,što je kontra diktorno,jer ta visoka temperatura je u stotim delovima sekunde nestala! Iskusan radnik to znaće da primreti.Razlog ovoe je veliki pritisak prilikom obrade od strane radnika,dug aksijalni korak prilikom obrade,tj.dugo držanje dela predmeta na mestu dodira polir-šajbne i samog predmeta.
Proces tehnološkog postupka izrade pasti se sastoji u u sledećim fazama izrade:
1)Priprema komponenata –sastojaka
2) Odnos sastojaka u smeši
3)Termička obrada smeše
4) Hladjenje i livenje
5)Hladjenje date smeše
6)Provera ispravnosti izradjene paste
7)Pakovanje u kutije
Sama tehnologija izrade pasti za poliranje u smislu literature je veoma oskudna,gotovo je i nema,to je nešto što moram da naglasim,ali radeći sa tehnologom koji je sticao zananje koje je učio od starijih tehnologa,tj.znanje se prenosilo s generacije na generaciju,a uz njegovu stručnu pomoć oko izrade pasti opisaću postupak koji sam i sam primenio i dobio zadovoljavajuće rezultate.Znači,ovo što sledi je iz primena tehnologije sa ličnim pečatom na sve to.


3.4.1 Priprema komponenata –sastojaka
Sastoji se u tome kakvu pastu hoćemo da dobijemo,koju vrstu materijala poliramo i sl.Još jednom da naglasim da postoje paste za pred poliranje i za završno poliranje do visokog sjaja.Paste za pred poliranje sastoje se od SiC kao abraziva granulacije 600,a može i 400,240.Paste sa za vršno poliranje do viskokog sjaja tzv.“VS“ rase se od korunda iste finoće ili sa finojom granulacijim (moram da nagalsim da finija granulacija og 600 za korund se teško nalazi,gotovo da se upopšte i neproizvodi više od 600),paste za poliranje zlata,srebra,i ostalih plemenitih materija sastoje se od hrom-oksida Cr2O3,koji se melje u bubnjevima ,a zatim sedementacijom izdvaja najfinija frakcija čije zrno ima dimenzije oko 0,5µm i zato se koristi za visoko poliranje.
Paste sa SiC kao abrazivom su agresivne paste i zato se koriste za pred poliranje,mada efikasna zamena može poslužiti i korund samo malo gublje ganulacije.Zašto? .Zato što karborundum ima oštije ivice i finiji abraziv karborunduma daje isti efekat kao i grublji korundov abraziv-stučno rečeno stepen hrapavosti kod oštrijeg abaraziva je veći nego kod abraziva koji ima zaobljenije vrhove i tuplje vrhove.Rezni ugovi na korundu su veći i prave na poliranom materijalu dosta duboke brazde tj velike korake na površini,znamo da je svaka površina istvari površina sa udubljenima i ispupčenjima kada se pogleda kroz mokroskop.Idemo dalje...
Sastojci koji ulaze u sastav pasti su : stearin-stearinska kiselina,parafin-vosak,loj ,svinjska mast i abraziv.Ovo vezivo ulazi u sastav paste sa 30 -40%,ostalih 70-60% je abraziv.Pasta može biti posna i masna.Posna pasta ima u svom sastavu više setearina i voska a manje loja ili svinjske masti.Masna pasta ima u svom sastavu više loja i svinjse masti ,a manje searina i voska.Osobine sastojaka pasti su sledeće:
Stearin služi da pasti da čvsoću i posnost i koristi se u većem procentu kod pasti za visoki sjaj
Vosak služi da poveže zrna abraziva,tj. da da dobru adheziju ,odnosno dobro prijanjanje zrna u smeši i delimično utiče i na čvstoću
Loj služi da da masnoću pasti i koristi se u većem procentu kod pasti za pred poliranje,sa grubljim zrnom i time čak smanjuje trenje i negativne toplotne efekte kod predpoliranja.To je važno istaći.zato što smo rekli da koturi za struganje i poliranje obavezno moraju da se mažu ( tokom rada) lojem ili svinjskom mašću da ne bi došlo do paljenja površine i visokog zagrevanja iste.Tkodje ,loj daje i elastičnost pasti mada u vrlo maloj meri.
Svinjska mast ima i daje iste efekte kao i loj,a koristi se samo kao zamena za loj ako ga nemamo.Svinjska mast sardži manju količinu nezasićenih masnih kiselina,a veliki procenat zasićenih masnih kiselina pa otuda da ona sa nijansu slabije deluje u smilsu smanjivanja toplote prilikom trenja –kod poliranja i brušenja.

3.4.2 Odnos sastojaka u smeši
Odnos sasatojaka u smeši zavisi od toga kakvu pastu želimo da dobijemo ,koji materijal poliramo kao i kakav efekat poliranja postižemo.Osnovni odnos komponenata u smeši je odnos abraziva prema vezivu i on treba da bude 3 :1. Druga vrsta odnosa odnosi se na sastav veziva koji izgelda ovako:
-za paste za pred poliranje je odnos stearin : vosak :loj → 40 : 35 : 25
-za paste za visoko poliranje je odnos stearin :vosak : loj → 65 : 25 : 5
Objašnjenje pogledati predhodni deo koji se odnosi na sastojke .

3.4.3 Termička obrada smeše
Sastoji se utome da u jedan kazan-nazovimo ga tako dodamo odredjenu količinu stearina,voska i loja (količina loja zavisi od vrste paste ) i to sve topimo uz lagano zagrevanje na temperaturu na kojoj će smeša potupuno da se rastopi a to su temperture uzrokovane sastavom smeše i kreću se od 100-180 0C. Na tim temperaturama dolazi do potunog topljenja smeše-paziti da smeša ne počne da ključa! To jednostavno nesme da se desi.U tu smešu dodamo abraziv koji smo predhodno za grejali na 500C,preporučljivo je abraziv zagrejati ali može i sa bez toga.To se radi da bi bola bolja adhezija i upakovanje sa vezivom,jer ako nije zagrejan može na mestima dodira čestica abraziva sa rastopljenom smešom izazvati lokalno naglo hladjenje i smeša može trenutno da otvrdne što nije dobro,time nije došlo do potpunog zalivanja zrna abraziva smešom.Ali ako duže vršimo mešanje nakon dodavanja abraziva onda otklanjamo pomenuti uzrok. Mešanje vešimo mešalicom koja se koristi u inudustriji proizvodnje boja.Mi smo koristili mešalicu koja se stavi na uredjaj sa elektičnim pogonom.Mešamo nekokliko minuta,a za to vreme temperatura topjlenja se održava konstantnom.Kada se temperatura i homogenost u masi izjednači ,možemo početi sledeću fazu izrade.
3.4.4 Hladjenje i livenje
Ovde moram istaći jednu bitnu bitnu činjenicu koja može biti uzrok lošeg livenja i dati loš kvalitet proizoda.Naglo hladjenje ili umereno gladjenje do sobne temperature je nedopustivo!.Samo sporo hladjenje dolazi u obzir.Zašto?.Naglim hladjenjem ili umerenim doći će do raslojavanja smeše u smislu da abraziv padne na dno ,a vezivo na površini.Kod sporog hladjenja dobićemo ujednačenu homogenost smeše koja će se zadržati na sobnoj temperaturi.To se postiže tako što smešu još malo mešamo uz smanjenje temperture u kazanu u kome se vrši topljenje i kada smeša postane dovoljno žitka da može da se lije,to je krajnja granica do koje možemo ići,onda sipamo u kalupe od kartona i brzo stavimo u sušnici zagrejanoj na tempetraturi koja za 10-150C niža od tem.kazana sa kojom smp počeli livenje i tem.u sušnici smanjujemo za 150C na svakih 15-20 minuta tako da za nekih 2-3h dojemo do sobne temperature.Ovako dobijenu pastu možemo proveriti u praksi.


3.4.5 Provera ispravnosti izradjene paste
Ovu tehnološku operaciju radimo tako što stavimo pastu na kotur-polir šajbnu od filca,ako se radi o pasti za visoki sjaj i počnemo polirati u nekom kratkom vremenu .Nakon poliranja obišemo mlevenom kredom površinu i ako pogredom u ogledalo vidimo lik svoj ,vrlo živ i onda smo postigli rezultat.Pasta mora imati dovoljnu čvstoću da se ne troši mnogo,a to postižemo regulacijom količine veziva kao i sastojaka,pre svega mislim na količinu stearina,ako je pasta dosta posna,ili još gore,ako je dosta trošna,onda je uzrok mala količina voska koji neobezbedjuje dovoljno dobru adheziju medju zrnima.Pasta za visoki sjaj nesme biti masna,ona treba da sadrži najviše do 5% loja,čija je tu uloga da pasta nebude 100% posna,u protivnom pasta će se brzo potrošiti.
3.4.6 Podela pasti
Paste možemo podeliti:
1) Prema gustini: tečne i čvrste
-tečne paste služe za mašninsko,atutomsko poliranje gde je površnina poliranja manja,a broj komada veliki
-čvrste paste služe za mašnko-ručno poliranje gde broj obrtaja ide od srednjih do visokih.Koriste se kako za mašinsko,tako i za ručno polipranje.
2) Prema vrsti materijala za koji se primenjuje
-paste za metale sa sadržajem gvoždja
-paste za metale bez sardržaja gvoždja
-paste za sve vrste metala
-paste za titanijum
-paste za plemenite metale
-paste plastiku ,lak i farbu
3) Odnos stepena skidanja materijala i stepena površinskog sjaja:
- skidanje materijala
-površinski sjaj
Da bismo dobili zahtevani sjaj,treba da izaberemo adekvatnu pastu za poliranje.Kao što znamo,da ako treba da više skidamo ostaju nam dublji risevi,zanči da površina neće biti dovoljno sjajna.Ovo važi i obrnutu.
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: odgovor 3   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 1:01 pm

evo dao sam vam što sam reko ,ako ima nekih pitanja u radu i problema izvoite tu sam i srećno Smile Smile Smile
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981


Posts : 667
Join date : 2010-11-05

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 1:05 pm

Brate,nisam procitao,ali po velicini napisanog mogu da naslutim da je odlicno.Car si nema sta.Nemam vremena za citanje,pa samo ovoliko do daljenjeg.Kad stigne racunar bice tu jos pitanja i podpitanja.Pozdrav cheers
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: odgovor   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 2:09 pm

znaš kako , pčele godinama sarađuju međusobno i lepo žive i napreduju...kada bi nam bila i država kao pčelinja košnica! ko zna koliko bi mi napredovali! japanci to odlično znaju... Very Happy Very Happy Very Happy ...ovo je iskusvom sticano znanje, u laboratoriji ,u kučnim uslovima, u firmi ....mnogo muka je proliveno da se ovo u praksi dokumentuje!!! nema ovde treorije , ovo je čisto iz prakse...
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 2:15 pm

Reci mi .mozda sam preskocio ,sta je strearin ??
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: odgovor   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 2:27 pm

stearin je so stearnske kiseline , pa čak i sama kiselina...odganoskog je porekla i koristi se za pravllenje sapuna.Konkretno to je so alkanih metala i zemnoalkanih sa višim masim kiselinama! Ono što je važno je to da ona jako dobro polira , kao kod auta kada rade poliranje voskovima, ( ali ovo je bollje) i ona u pasti itiče dvojako
- daje čvstoću pasti dosta jaku
- dodatno utiče na viski sjaj prilikom poliranja!
Čisto poliranje do viskog sjaja stearninom je odlično! ali , on nemože skinuti one najvdinije riseve, već ih samo zaobli dajući i NJJIMA SJAJ.zato u kombinaciji sa amrofnim supsanacama koje skidaju i te mikskopksi najfinije riseve , zajedno daju sjaj i veliku oštrinu sečivima.
ALI OPREZ! MOGU ITEKAK DA UTUPE SEČIVO .....ako radite na filcu finalno izvlačenje žice, desićese da se zaobli ivica , a opet da bude oštra..Ako radite na čojanoj šajbni i na većoj brzini to se niemože sesiti...jer velika brzina deluje kao VETAR i nedozvlojava zaobljivanje oštice , jer je svojom snagom ispralvlja dok pasta skida pucnu i riseve! TO FILC TEŠKO RADI , PA NA MALIM BRZINAMA I NIKAKO! ovo sam eksperimentisao i došao do toga ....zato filc sam poslao u penziju.... Smile
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 2:35 pm

A gdje nabavljas sve te kemikalije ,barem ove posebne ,stearin i sl. Dali ih kupujes kao takve ili se mogu nabaviti u obicnim trgovinama ?
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: odgovor   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 3:04 pm

nešto sam nabavljao preko faksa , nešto u firmi gde sam rado specilizaciju i diplimski.....nešto u trgovinama....
reci konkretno!....imam SC u svim mogućim granulacijama , ali mi ponestaje pa ću morati da ga kupim. Smile
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981


Posts : 667
Join date : 2010-11-05

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeFri Aug 03, 2012 4:13 am

Ja imam samo jednu stvar da nagovestim.Naime,gore si u jednom delu teksa pomenuo da neke slike(recimo:ovako ovo id kao na slici),ja tu sliku nevidim?
Mislim jel stavljena ili nije?Mnogo bi znacila za dopunu nekih objasnjenja?
Inace tekst je strava.
Jedino bih imao pitanje u vezi teksta, gde bih Ja ili bilo ko mogao da nabavi recimo taj abrazivni prah i sl.dal ima neka firma,prodavnica ili nesto slicno?
Pozdrav
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeFri Aug 03, 2012 9:08 am

Mislim da je Karlo jednom spominjao da je nasao abrazive u prahu , ,ako ne u firmi "Zagreb abrazivi "....
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981


Posts : 667
Join date : 2010-11-05

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeFri Aug 03, 2012 12:01 pm

Ma kod vas ima da se nadje sve,ovde kod mene dao bog nema pa skoro nista,a to me najvise interesuje.Treba da rodis mecku da bi nesto nasao.Tupava drzava ili bolje receno oni koji je vode.
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeFri Aug 03, 2012 1:05 pm

Probaj se raspitati u firmama koje izraduju trake za brusenje jer bi one u pravilu trebale imati i granulat u rifuzi. Ako ne nades onda jednostavno nalijepi traku koja ti odgovara ,nije bas isto ali sljaka i to . Rolling Eyes
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981


Posts : 667
Join date : 2010-11-05

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeFri Aug 03, 2012 1:07 pm

Snadjem se ja nekako uvek.Pa se nadam i sad cu,nego reko da dobijem informacije bez muke.Al bez muke nema nauke. Very Happy
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981


Posts : 667
Join date : 2010-11-05

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeSat Aug 04, 2012 8:20 am

Milane,ako ti nije problem,stavi ponovo slike za onaj deo gde objasnjavas tipove reznog dela noza.Kada si objasnjavao dobijanje "T"ivice reza i kod dela kada glodalo da bi se ojacao rez i dobio "T"uradi se kao na slici.Nemogu da vidim tu sliku,a nekako bez nje nisam potpuno siguran kak se to radi.Pomenuo si da se kao malo zatupi,ja to otprilike zamisljam kako bi trebalo da bude ali bez slika nisam siguran.
Pozdrav Very Happy
Back to top Go down
hviher
Posts : 10
Join date : 2010-06-26
Age : 49
Location : križevci

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: pozdrav majstore    oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeTue Sep 04, 2012 1:22 pm

nisam često na stranicama foruma jer ne stignem zbog posla skojim se bavim ,a više i nemam za noževe volje.ovo si sve lijepo napisal ali mislim da na ovom forumu su večinom ljudi koji su amater ipočetnici i neke stvari rade za svoju dušu i s minimalnim sredstvima .radil sam u mesnoj industriji križevci ,to je bilo davno ,odavno je propala kak i sve ostalo u kž. i kak ti veliš nabrusil sam se svega i svačega tak da nisam ujutro mogel stisnuti šake od bolova ,no da skratim mismo brusili noževe na vodobrusni šmirgl 100ili120 posle toga smo skidali žicu na kefu inače je to bil stroj za brušenje i noževa za catere iak je nož izdržal jedan radni dan ada nije opet došel na brušenje to je bil uspjeh ,zavisi kolko je bilo svinja za zaklat i obraditi . doma sam koristil filc bijeli ipastu zelenu 17 ili 19 slovensku te traku od zirkona raznih gradacija zrna ,saškarama se nisam mučil jer ih nisam nikad dobro naućil brusit niti me to nije zanimalo ,sad več12godina radim bravariju koja je isplativija a brušenje sam zgural pod tepih. pozdrav
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: odgovor   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeTue Dec 04, 2012 11:20 am

POZDAV MOMCI POSLE DUGOG VREMENA! Smile Svašta mi se izdešavalo...ono što bih istakao, jeste da su mi obili radnju- pa sam morao sav alat da prebacim u selu! Zato , me između ostlalog, nije bilo toliko dugo....Drago mi je da sam ponovo s Vama....
odgovaraću sada na sve ....Imam dobar telefon, pa ću slikati, pokazivti i obajšavati , a i PRIMATI SAVETE I UČITI ONO ŠTO NEZNAM.
Firma koja ima sve abrazive u prahu je firma: DIJAMANT MINERAL ...evo telefona:0118250211;0118251051; 0118251719....Ja sam ranije uzimao na po 1kg..i cene se kreću npr.za zrno 120 - 6evra, za 80- 5evra..za zrno 400 - 8 evra..neverujm da su menjali cene..Uzmite SC, ( karborudnum), nemoj te korund jer nećete biti zadolvji njime....
Slike ko je sam obećao , dobićete uskoro...neznam gde u su mi u kompu, ali ponovoću to nactrati, i slikati pa stalajvam uskoro...
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: pozdav i tebi mastore   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeTue Dec 04, 2012 11:38 am

ja radim ovaj posao od 2003... tako da do mastora me deli još 31 godinu!... Crying or Very sad
Zašto niste nosili rezni alat kod oštrača...tako , nažalost mnoge firme oštre svoje noževe, salamoreznice i ostalo u svojim firmama...i dobijam iste odgovore...
Najgore je u svemu tome , što alatu skraćuejte vek mnogo.Zamislite čoveka koji treba da živi prosečno 75 godina, a alkohoh , droga i sl. ga dovedu u borbu za život u 30- oj.Koja su tvoja pitanja? rado ću odgovoriti.Smile
Uopšte nije lako naoštirti sečivo- tj.vratiti mu rezna svojsvtva i uglove.To mnogi misle u mom kraju i okolini, ali nažast nije tako....
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981


Posts : 667
Join date : 2010-11-05

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeWed Dec 05, 2012 4:05 am

Ivini,ali se neslazem stobom.Jeste lepo tj.lakse nositi nesto sto ti treba kod nekog majstora da ti to uradi.Ali ima vise stvari sto to i nije dobro.Prva stvar koja je po meni i dovoljna je sto je mnogo vece zadovoljstvo sam nesto uraditi i uzivati u dobijenom delu.Drugi razlog isto prilicno bitan je sto svi,pa skoro svi majstori nerade posao kako treba.Uvek nesto oduzmu,zakinu.A ti neznas,ono posle kraceg vremena opet mora kod majstore.Tako sa ja da izvines,jeb...m sa motornom testerom.Nosim je vec nekoliko puta kod majstora,koji su i vrhunski majstori za to,medjutim posle mesec dana moram ponovo.I vec mi je to prekipelo.A tako je nazalost u vecini stvari.A i ima druga stvar,ja recimo radim i duborez,a u duborezu se koristi mnogo dleta i taj broj dolazi i do 50,mada moze i sa dvadesetak da se radi.Ona bez obzira od kakavog su materijala se tupe.Pa zamisli koliko bih ja morao da idem kod nekog da mi ostri.Pa morao bi da mi bude komsija da bi mi se isplatilo.Al dobro.Ja zelim da ostrim sam i voleo bih da naucim.Sa dletima se snalazim dobro,ali opet sve rucno.Ovo sto si ti naveo je stvarno ekstra.
Al opet ako bi mogao da objasnis sa slikama kako ojacavas ostricu.Nije mi taj deo najjasniji.Da li to u stvari znaci da pravis kao vrlo malu duplu nostricu,ali stim da ona nema jasnu liniju vec pravi kao konveks.Meni se to namece kao logicno resenje,ali nisam siguran.Ja sam razumeo da ako je zadnji deo ostrice dovoljno tanak sama ostrica nemora biti pod istim uglom ,vec moze dosta veci,ali kraci da bi rezala vrhunski.Da li sam dobro shvatio?Inace hvala na telefonu i firmi.
Pozdrav
Back to top Go down
Guest
Guest
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: odgovor   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeWed Dec 05, 2012 5:06 am

delimično se slažem s tobom , a delimično ne. Svi smo odve da naučimo puno stvari, da budemo samostalni.Lepo je što voliš da naučiš da oštriš! , s druge strane, ja umem da zakolljem , obradim meso, pangovanje i dranje ( uživam u tome), a nemogu nikada kao neko ko se bavi profesinanlno time....Trebao bih bar 4 goidne da se posvetim tome...( anatomija i puno toga)...
Da nedužim, neznam kako da stavim slike.Gledao sam upostvo, ali nekapiram.Odem na levu marginu i neće nešto da mi izbaci one opcije.Zamolio bih te da mi opišeš kako se to radi...nekapoiram.dobijaš ih uskoro.ili me pozovi na 0645535905.Puno zahvalan....
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981


Posts : 667
Join date : 2010-11-05

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeWed Dec 05, 2012 5:38 am

Ma nema veze,nemoramo da se slazemo da bi pomagali jedni drugima. Very Happy
Evo kako ja postavljam slike.Verovatno znas deo da moras da se ulogujes na neki besplatni server preko koga saljes slike.Ja sam na photobucketu.Kada u njega ubacis slike sa racunara,na desnoj strani imas podatke o toj slici,linkove koji sluze za postavljanje slika.Ja najcesce biram onaj na kome pise "Direct link" jer on postavlja samu sliku na forum.Ostali su samo adrese koje kada na njih pritisnes prenesu te na photobucket i ti tamo gledas slike.Ili nesto trece.Nije bitno.I ti izaberi ovaj koji ja koristim.Kada kliknes na njega,automatski si sacuvao taj link,kao da si desnim klikom pritisnuo copi.Dodjes na forum i samo desni klik Paste.On ostavi taj link i kada temu sacuvas,tj.valjda je aktiviras ili kako vec slike su postavljene.I to ti je to.Za svaku ti sliku vazi isti postuipak.Ako to neide,onda nesto drugo nije u redu.Mozda forum,internet ili kozna sta.Nadam se da sam pomogao. Very Happy
Pozdrav
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981


Posts : 667
Join date : 2010-11-05

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitimeThu Dec 06, 2012 9:07 am

U toku je jedna eksperiment koji radim,malo i igrom slucaja.Necu otvarati novu temu jer nije sve gotovo,ali po onome dosad izgleda da ce kraj biti uspesan.A ima veze i sa ovom temom,jer ako uspe moze se primeniti i za ostrenje.
Naime malterisem kovacku vatru koja je sada vec pri kraju sa malterom koji je najpriblizniji samotnom.Samo sam ja mesto keramike koristio ciglu.Mislim da sam uspeo,ali jos je ostalo izlaganje visokim temperaturama,sto se upravo sada desava.Stavi sam jedan probni komad u pec koju sam napunio do kraja.Pa da vidimo stra ce biti.Pec nema cug pa racunam da ce razviti sigurno 800 stepeni sto ce biti dovoljno.Ako izdrzi to izdrzace i vise.E sada posto se nadam da ce uspeti,mislim se da li moze da se napravi brusni kamen od slicnog materijala sa dodatkom brusnog sredstva?Prednost ove smese koju sam ja pravio je sto odmah posle sastavljanja sa vodom ide na pecenje.Bez susenja.Inace puca.Zvuci neverovatno i meni je,ali upravo se danas to dogodilo.Svez komad sa koga se skoro pa cedila voda sam stavio odmah u rernu,a bio je vec ispucao.Racunao sam da ce se raspasti.Medjutim posle premestanja u najtoplije mesto u rerni,i vremena od nekih 2 sata,komad se skamenio bez ikakvih i najmanjih novih pukotina.Tako da je to po meni velika prednost.I mislim da bi dodatkom brusnog sredstva mogao da se dobije alat za ostrenje.Interesuje me tvoje misljenje.
Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content

oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Empty
PostSubject: Re: oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje   oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje Icon_minitime

Back to top Go down
 
oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje
Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Pavol Car Oštrenja
» moji radovi
» Kako odrediti kut oštrenja sječiva noža
» Alati za kožu
» ostrenje i tako to

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
* F E R R U M * :: RADIONA :: Kovanje-
Jump to: