| rak graba | |
|
|
Author | Message |
---|
žile

Posts : 548 Join date : 2012-03-17 Age : 61 Location : Osijek
 | |
 | |
zlatko381981

| Subject: Re: rak graba Tue Sep 17, 2013 4:34 am | |
| Uuu kakvo je ovo cudo.Pa de ga iskopa?Metoda susenja ima raznih,ali ovako nesto kada se izreze vrlo je zeznuto susiti ga ,a da nepuca.Ali opet po meni moras obavezno da ga izrezes,jer tako nemozes da ga osusis ni za sto godina.Ali posle rezanja,mora proces susenja da bude sto sporiji,da ne bi doslo do naprezanja u drvetu i pucanja.E to je sad druga prica za koju ima dosta teorije,al malo prakse.Na jednom drugom forumu,mislim da ga nema ovde,Oetzi ima iskustva sa tim ,cini mi se poprilicno,a i Gagi.Pa mozes njih pitati. | |
|
 | |
žile

| Subject: Re: rak graba Tue Sep 17, 2013 10:22 am | |
| Nisam ga iskopao rastao je na pol stabla ispod krošnje.Sutra ga vozim na rezanje a onda u podrum na lagano sušenje a za dalje ćemo vidjeti s obzirom da dolaze hladniji dani i dosta vlage u zraku... | |
|
 | |
zlatko381981

| Subject: Re: rak graba Tue Sep 17, 2013 11:42 am | |
| Cuo sam negde da je to dovoljno,ali ja bih jos na neki nacin probao usporiti susenje.Sta znam,stavio komade u neku kesu ili slicno pa u podrum. | |
|
 | |
predrag1969

Posts : 509 Join date : 2012-03-17 Age : 54 Location : Malojaroslavec, Rusija
 | Subject: Re: rak graba Wed Sep 18, 2013 8:27 am | |
| možeš da ga isečeš na lepinje i da ga iskuvaš u soli. za desetak dana ćeš imati gotov materijal koji možeš da pustiš na noževe | |
|
 | |
žile

| Subject: Re: rak graba Wed Sep 18, 2013 12:31 pm | |
| - predrag1969 wrote:
- možeš da ga isečeš na lepinje i da ga iskuvaš u soli. za desetak dana ćeš imati gotov materijal koji možeš da pustiš na noževe
Ovo me jako zanima ako ti nije problem ti nije problem da malo detaljnije opišeš kako se to radi .Koliko soli u koliko vode,koliko dugo se kuva i što poslije kuvanja? | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: rak graba Wed Sep 18, 2013 12:52 pm | |
| informacija je sa jednog foruma iz ukrajine. sad ću da prevedem tekst i da ga izložim u nekoliko postova | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: rak graba Wed Sep 18, 2013 1:05 pm | |
| kao prvo, treba da raspilaš taj izraštaj na "lepinje". pilaš paralelno srezu sa drveta. debljina svake "lepinje" treba da je 50-60 mm. posle toga svaku od njih raspilaš popola. sortiraj komade, izbaci ili obreži ako imaju velike pukotine, trulež i sl. nađeš dobru posudu. to može biti veš-lonac ili deo metalnog bureta. kompaktno složiš komade. trudi se da svi stoje uspravno, jedan pored drugog a ne jedan na drugom. sipaš vodu dok ne prekriješ sve komade. drvo će pokušati da ispliva, znači treba ga pritisnuti nečim odozgo. | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: rak graba Wed Sep 18, 2013 1:20 pm | |
| zabeleži koliko litara vode si sipao. izvadi drvo, prelij vodu u drugu posudu. ponovo složi drvo u bure (lonac). u vodu sipaš so, po pola čaše na svaki litar. promešaj do potpunog rastvaranja soli. zalij drva i sve postavi na vatru. kad voda počne da kipi uključiš budilnik ))) sve to se kuva 8 sati s početka kipljenja. povremeno dolivaj vodu da nadoknadiš onu što se ispari. posle osmočasovnog kuvanja, vadiš drvo i ostavljaš da se prosuši. iz vode izvlačiš svo smeće koje tamo bude plivalo. kad su se komadi prosušili, sortiraš ih i opet složiš u bure, opet zalivaš slanom vodom u istoj proporciji i ponavljaš kuvanje u roku od 6 sati. zatim vadiš sve iz vode i staviš da se suši u suvo, prohladno mesto sa dobrom cirkulacijom vazduha. posle dva dana unosiš sve u kuću (stan) i staviš pod krevet ili na ormar. tamo neka leže još sedam dana. | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: rak graba Wed Sep 18, 2013 1:46 pm | |
| sad možeš da raspilaš na blokove 135-140 x 50-60 x 35-40 mm i da ih čuvaš u tom vidu. ako blokovi još uvek budu malo vlažni, zavrni ih u nekoliko slojeva novinskog papira i u kesu. u toku nedelje nekoliko puta promeni novine. za sedam dana će biti suvi, mada mislim da sve to neće biti potrebno. ako na dno lonca prvo pospeš opilke (krupnije) od bora, jelke ili nekog drugog zimzelenog drveta a potom odozgo složiš drva dobićeš kontrastnije linije na drvetu i jače izraženu šaru. kad završiš sušenje ošlifuj lagano "lepinje", s njih će da siđe crnilo i videćeš kako je najbolje da ih raspilaš na blokove. žile, ja lično nemam iskustva s kuvanjem drveta u slanom rastvoru. gore navedeni tekst je prevod pisma koje mi je napisao čovek iz ukrajine koji se time bavi dugo vremena. ja, nažalost, malo mogu da pomognem. nadam se da ćeš imati uspeha u ovom delu.  ovo su njegovi blokovi, rak klena, stabilizovan. a ovako izgleda na nožu  | |
|
 | |
bezribic

Posts : 340 Join date : 2011-02-09 Age : 51 Location : Slavonski Brod
 | Subject: Re: rak graba Wed Sep 18, 2013 5:34 pm | |
| | |
|
 | |
zeljkoolbina

Posts : 206 Join date : 2012-03-02 Age : 47 Location : bezdan
 | Subject: Re: rak graba Thu Sep 19, 2013 1:18 am | |
| ne zameri ako pitam glupost ali dali se sa kuvanjem u soli drvo i stabilizuje ili je to proces izvlacenja vlage iz drveta jer znamo da sol izvlaci vodu? pitanje upuceno Predragu. | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: rak graba Thu Sep 19, 2013 12:31 pm | |
| kuvanje u soli je samo za izvlačenje vlage. stabilizacija se vrši tako što se blok potopi u specijalni polimer, podvrgne vakuumiranju i zapeče u peći. ovde je korišten ANAKROL 90. mogu se dodati boje u prašku ili ostaviti prirodna boja drveta.
| |
|
 | |
zeljkoolbina

Posts : 206 Join date : 2012-03-02 Age : 47 Location : bezdan
 | Subject: Re: rak graba Fri Sep 20, 2013 12:48 am | |
| prelepo! hvala na odgovoru. | |
|
 | |
zlatko381981

| Subject: Re: rak graba Fri Sep 20, 2013 9:29 am | |
| Za ovaj proces sam cuo od Tislera,ali na drugom forumu.Kaze da se posle kvanja u soli drvo kao skameni.Mada nije mozda bukvalno,ali verovatno stvrdne.Tu valjda so ima neku reakciju sa vodom u drvetu,nekako je valjda izdvaja....il tako nesto.Slicnu stvar radi i alkohol.Jer na jednom forumu sam naleteo na susenje drveta u alkoholu,ubrzano susenje.A takodje ima i kuvanje u petroleumu,koje spada isto tako u ubrzano susenje.S tim sto sam ovo za petroleum ili petrolatum(nemogu se setiti tacnog naziva ali verujem da je petrolej) sam nasao u jednoj knjizi za razliku od alkohola.Samo nije opisan proces uopste. Inace,Predraze svaka ti cast na ovako lepom referatu i sto si to podelio.Detaljnije nemoze biti.Ovaj proces ima logike kada se gleda sa jedne strane.Jer na temperaturi kljucanja,a to je voda koja vri,drvo nebi trebalo da upija vodu u koju je potopljeno,ali zato voda iz njega bi nekako trebala da isparava.Mada je to prilicno komplikovano.Jer isparavanje zavisi i od pritiska.Ali verovatno voda koja kljuca nesmeta vodi u drvetu da isparava,ali nebi trebalo da spreci da drvo nepuca..Mozda so bas tu pomaze.Ali ako radi tom Ukraincu,nevidim zasto uopste ne bi radilo i kod nas.I da ova stabilizacija je stvarno fenomenalna.Podseca me na izradu micarte.Mozes u tecnost za nju staviti neki pigment boje i dobijas drvo u kojom god hoces boji. Svaka cast jos jedenom i hvala. | |
|
 | |
žile

| Subject: Re: rak graba Sun Sep 22, 2013 12:52 pm | |
| Hvala Predrag,ali nameće mi se jedna stvar.S obzirom da se kuva u soli vjerovatno ostane te soli i u drvetu,Kako reagira karbonski blank kad mu pripašeš slano drvo.Hoće biti hrđanja? | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: rak graba Sun Sep 22, 2013 1:53 pm | |
| Ako radiš blok i montaža noža ide na epoksidku nema nikakvih problema, jer smola je tankim slojem između metala i drveta. Ako budu tanke daščice za neki fultang, osim zakovica isto premazuješ epoksidnom smolom. Lično ja mislim da je reakcija toliko spora da je u danom slučaju možeš zanemariti. Dobro prileganje drveta k metalu sprečava dostup kiseonika koji je glavni krivac za oksidaciju t.j. rđanje. Ljudi na teritoriji Rusije i Ukrajine davno suše drvo po ovom metodu, nikad nisam čuo da je ostatak soli u drvetu bio problem. Čini mi se da je kožna futrola opasnija za nož od karbonskog čelika nego slano drvo.
| |
|
 | |
Sponsored content
 | Subject: Re: rak graba  | |
| |
|
 | |
| rak graba | |
|