* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA

HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

Nepoznati celik ??????

Go down 
2 posters
AuthorMessage
Guest
Guest

Nepoznati celik ?????? Empty
PostSubject: Nepoznati celik ??????   Nepoznati celik ?????? Icon_minitimeThu Sep 19, 2013 10:57 am

Dobio sam jednu tablu celika ,debljine 5 mm ....prijatelj mi kaze da je manganski celik ....E sad ,posto sam radio sa manganskim celikom oznake 1830 ...kod rezanja sabrusilicom taj prosli celik je bacao jak mlaz iskre ali ovaj novi koji sam dobio jedva da baca iskru 4-5 cm iza sajbe ....? Druga stvar je kad je tabla probana rezati brenerom pukla je kao staklo i na lomu se vidi da je sastav jako sitnozrnat i ima dosta nekog svjetlucavog udjela u sebi ...E sad pitanje ,,,dali netko zna koji bi mogao biti celik i dali je dobar za nozeve ako ima povisen udio mangana ???? Hvala
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

PostSubject: Re: Nepoznati celik ??????   Nepoznati celik ?????? Icon_minitimeFri Sep 20, 2013 9:13 am

Zasto razmisljas,isprobaj ga to te bar nekosta nista,a i bez toga nema sigurnosti.A i ujedno ces se malo zezati.Isproveravaj temperature kaljenja,popustanja.Nekoliko komada slicnih dimenzija i u vatru na razne temperature i drzanja pa vidi kako se ponasa.To sa iskrenjem meni licno nije do sada nesto preterano pomoglo.Jer se isti celik neki put razlicito ponasa u zavisnosti kako ga brusis,sa cime.A da nepricam o razlicitim.Tako da ja licno u to nemam nekog poverenja.Al zato probe u vatri su zakon.Tu ti sve kaze.
Back to top Go down
Guest
Guest

PostSubject: Re: Nepoznati celik ??????   Nepoznati celik ?????? Icon_minitimeFri Sep 20, 2013 9:29 am

Hvala Zlatko ali posto nemam vremena da napravim probe TO i ostalog a moram se sto prije odluciti oko nabavke jos materijala ....zato reko ako netko zna da valja da mogu poruciti cijeli šleper ...nek se ima ....Very Happy 
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

PostSubject: Re: Nepoznati celik ??????   Nepoznati celik ?????? Icon_minitimeFri Sep 20, 2013 9:41 am

Ma nista.Very Happy 
Ali samo da dodam da niko ovako nemoze da ti garantuje koji je to celik u pitanju.Moze da se nagadja,ali ako mozes toga dosta nabaviti,najsigurnije su ti probe,bez njih ja se nebih zezao.
Back to top Go down
boyka

PostSubject: Re: Nepoznati celik ??????   Nepoznati celik ?????? Icon_minitimeFri Sep 20, 2013 2:48 pm

Da nije u pitnaju neki nehrdjajuci. Nedavno sam poceo sa n690, slicno se ponasa, jako malo iskri i svjetlucav je u presjeku (mozda zbog 17% kroma)
Back to top Go down
Guest
Guest

PostSubject: Re: Nepoznati celik ??????   Nepoznati celik ?????? Icon_minitimeSat Sep 21, 2013 8:36 am

Sumnjam Boyka ,ovaj ima tanak sloj hrde po sebi .....Nista ,bit ce red kad bude bilo vremena pa probati TO ....
Back to top Go down
Sponsored content

PostSubject: Re: Nepoznati celik ??????   Nepoznati celik ?????? Icon_minitime

Back to top Go down

Nepoznati celik ??????
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» celik???
» celik