* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA
 
HomeSearchRegisterLog in

 

 ostrenje i tako to

Go down 
2 posters
AuthorMessage
Guest
Guest
ostrenje i tako to Empty
PostSubject: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeMon May 23, 2011 4:48 pm

Eto ljudi, citam ovaj forum gotovo svaki dan i nisam uspio pronaci nacine ostrnjena. Nov sam u kovanju, sada si bas uređujem "kovačnicu", i vidio sam kako ljudi ovdje rade nozeve, ali nisam shvatio i nigdje nije prikazano kako noz dobi ostricu , i kako se ta ostrica naostri. Isprike ako sam postao na krivome mjestu,ili ako negdje vec postoji post
Back to top Go down
Karlo Ban
Admin
Karlo Ban


Posts : 1681
Join date : 2009-08-22
Location : Zagreb

ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeTue May 24, 2011 4:22 am

od svih djelova procesa izrade noza, definitivno najjednostavnija stvar koju je najteze (ajde, mozda ne bas najteze, ali sigurno tesko) za savladati.

bez obzira kako ce se tema kretati, ne bih htio da se pretvori u diskusiju koja je ostrica bolja, jednostruka ravna fazeta (scandi grind) ili jednostruka koveksna fazeta (sabre grind) ili dvostruka ravna...vec kako koju naostriti i definitivno cemo svi imati koristi od teme.

sad sam malo u guzvi, ali slobodno ti kreni, pa se mi ostali nadovezemo Wink
Back to top Go down
http://www.karlo-ban.com
Guest
Guest
ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeSun May 29, 2011 3:01 pm

Paaaa rado bi ja krenuo , ali neznam od kud. Zato sam otvorio ovu temu, da mi neko poblize objasni.
Hvala
Back to top Go down
Karlo Ban
Admin
Karlo Ban


Posts : 1681
Join date : 2009-08-22
Location : Zagreb

ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeMon May 30, 2011 11:39 am

samo malo da dobijem inspiraciju, pa pocnem pisati Wink
Back to top Go down
http://www.karlo-ban.com
Guest
Guest
ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeThu Jun 02, 2011 4:25 pm

Neka te cim prije nesto inspirira Very Happy
Back to top Go down
Karlo Ban
Admin
Karlo Ban


Posts : 1681
Join date : 2009-08-22
Location : Zagreb

ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeFri Jun 03, 2011 1:33 am

recimo da radis ostricu sa ravnom primarnom fazetom i sekundarnom koveksnom. ostrenje pocinje kada je noz u potpunosti gotov - zadnja stvar koja se radi na nozu.

prvo trebas, ocito, neko abrazivno sredstvo; brusni papir ili kamen ili tracnu brusilicu sa sporom trakom ili kameno kolo.... ako si rekao da tek pocinjes, vodobrusni papir ti je najjeftinija i najjednostavnija opcija (P 180, P 320, P 400, P 600, P 800 i P 1200).

trebati ces kozni remen ili polirku sa krpom i polirnu pastu.

slijedece sto trebas je neka tvrda ravna podloga; mramor, staklo, aluminij ili sl., i neki nacin na koji ces na nju ucvrstiti papir. postoje neka ljepila u spreju baz za tu namjenu ali i stege dobro odraduju posao.

ocito, trebati ce ti i noz koji ces ostriti Very Happy na nozu bi, ako si sve radio dobro, debljina ruba prije ostrenja trebala biti od 0,25 do 0,5 mm. ako je toplinska obrada dobro odradena, noz bi u tom trenutku, bez ikakvih vidljivih ostecenja morao moci presjecati zeljezne sipke do promjera 5 mm.

noz polozis na brusni papir i odredis kut ostrenja; drzi ga izmedu 7,5 i 10 stupnjeva po jednoj stranici noza (kada bi noz poprecno presjekao mogao bi na presjeku nacrtati simetralu, ovaj kut ide od te simetrale do povrsine papira). krenes sa brusenjem noza tako da sa svake strane brusis jednoliko pod tim kutem. smjer noza u pocetku nije bitan, a poteze pokusaj odradivati sto jednolikijim pritiskom. poteze koji idu od pocetka ostrice do kraja u jednom komadu nije lose raditi iako su najmanje produktivni, njih radi kada dodes do samog kraja ostrenja sa odredenim papirom nekoliko puta da ujednolicis ostricu cisto sa estetske strane.

nakon nekog vremena pod prstima ces osjetiti zicu. to je materijal koji se nije skinuo do kraja sa noza prilikom brusenja, drzi se tocno sa same ivice ostrice i moze se vidjeti ili osjetiti pod prstima uvijek sa suprotne strane od koje je prosao papir. cim se pojavi ta zica, ako radis na papiru noz moras nastaviti ostriti tako da ga povlacis po papiru u smjeru suprotnom od rezanja, razlog tome je sto je papir elastican i moze doci do malih nabora koji ce zapravo tupiti ostricu ako ides u smjeru rezanja.

zica znaci da si sa onih pocetnih 0,25 mm dosao na sirinu, velicine granulacije sa kojom si brusio.

sad pocnes mjenjati papir i ponavljati postupak do koje granulacije zelis, vec na P 400 mozes dobiti dobru ostrinu za brijanje - malo losije ali brije.

sa svakom sljedecom granulacijom obavezno noz povalacis u smjeru obrnutom od razanja. po jednoj strani sa jednom granulacijom prolazis dok se zica u potpunosti ne okrene na suprotnu - ocito, tom logikom sa svakom novom granulacijom pocinjes brusiti na onoj strani na kojoj je zica.

remen za poliranje napravis tako da jednostavno grublju stranu namazes polirnom pastom i nekim komadom metala - sipkom, utraljavas pastu. ponovno mazanje pastom i utrljavanje radis dok cijela povrsina nebude boje paste i sjajna.

prema kozi se odnosi kao prema papiru i odradis postupak jos jednom sa jedinom razlikom da po kozi ides iskljucivo sa tezinom noza bez dodatnog pritiska prstima, a izmedu nekih 10-tak prolaza po obje strane, nozem zarezes po jelovoj dasci, takoder samo njegovom tezinom da skines zicu.

zbog toga sto si covijek, a ne stroj, na kraju ce sekundarna fazeta ispasti koveksna, a ne ravna. "kolicinu" koveksnosti odredujes sam prilikom ostrenja i laganim zakretanjem ostrice za zadane kuteve.

evo ga, nadam se da sam pomogo Wink


Back to top Go down
http://www.karlo-ban.com
Karlo Ban
Admin
Karlo Ban


Posts : 1681
Join date : 2009-08-22
Location : Zagreb

ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeFri Jun 03, 2011 1:38 am

a evo i jos jednog opisa postupka sa lovackog foruma ( http://forum.lovac.info/index.php )

svadanje ciji je postupak ili metoda bolji mi je glupost, ako zelis nauciti, moras procitati i probati sve, i nastaviti raditi sto ti funkcionira najbolje, a kada nekom krenes dati to znanje, jednostavno ponoviti postupak i dati mu sve sto si i ti dobio, a ne nametati ono sto si usvojio Wink

Quote :
I u najprimitivnijim uslovima, bez mnogo opreme ili čak i bez kvalitetnih kamenova je moguće naoštriti nož i to više nego izuzetno, upravo prema rečenici "U ruke Mandušiča Vuka biče svaka puška ubojita".

Kada sam počeo da skupljam noževe oštrenje mi je predstavljalo popriličan problem, i uvek mi se činilo da mi noževi nikada nisu dovoljno oštri. Pretpostavljao sam da je problem u opremi, i savladavanje veštine oštrenja sam usmerio na skupljanje sve bolje i bolje opreme i magičnih alata koji će pomoči da nož zaista bude oštar.


Kada sam pre 5-6 godina nabavio Lanski činilo mi se da su svi moji problemi rešeni, i da će sa njim svi noževi biti savršeno naoštreni. Na kraju , posle desetak godina, jednostavno mogu da konstatujem da je sve to bila zabluda i da sam u traganju za načinom kako da naoštrim nož često skretao na stramputicu. Upravo zbog toga pokušaču da vam prenesem način oštrenja koji se pokazao najefikasniji i koji lično koristim zadnjih nekoliko godina, a čiji su rezultat noževi koji su toliko oštri da se njihove oštrine gotovo plaši večina iskusnih korisnika koji su ih probali.

Prilikom ušenja oštrenja, osnovna stvar je da nemate strah od grebanja ili oštečivanja noža pošto upravo ovakav strah predstavlja prepreku za kvalitetno oštrenje. Najbolje je početi na jeftinom nožu, obavezno od ugljeničnog čelika, pošto se oni daleko lakše oštre i nečete se pitati da li je greška u vašem oštrenju, nožu ili nečem trečem.

Ni oprema za početak uopšte nije skupa, dovoljno je u farbari nabaviti šmirglu gradacija 400, 600, 800, 1000 i 1500, deblju podlogu za računarskog miša kojih ima u svim prodavnicama računara, nači komad kože i malo polir paste, moguće je koristiti i finu pastu za poliranje ventila na automobilima, ili purol pastu za poliranje bakra i mesinga, ali je najbolja Hrom oksid zelena pasta koje ima na svim buvljacima i radnjama koje prodaju alat za obradu metala. Uz sve to vam još ostaje da nadjete malo dobre volje i slobodnog vremena.

česta zabluda je da je oštrenje noževa nešto što može da se radi mašinski. U nizu testova koje sam obavio, jednostavno mašinski naoštreni noževi nikada nisu mogli da se mere sa ručno naoštrenim noževima. Cilj oštrenja je da se dobije što tanje sečivo, na samoj oštrici debljine od gotovo jednog mikrona, a prilikom mašinskog oštrenja na večini mašina ovako tanka ivica se zagreje, i bez obzira što vam se čini da temperatura nikao nije dovoljna za otpuštanje čelika, na samoj ivici koja je jako tanka za kratko vreme temperatura je dovoljna da otpusti samu oštricu i uništi sav trud. Upravo zbog toga, večina fabričkih noževa brzo gubi svoju izuuetnu oštrinu, a kada se obrade rukom, i pomeri se ivica sečiva za pola milimetra u dotada neoštren čelik, sve dodje na svoje mesto, i odjedamput imate utisak da nož seče petostruko duže.

Večina oštrača kod nas noževe oštri mašinski i to je i razlog zašto takvi noževi ne drže oštrinu onako kako bi trebali.

Druga zabluda je da uglovi sa obe strane noža trebaju da budu apsolutno i neprikosnoveno isti, a izvodnice potpuno prave. Ovakvi noževi lepo seku, ali konveksno oštreni noževi čiji je presek oštrice jednak preseku semenke jabuke drže oštrinu bolje pošto sama, jako tanka ivica ima bolju podlogu u pozadini. Uz to i otpori prilikom sečenja kod ovakvih noževa su manji, pa se stoga i kada su tupi, u radu čini da su još uvek oštri.

No vratimo se samom postupku oštrenja. Za početak cilj nam je da stanjimo postoječu ivicu i povučenmo samu oštricu unazad, trošeči nož da bi smo došli do neotpuštenog čelika. Ovo je najednostavnije uraditi na ravnoj tvrdoj površini, koristeči komad šmirgle čija je širina otprilike jednaka dužini sečiva. Ovako veliki komad šmirgle će znatno ubrzati proceduru, ali bez obzira na sve, nemojte štedeti vreme, jer je priprema upravo preduslov za oštar nož.. Stavite nož na šmirglu, sečivom od sebe, podesite ugao koji je mani od finalnog ugla oštrenja koji želite i počnite da vučete prema sebi. Kada pogledate brušenu ivicu jasno će se videti trag šmirgle, koji treba da zahvata celu površinu same ivice, ili njenu gornju ivicu, a nikako samu oštricu, barem ne na početku, sok ne skinete dovoljno čelika. Ako vam je lakše moguće je ofarbati ivicu markerom, da bi se tragovi lakše priometili.. Kada nadjete odgovarajuči ugao zapamtite ga, i držeči nož pod tom uglom vcite ga ka sebi, odignite sa šmirgle, vratite napred, pa opet. Svakih desteak povlačenja potrebno je prokontrolisati kako napredujete, a cilj je da sa suprotne starne sečiva, one koju ne brusite dobijete prevrnutu ivicu. Ovo je i najdugotrajnija faza oštrenja i ne ponavlja se svaki put, več samo prvi, kada formirate oštricu, ili kada otklanjate oštečenja na sečivu.

Kada se na suprotnoj strani pojavi prevrnuta ivica, nož treba prevrnuti i oštriti pod istim uglom kao i prethodnu stranu sve dok se na suprotnoj strani opet ne pojavi prevrnuta ivica, što je znak da je sa obe strane formiran ugao.

Sve sledeče faze se rade na gumenoj podlozi, ili podlozi za miša koja se definitivno pokazala kao najefikasnija. Cilj je da celu oštricu zaoblite i ispolirate. Na podlogu postvite finiju šmirglu, ovog outa 600, pod istim ili malo manjim uglom, i pritisnite toliko da se podloga malo ugne ali bez preteranog pritiska, pošto bi on samo tupio ivicu. Ovom prilikom cilj je da se zaoble ramena na prelazu od brušene ivice i same oštrice i da se uklone tragovi od prethodnog, grubljeg papira. Opet povlačite nož ka sebi i pratite formiranje prevrunute ivice, ili kako se još kod nas zove žice. Kada nestanu tragovi grublje šmirgle, i obradjene su obe strane, predjite na finiju granulaciju, i tako redom , sve dok žicu ne dobijete na obe strane sa granulacijom 1500. Vodite rašuna da smanjujete pritisak i da skinete sve risove od prethodnih granulacija, a bružena površina treba da izgleda kao ogledalo.

Na kraju nam je ostalo da skinemo žicu i ispoliramo ivicu. Skidanje žice je najjednosavnije na komadu kože na koga smo naneli malo polir paste. Ako je polir pasta masna, dovoljno je samo razmazati malu količinu po koži, postaviti kožu na podlogu od miša i vuči ka sebi. Ako radite sa hrom oksidom, zdrobite malu količinu i pomešajte sa malo ulja, recimo balistola, pa to sve nanesite na kožu. Kada skinete žicu sa sečiva, sa obe strane, vratite se na trenutak na najfiniju šmirglu, gradacije 1500 i ponovite povlačenje po njoj 20'30 puta, pa opet na kožu. Zadnji korak nije obavezan, ali dodatno tanji samu ivicu i osigurava da ona nije predebela posle skidanja žice.

Pritisak prilikom poliranja na koži treba da bude lagan, samo toliki da ivica sečiva dodiruje kožu, inače vam se može desiti da zaoblite samu ivicu. Ovako naoštreno sečivo deluje tupo pod prstom na prvi pogled, ali probajte da nešto presečete sa njim, ili da skinete dlakje sa ruke i bičete zadivljeni. Verujte nam na reč

Bogdan Ristivojevič
Back to top Go down
http://www.karlo-ban.com
Guest
Guest
ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeSat Jun 04, 2011 5:03 am

Zahvaljujem Smile
Back to top Go down
Guest
Guest
ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeWed Jun 08, 2011 11:07 am

Pošto zagovaram ovaj način oštrenja da i objasnim kako ja radim:

1. GRADACIJE (ovisi o istupljenosti noža):

- ako je nož stvarno tup počinjem sa 320 gritom
- sljedeći korak je gradacija 500-600 pa 800, 1000, 1200, 1500
- radio sam i sa gritovima 2000-4000 no mi se čini kao gubitak vremena jer se papir vrlo brzo istroši a poliranje odlično obavi taj dio posla
- posljedenje je završna obrada tj. poliranje na stropu bjeloj pasti/purolu (ili nekom drugom mediju za poliranje)

2. VRSTE BRUSNOG PAPIRA:

- koristim vodobrusni papir
- bitno je da je označeno da je brusni papir za metal

3. PRIPREMA ZA OŠTRENJE:

3.1. prvo i osnovno je utvrditi vrstu fazete noža:

ostrenje i tako to Grinds

1. hollow tj. konkavna fazeta
2. full flat tj. plosnata fazeta
3. skandi fazeta
4. chisel tj. "dijetlo" fazeta
5. double bevel fazeta
6. convex tj. konveksna fazeta

-konveksna (mekana podloga ispod brusnog papira kako bi se prilagodio obliku oštrice)
-konkavna, plosnata, saber, skandi... svi ostali se rade na tvrdoj podlozi osim ako im stavljete mikro-konveksni rezni brid gdje je također potrebna mekana podloga

3.2. priprema mjesta za opštrenje:

- bez obzira na fazetu noža krajnja podloga treba biti apsolutno ravna *
- glatka površina
- po meni je najbolje sve to raditi na staklu
- ukoliko se radi o konveksnoj fazeti ili stavljanju mikro-konveksnog reznog brida na podlogu stavite podlošku za miša
- brusni papir stavite na podlogu (staklo ili staklo+podloška za miša) i zaljepite krajeve krep trakom ili "american" trakom
- prije samog brušenja površinu vodobrusnog papira namočite vodom, dovoljno da cijela potamni ali ne da se stvaraju "lokve" vode*iznimka je "recurve" oblik oštrice gdje uz malo improvizacije možete dobiti zakrivljenost koja se poklapa s oblikom oštrice i puno olakšava oštrenje ovog tipa sječiva

4. POSTUPAK OŠTRENJA:

4.1. kut oštrenja:

- ako se radi o konveksnom grindu prislonite oštricu na brusni papir i lagano stisni da se papir prilagodi obliku oštrice s time da rezni brid taman dira brusni papir
- za sve ostale grindove prislonite oštricu na papir tako da se poklapa sa originalnim kutem (ako ste zadovoljni originalnim kutem)

4.2. "pokreti" oštrenja:

- smjer pokreta je suprotan smjeru rezanja oštricom tj. ide leđima prvo
- laganim pritiskom oštrice o brusni papir vucite oštricu tako da u jednom pokretu cijela površina reznog brida dođe u kontakt sa brusnim papirom (s vremenom ti pokreti postanu prirodni i fluidni, na početku treba malo prakse)
- ponavljate isti broj pokreta za svaku stranu oštrice i to radite dok ne dobijete zadovoljavajuču oštrinu tj. maksimalnu oštrinu za tu gradaciju brusnog papira. Možete i gledati rezni brid pod svjetlom pa zaključiti na osnovu "crtica" u kojem je stanju, ovo je preciznije i brža ali treba nešto prakse ta razviti osjećaj.

-ovaj postupak ponavljate za svaku gradaciju brusnog papira, tj. 320 (ako je potrebno), 500-600, 800, 1000, 1200, 1500* kod oštrenja vrlo tupe oštrice ili prvog oštrenja noža, odaberete kut i ove pokrete ponavljate dok ne dobijete "žicu" (na početku dio koji brusite ne dolazi do reznog ruba, postepeno se približava kako se uklanja suvišan metal), tada skinete žicu, nož stavljate na drugu stranu i ponavljate stvar dok i na njoj ne dobijete "žicu"

** na videu vodobrusni papir nije namočen jer se onda slabo vidi položaj reznog ruba u odnosu na vodobrusni papir


5. ZAVRŠNA OBRADA tj. poliranje:

-ovim korakom dobijete završnu oštrinu a poliranjem reznog brida on postaje otporniji na trošenje tj. dulje drži oštrinu te je estetski prihvatljiviji

5.1. strop:

-strop je komad kože poput remena koji može biti slobodan (kuke na krajevima) ili fiksni (koža zaljepljena za tvrdu i ravnu podlogu) a služi završnoj obradi oštrice
-obje vrste možete sam napraviti u roku od 30 minuta i manje, potreban vam je kožni remen (brušena koža bez ikakvih boja, najbolje nešto tipa glatke prijenosne remenice ili stari "JNA" remen), ravna daska koju izrežete prema dimenzijama remena ili nekakve kopče ako je slobodni tip stropa
-strop tretirate nekom abrazivnom komponentom. Purol pasta je najdostupnija no i najgrublja, daleko bolja varijanta je Kemipol blok koji će vam trajati gotovo doživotno.
-ako radite s Purol pastom potrebno je nanjeti tanak sloj i pustiti da se u potpunosti osuši. Također, na početku je ružičaste boje a s vremenom tj. brušenjem prima sivo-crnu boju, samim time postaje "finija" i daje bolje rezultate.
-ako radite Kemipolom potrebno ga je čvrstim stiskom nanjeti na kožu, zatim fenom zagrijati i brzim pokretom prsta razmazati kako se nebi ljuštio
-postoji još mnogo izvrsnih komponenti za poliranje, ja sam naveo dvije s kojima imam iskustva


5.2. stropanje tj. poliranje:
*

-odredite kut isti kao i kod brušenja
-pokreti se izvode bez zastajkivanja te uz lagani pritisak
-pokreti su isti kao i pri brušenju, oštrica ide leđima naprijed
-ponavljajte u intervalima 10-10, 9-9, 8-8 i tako dok ne dođete na po jedan potez sa svake strane
-nož po Kemipolu dobiva daleko višu završnu oštrinu nego sa Purol pastom
-uz malo prakse na ovaj način noževe možete naoštriti do zavidne razine*poliranje noža el.alatima sa filc pločama je izvrsno za dobiti zrcalni sjaj na oštrici no nije dobro za obradu samog reznog ruba jer se isti zaobljuje te pregrijava; iako imate dojam da je oštrica samo topla imajte na umu da je vrh reznog brida toliko tanak da se vrlo lako pregrije i opusti.

Ovim postupkom ja oštrim noževe. Jedina mana je što ovo morate raditi u pripremljenom prostoru, do-oštravanje na terenu je teže pravilno izvesti. Nakon malo prakse završna oštrina je izvrsna.

PS: čuvajte prste :migg:


Last edited by Mraz on Thu Jun 09, 2011 4:02 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
Karlo Ban
Admin
Karlo Ban


Posts : 1681
Join date : 2009-08-22
Location : Zagreb

ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeWed Jun 08, 2011 1:10 pm

fala mraz Wink
Back to top Go down
http://www.karlo-ban.com
Guest
Guest
ostrenje i tako to Empty
PostSubject: jedan komentar....   ostrenje i tako to Icon_minitimeFri Jul 20, 2012 3:05 pm

kada biste zalepili vodenu šmirglu na tvdom ili srenje mekanom filcanom točku , sa ovim granulacijama, koje pomenjete po obimu tocila i čeono , pa na stavite na osovni od motra ( da bude sporohodni 1340ob/ min), niste ni svesni kakve bi rezultate dobili i koji god tip ivice hoćete može urdaditi Smile !!!.i povremeno je prskali vodom ....ali ako volite ovako da radite , uživajte ! neću Vam kvariti zadovoljsvo Smile
Back to top Go down
bezribic

bezribic


Posts : 340
Join date : 2011-02-09
Age : 50
Location : Slavonski Brod

ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 2:17 am

Slažem se sa Oštračem ,jer i ja tako radim .Grinder mala brzina (potrošena traka) ,polirka (fino skine pucnu) i onda strop . Još nisam imao pritužbe na svoj rad ,samo još više posla . Bitno je samo hlađenje oštrice nakon svakog povlačenja po brusnoj traci .
Back to top Go down
Guest
Guest
ostrenje i tako to Empty
PostSubject: odogovor    ostrenje i tako to Icon_minitimeSat Jul 21, 2012 10:01 am

kolega Bezribic, ( neznam ti ime), ja sam Milan, skoro sam probao nešto.Ugasim svetlo, i povećam brzinu na 1880obt/min, na novoj platnenoj , nemačkoj šmigli ( genspot) 60 granulacije imaju cirkonijm oksid kako abaziv , najbolje su! probam da ispitujem čelik preko varnica , i setim se kada sam radio jedne krojačke makaze - gusane, i varnice koje izlaze su bile braon boje! i setim se da te makaze ako neuradiš dobro iz nutra( jako izražen konkavni rez), mogu da prilikom štelovanja da puknu! Nažalost imao sam to gorko iskustvo ranije, kada sam morao mušteriji da kupim makaze. Sad .Hoću da kažem da su platnene šmirgle ODLIČENE ZA ISPITIVANJE ČELIKA PREKO VARNICA.Nemam tu iskustva tako da nemu to kometarisati, ali mislim da je to jedna od stvri na kojima ću poraditi.Bolje se na platneim šmirgalma ( u mraku) ispituje sastav čelika nego na tocilima! Ali ta šmirgla mora da bude nova....
S , druge strane, pošto je kaljenje jako složen hemijski prices( kažem bio sam na praksi kod jednog kovača 1, 2 meseca), naučio sam mnogo toga.Nađem na nekim sajtovima kako ljudi rade hamon sa nekim smešama, ali ja hoću da hamon bude JAKO IZRAŽEN. pa ću malo ekperimentisati sa tim smešama i možda dodati neke svoje da nađemo EKSTA FORMULU ZA HAMON!
Dođem sinoć na ideju da na mesarkim noževima koje imam od inox čelika , gde sam probao sa feri hloridom da hemijkim putem izazovem neke nijanse ,na oštrici, ali te supstance mnogo koštaju !
volim ekperimentišem , pa videćemo...Nemora to da bude hamon, ali neka bude nešto neobično i lepo.
Back to top Go down
Sponsored content

ostrenje i tako to Empty
PostSubject: Re: ostrenje i tako to    ostrenje i tako to Icon_minitime

Back to top Go down
 
ostrenje i tako to
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» oštrenje alata tehlologija oštrenja; škole oštenja ; alati za oštenje
» paste za oštrenje i poliranje
» tomahawk :D ili tako nesto
» Koja granulacija trusne trake za oštrenje noževa?
» JENDA STUDIJA KOJA JE RAĐENA , VEZANO ZA OŠTRENJE I POLIRANJE

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
* F E R R U M * :: RADIONA :: Kovanje-
Jump to: