| kožna futrola "my way" | |
|
|
Author | Message |
---|
djuragekon
 | Subject: kožna futrola "my way" Sun Mar 18, 2012 10:41 am | |
| Predragova tema me je podstakla da podelim svoj način izrade futrole. Ovo mi je prvi put da radim na ovaj način tako da prihvatam sve savete i kritike. Dakle uvek krećem od parčadi kože, olovke i papira, noža i naravno neizostavnog nereda na radnom stolu:  Kao što sam u drugoj temi rekao, kožu sam dobio u delovima i dosta je tanka. Prvo stavim nož na papir, grubo ocrtam liniju i zatim još jednu na udstojanju cc 1cm pa isečem:  Zatim prenesem nacrt na kožu i isečem je. E sad ide trik kojeg nema u Predragovom tutorijalu, a jako je dobar. Koža se potapa u vodu. Na žalost nemam slike ali ne bi bilo baš ni preterano uzbudljivo. Sipam toplu vodu u lonac i potopim kožu na 5-10min. Negde sam pročitao da je dosta kada prestanu balončići da izlaze iz kože ali ja ipak ostavim još malo. Koža tako postaje mekana i lako se oblikuje. Zatim na scenu stupa opet nož i uz njega, desetak štipaljki:  Treba da napomenem da štipaljke nisu najbolje rešenje jer u ovom stanju lako se prave otisci u koži koji posle ne mogu da se isprave. Koža donekle zadržava svoj oblik i lepo drži nož da ne ispada iz korica. Naravno deblja koža verovatno jače drži. Evo 2 futrole koje su već osušene i izbušene su rupe za ušivanje:  Donja treba da podseća na futrtolu za pištolj. Na sledećoj slici se vidi jezičak koji će takođe biti ušiven u ivicu da oštrica ne bi presekla konac:   To je otprilike to. Rupe bušim malom burgijom. Već sada kada držim spoj prstom nož ne ispada uopšte, a kada se zalepi i ušije biće još bolje. Pre ušivanja će ići lepak, i to dvokomponentni epoksi. Da li neko ima bolji predlog o vrsti lepka za kožu? Noževi još nisu finalizirani a na futrole treba dodati kopču za pojas. | |
|
 | |
zlatko381981

| Subject: Re: kožna futrola "my way" Sun Mar 18, 2012 12:14 pm | |
| Vrlo lepo Djuro.Da je deblja koza verovatno bi jes lepse izgledalo.Al bolje i takva nego kao moja,nikakva. Ja mislim da taj lepak i nije bas toliko bitan,al od epoksila mislim da nema boljeg,tako da,"opet mislim",da nisi nista pogresio,jedino sto je to skuplja opcija.Al samo ti tako nastavi. | |
|
 | |
Ernest

| Subject: Re: kožna futrola "my way" Sun Mar 18, 2012 3:37 pm | |
| Epoksi je za krute spojeve ..uzmi univerzalno ljepilo i nema problema .. | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Mon Mar 19, 2012 11:47 am | |
| To sto je rekao Ernest...
Epoksi je super, ali meni obicno ljepilo na neoprenskoj bazi uz usivanje savrseno dobro drzi i stogod sam napravio na taj nacin nije se unistilo... |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Tue Mar 20, 2012 4:27 am | |
| Ernest, imaš možda da predložiš neko lepilo? Išao sam ovde u neke hobi radnje ali imaju samo "OHO" ili "UHU" što je ista stvar, piše i da je za kožu ali očajno drži.
Anduril, neoprensko bi bilo dobro. Jel to ono što koriste za lepljenje gumenih čamaca i slično? Možda pogledam u Novom Sadu kad odem sledeći put, jer ovde u Subotici jedva nađem i epoksi lepilo. | |
|
 | |
Ernest

| Subject: Re: kožna futrola "my way" Tue Mar 20, 2012 9:17 am | |
| Pa tog bar ima u svakoj željezariji ili malo većoj trgovini .. Pattex ,Neostik ,Bison ,Tigar itd. Ništa OHO ili UHU .. Najbolje da kontaktiraš nekog šustera jer oni koriste malo bolja ljepila .. | |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Tue Mar 20, 2012 11:47 am | |
| E hvala. Tigar i Bison sam ranije nalazio ali sporadično. | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Tue Mar 20, 2012 2:50 pm | |
| Neoprensko ljepilo ti je ono obicno ljepilo, ono zuto...
Ove marke koje je Ernest nabrojao su najpoznatije, ali ima i brojnih drugih... |
|
 | |
Karlo Ban Admin

| Subject: Re: kožna futrola "my way" Wed Mar 21, 2012 3:51 am | |
| meni se metapren pokazao najboljim, osim sto je elastican, kad trgam testni spoj, puca koza, a ne sam spoj. | |
|
 | |
ivo
Posts : 192 Join date : 2011-11-04 Age : 59 Location : Zagreb
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Wed Mar 21, 2012 3:59 am | |
| [quote="djuragekon"]Ernest, imaš možda da predložiš neko lepilo? Išao sam ovde u neke hobi radnje ali imaju samo "OHO" ili "UHU" što je ista stvar, piše i da je za kožu ali očajno drži. Anduril, neoprensko bi bilo dobro. Jel to ono što koriste za lepljenje gumenih čamaca i slično? Možda pogledam u Novom Sadu kad odem sledeći put, jer ovde u Subotici jedva nađem i epoksi lepilo.[/quote Stevane, postoji Patex baš za kožu (Patex proizvodi cujelu paletu ljepila), meni drži odlično. Ne mogu vjerovat da ga nema u Subotici, pa nije Subotica, recimo, selo Krkojevci pod Grmečom (slučajno je od tamo jedan moj poznanik  ). | |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Wed Mar 21, 2012 8:07 am | |
| - ivo wrote:
Stevane, postoji Patex baš za kožu (Patex proizvodi cujelu paletu ljepila), meni drži odlično. Ne mogu vjerovat da ga nema u Subotici, pa nije Subotica, recimo, selo Krkojevci pod Grmečom (slučajno je od tamo jedan moj poznanik ). Haha... pa nije ni daleko.  Grad je opustošen u odnosu na pre 10tak godina. Radnje se zatvaraju a niču samo banke i kockarnice. Ali, evo uspeo sam danas da nabavim KENDAPREN. Kažu da je isti kao Tigar. A razlog što sam pitao za imena nekih lepkova je što mi termin "neoprensko lepilo" nije bio poznat, a znam da sam morao ranije naletit na tako nešto a da nisam ni znao. | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Wed Mar 21, 2012 12:10 pm | |
| Sorry na upotrebi termina neopren... Mislim cak da i postoji marka koja se tako zove |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Wed Mar 21, 2012 12:26 pm | |
| Ma dobro je što si tako rekao, svaki dan se uči nešto novo.  Eto, ja jesam koristio Tigar ranije a nisam imao pojma da je to vrsta "neoprenskog lepila". Sada i to znam. Inače, neopren nije marka nego materijal od kojeg se prave rukavice, odela za ronjenje i drugi odevni predmeti, zato što je vodootporan i jako dobar toplotni izolator. | |
|
 | |
nevermind
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Tue Apr 03, 2012 3:48 am | |
| | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Tue Apr 03, 2012 9:08 am | |
| Strojno, laneno, tikovo, planinarsko ulje je ono sto trebas... Ja kada sam radio korice za Sandokana nisam imao nista od toga i ofarbao sam sa bučinim uljem i ispalo je odlicno Imas slike u jednom od topica... |
|
 | |
nevermind
 | Subject: Re: kožna futrola "my way" Tue Apr 03, 2012 12:50 pm | |
| Hvala | |
|
 | |
Sponsored content
 | Subject: Re: kožna futrola "my way"  | |
| |
|
 | |