Subject: Re: Mačevi, buzdovani, sjekire, bodeži... Wed Dec 09, 2009 2:53 am
[quote="Karlo Ban"]
Kost-urek wrote:
Karlo Ban wrote:
sve si mislim..pa sve imam osim mjeha...
Sorry kaj se miješam u temu ali kod mene je svake godine takav sajam početkom 5. mjeseca i svi ste pozvani.Ja sam naime kao predsjednik streličarskog kluba i suorganizator.Sajam se održava pokraj kaštela Grofova Konjskih i ambijent je super!
to je poziv za posjetitelje ili mislis da organiziramo neku tematsku kovacnicu?[/quote
Može i jedno i drugo .
Guest Guest
Subject: Re: Mačevi, buzdovani, sjekire, bodeži... Wed Dec 09, 2009 7:57 am
korice su kombinacija prstena od brušenog bakra i balsinog drva graviranog lemilicom
Guest Guest
Subject: Re: Mačevi, buzdovani, sjekire, bodeži... Wed Dec 09, 2009 8:03 am
usput nož je već kršten
izriza sam pola šake dok sam ga po gradu pokaziva i demonstrira kako siječe oleandre i trešnje te meso u mesara
Karlo Ban Admin
sada radim još jedan jednostavni daleko manji nož bodež Sgian dubh
nisam ništa radio dosada jer mi je kamen uhvatio prst na selu dok sam krčio raslinje, a i sa Shizom sam slagao kovačnicu/radionu . Pa se nadam da će biti što vijerniji originalu ali bez ukrasnih gravura barem dok ne pronađem nešto aluminija ili bakra te neku detaljniju sliku.
Enternity Snake, slobodno za takav noz otvori posebnu temu u galerilji ili sl.
kost-urek, ja sam zainteresiran...mozemo se sljedece godine dogovoriti.
Dogovoreno, kad dođe vrijeme ja šaljem obavijest za dogovor ,a možda se vidimo i prije toga. Nadam se!
Strider Admin
Subject: Re: Mačevi, buzdovani, sjekire, bodeži... Tue Dec 15, 2009 11:02 am
kako su ljudi u srednjem vijeku radili buzdovane? mislim okrugle ili onakve zvijezdaste, su ih radili iz jednog komada ili nekako spajali više dijelova?
Karlo Ban Admin
kako su ljudi u srednjem vijeku radili buzdovane? mislim okrugle ili onakve zvijezdaste, su ih radili iz jednog komada ili nekako spajali više dijelova?
kroz povijes željeza nije bilo ni 1% od današnje ponude, a naročito ne toliki komadi ,mislim tolike veličine. Zato se i razvio DAMASCUS. jednostavno su morali spajat više malih komada da bi dobili nešto uporabno. Kombinacijom mekših i tvrđih željeznih komadića ,kovačkim varenjem dobijali bi vrhunske performanse što je čak i prije nekih 20 g. bio najbolji mogući materijal za mačeve i noževe što danas nije taj slučaj .
najjače mi je kad u nekim povjesnim filmovima vidim one jadne seljake ,sa onim ogromnim sikirama za koje bi u to doba mogli kupit kompletno imanje sa sto krava.
Karlo Ban Admin
Ja sam pokušal napraviti buzdovan tak da sam sfrkal armaturno željezo od 6 mm u klupko, popunjaval rupe raznim komadičima željeza i varil to sve skupa i dobil jednu veliku ovalnu ružnu gvalju na koju sam navaril šiljke i komad lanca. Nije baš reprezentativni komad, ali za rasturit hordu "orka" -ha,ha, bi poslužil.
Subject: Re: Mačevi, buzdovani, sjekire, bodeži... Wed Dec 16, 2009 8:58 am
Još niko nije spomenul sjekire,ima li neko iskustva,kakav materijal je prikladan,može li i tu proći feder plata ili se uzima neštu drugo,kakvi alati...........
Guest Guest
Subject: Re: Mačevi, buzdovani, sjekire, bodeži... Wed Dec 16, 2009 9:18 am
Znam jednog koji je lud za sjekirama Cekaj da se javi
LEGION66
Subject: Re: Mačevi, buzdovani, sjekire, bodeži... Thu Dec 17, 2009 7:17 am
zanimljiva alatka za vađenje korijenja i panjeva iz zemlje uz obavezno korištenje šljema
od stare sjekire ušica i od nekakvog čelika oštrica, zavarene elektro aparatom sistemom jedna elektroda za željezo, jedna kormova, a kad se sve to dobro zažarilo popuštanje čekićem, ponpvno grijanje i dif. kaljenje kad ne ide normalonom sjekirom e onda ova dolazi na red samo mi ponestaje panjeva od kad radim sa ovom malo mi je lagana ima samo 2,5 kg, ali sam to riješio držalom od 1,4m
zgodna sjekira Colins, moja preporuka za sjekiru srednje veličine
a uz sjekire idu i držala
[img][/img] [img][/img]
LEGION66
Subject: Re: Mačevi, buzdovani, sjekire, bodeži... Thu Dec 17, 2009 10:10 am
Dobra držala.
Strider Admin
Subject: Re: Mačevi, buzdovani, sjekire, bodeži... Thu Dec 17, 2009 10:26 am
super videi, baš zanimljiva izrada sjekira. i ona tvoja drška je prelijepa.
ovi tu su radili glavu sjekire, a zna li tko raditi sjekiru iz jednog dijela (i glava i drška), takvu još nisam držao u rukama.
Subject: Re: Mačevi, buzdovani, sjekire, bodeži... Fri Dec 18, 2009 10:19 am
hahaha imate pravo, ali zna li tko takve sjekire raditi, ili barem nekakav video.
jel barem kuzite kakve sjekire mislim...da su i drška i glava od istog komada iskovane...takvu sam prvi put vidio na slici u jednoj knjizi o doseljenju Hrvata