* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA

HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

Kovanje malog san-mai santoku noža ;)

Go down 
+3
Dule
djuragekon
bezribic
7 posters
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
davor_vfr

davor_vfr

Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Empty
PostSubject: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeTue May 21, 2013 4:38 am

Bok,

Evo uhvatih konačno vremena da i ja malo pokušam kovačko varenje...

Prvo sam iz šipke silversteela fi 15 mm iskovao flah.

Zatim sam od tračne pile za željezo izrezao 2 komada (da li je to 15N20?) te izrezao 2 komada inox flaha.
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0063_zps28d6c54f

Sve skupa sam povario i pripremio za vatru
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0066_zps98a4fa5b

Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0067_zps74f2cbfe[img][/img]

Zatim je usljedilo grijanje u peći na nekih 300-400 °C, pa borax pa nazad u peć do crvene, četkanje, boraks, pa nazad do svijetlo žute... i onda kovanje...

I tako 2-3 prolaza.

Na žalost nije mi se dobro zavarilo.... slojevi inoxa su mi se napuhali i otpali prilikom daljnjeg razvlačenja materijala.
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0070_zps5f869fbf

Silversteel se srećom dobro uhvatio za pilu pa sam nešto uspio iskoristiti...
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMG-1369083589-V_zpsa175bd4c

Ali tako i tako je ovo propao pokušaj pa ću taj komad , izbrusiti, zakaliti i testirati da vidim kako diše...

Sad pitanjce za znalce...
Zašto mi se to nije dobro zavarilo?
Preniska temperatura?
Greška što nisam prvo ručno vario, pa na stroju tanjio?

Sad kada razmišljam možda sam još jednu stvar zaje... a to je da sam prilikom razvlačenja materijala svaki put grijao do svjetlo žute boje. Da li sam ga tu mogao pregrijati pa da je var popustio. Jer mi se nakon 2 ili 3 prva prolaza to sve skupa jako dobro držalo i bio sam siguran da sam uspješno zavario, ali eto ispada da ipak nisam....

Last edited by davor_vfr on Tue May 28, 2013 1:13 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://instagram.com/dmblade#
bezribic

bezribic

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeTue May 21, 2013 8:31 am

Kakva ljuta mašina ,baš ti zavidim !
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeWed May 22, 2013 3:24 am

Evo izbrušen i lagano tretiran solnom kiselinom da se malo ljepše vidi var.
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0081_zpsaf547d21

Vjerojatno ću ga danas zakaliti, popustiti i izgrindati pa sljedi testiranje...
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeWed May 22, 2013 4:44 am

Prilicno je isprskao.Posle kaljenja ce se to jos povecati.Inace svaka cast na pocetku.A masina je odlicna ali nesto mi se cini da je malo spora.Mada mozda nemari nista,tj.nesmeta nista.
Very Happy
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeWed May 22, 2013 5:51 am

zlatko381981 wrote:
Prilicno je isprskao.Posle kaljenja ce se to jos povecati.Inace svaka cast na pocetku.A masina je odlicna ali nesto mi se cini da je malo spora.Mada mozda nemari nista,tj.nesmeta nista.
Very Happy

Mašina je brža od mene tako da ne smeta ništa... Very Happy A i koristit ću je samo za razvlačenje materijala. Varenje i fino kovanje od sada ipak radim ručno.

Je puklo je dosta, ali nije bad testni je pa neka... budem pametniji poslje.

A vjerujem da je ovo na slici ispucalo i zato jer je taj vanjski plašt od pile jako, jako tanak ispao. Negdje oko 0,2 ... 0,3 mm.
Back to top Go down
djuragekon

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeWed May 22, 2013 8:48 pm

Zar ne mora inox da se kovacki vari u vakuumu? Verovatno je u tome problem..
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeThu May 23, 2013 12:48 am

Mislim da Rale nema vakum,tako da nemora.Moze da se desi da nisi dovoljno boraksa stavio,i temperatura ti mozda nije bila dovoljna.Koliko sam ja iz onog mog jednog puta mogao nesto da zakljucim boja treba da bude bela bez imalo zute.Cim se imalo zutog pojavi temperatura nije dovoljna vec niska.Takodje brzina zavarivanja je po meni bitna ,a tvoj cekic posto je malo sporiji,a komad koji si vario poveliki dok si ga celog iskovao on se previse ohladio.Po meni prvo je najsigurnije cekicem tj.rucno kovati.Taj prvi vari,a posle na mehanicki.Dok se nestekne malo prakse.Takodje posto tvoj laminat ima tri sloja zadnji sloj sa prohromom ti se najpre ohladio,a drugi nije,otuda je ispalo da ti se testera upak zavarila.Tako da po meni temperatura je veoma bitna,a tu mislim da si omasio.Ne zuta vec bela,boja odmah ispod one gde se pojavljuju varnioce iliti iskre,a to je cita bela.A da takodje to cetkanje boraksa si takodje omasio,ne cetka se boraks na 400 stepeni vec se posle te temperature dodaje jos boraksa,a cetka se posle prvog kovanja.Da bi video kakav je var ili mozda u slucaju da ima sljake na povrsini skinuo je pa naneo nov boraks.I boraksa nikad nije previse,tako da se nikako nesme skidati pre varenja.
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeThu May 23, 2013 1:40 am

Hvala Zlatko na korisnim svajetima.
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeThu May 23, 2013 1:52 am

Evo zakalio sam ga. Sa 800 °C u vodi.
Prilikom hlađenja nož se spigao i ja nadobudno prije popuštanja idem pokušati poravnati i laganim udarcem čekićem slomim ga na komadiće. Nova turpija silversteel nije niti malo skidala dok je 15N20 grebala. Tako da mi se ova kombinacija čini zanimljiva. Kontrastna je i 15N20 bi mogao dati elasticiteta silversteelu...

Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0088_zps6282b49b
Ljepo se vidi linija zavara i razlika između ova 2 materijala... Mislim da ću sljedeći tjedan ponovo pokušati spojiti K510 sa 15N20 uz više pažnje i bez inoxa za sada. I na nekom manjem komadu prvo.

Ipak sam malo nadobudan bio Smile

Tako da sam gotov s ovim projektom. O mojim greškama bi rado diskutirao.
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeThu May 23, 2013 5:11 am

Možda bude zanimljiva i struktura zrna
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0094_zps4d9f43a6

Na silversteelu je puno veće zrno od 15N20.
Back to top Go down
djuragekon

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeThu May 23, 2013 6:05 am

zlatko381981 wrote:
Mislim da Rale nema vakum,tako da nemora.

Ne znam sta ti ovo znaci..
Ako si mislio na vakuum pec, nisam o tome pricao. Prema mom saznanju, kada se kovački vari nerdjajuci čelik, slojevi se zavare tj zatvore sa svih strana, a unutra se stavi parče tkanine. Kada se to stavi u vatru, tkanina izgori sagorevajući sav kiseonik u toj "konzervi" i tako se stvara vakuum.
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeThu May 23, 2013 6:25 am

Da na to sam mislio.A ovo sto si rekao drugacije zvuci.Ali o varenju prohroma stvarno nemam nimalo iskustva.Probao sam jedan manji komad da zavarim,ali mi je prohrom sagoreo priliko grejanja.Za to ima vise razloga.Previse mi je bio tanak,negde oko 2mm,ako ne i manje i drugo mislim da sam ga drzao preblizu otvora za vazduh.Ali s obzirom da sam to prilicno nemarno uradio,a jos na to plus sa mrvljanim staklom umesto boraksa rezultat se mogao naslutiti vec i pre samog pocetka.Ovo sa varenjem skroz okolo je meni palo napamet vec kada sam cuo za kovacko varenje,ali nisam siguran da li bi uspelo sasvim.Mozda je bolje resenje staviti u neku cev zajedno sa papirom ili komadom drveta i zatvoriti varenjem hermeticki.Toga veci ima na internetu,kod kabl damaskusa.Mada mislim da si ti na to i mislio samo si se malo pogresno u prvom delu izrazio.I da mozda bi to upalilo,nisam probao,a i od ovdasnjih majstora neprica niko da jeste.Mada mislim da moze da se zavari i ovako.Samo mora pazljivije.Ali bilo bi lepo da se jave varioci pa da kazu nesto pametnije od mene.Boim se da nisam sasvim kompetentan za ovo.Ipak imam preskromna iskustva. Very Happy
Davore ,malo je mutljikava slika kod ovog preseka pa nemoze da se vidi bas lepo struktura.Rekao bih da je krupnoca silverstila na samoj granici.Tj.pocelo je zrno da raaste.E sad neznam dal je zbog duzeg drzanja na temperaturi ili si malo preterao sa njom?Ja sam skoro kalio neke nozeve od turpije i jedan od testere za drvo(cirkularske).Struktura mi je mozda za nijansku itnija,ali ispod te strukture posle varenja je premekano i kod jednog i kod drugog.I to kaljeno u vodi,sto sam inace zaj...o kod tih nozeva.Ali to je druga prica.A da ,sad tek zapazih,"kuhinjac"ti je trebao imati prohrom vani.Bas si lepo smislio,jbg.sto nije uspelo. Very Happy
Back to top Go down
Karlo Ban
Admin
Karlo Ban

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeThu May 23, 2013 9:51 am

budem uskoro postavio temu gdje radim identicnu stvar, pa mozda budem od pomoci, ovako bi bilo previse pisanja za svaki pojedini dio postupka... svaka cast na radioni i mehanizaciji Very Happy
Back to top Go down
http://www.karlo-ban.com
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeThu May 23, 2013 1:55 pm

Karlo Ban wrote:
budem uskoro postavio temu gdje radim identicnu stvar, pa mozda budem od pomoci, ovako bi bilo previse pisanja za svaki pojedini dio postupka... svaka cast na radioni i mehanizaciji Very Happy

Ajde odlično baš me zanima, ali napiši prije ponedjeljka da ne zaje*em opet Smile
Da slažem pomalo radionu. Baš me to veseli.
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeMon May 27, 2013 1:13 am

Karlo. Imaš li ti sliku svog neckera kojeg si slomio u presjeku? Zanima me kakvo je zrno kod tebe bilo.
Back to top Go down
Dule

Dule

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeMon May 27, 2013 3:36 am

Imam jedno pitanje.Kako bi se pokazala kombinacija 2 parceta rapidne testere(testera za secenje metala debela oko 2 mm) i parce gibnja (naprimer od zastave 750.101).Mogu da ubacim i parce kosuljice lezaja.Kako bi ispala ta kombinacija i kako redjati navedene meterijale,mislim koji celik spolja a koji unutra.
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeMon May 27, 2013 6:59 am

Dule wrote:
Imam jedno pitanje.Kako bi se pokazala kombinacija 2 parceta rapidne testere(testera za secenje metala debela oko 2 mm) i parce gibnja (naprimer od zastave 750.101).Mogu da ubacim i parce kosuljice lezaja.Kako bi ispala ta kombinacija i kako redjati navedene meterijale,mislim koji celik spolja a koji unutra.

Ja bi gibanj stavio izvana, a u sredinu lager ili testeru.
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeMon May 27, 2013 7:16 am

Takodje.Posto je od svih njih gibanj ima najmanje ugljenika,a uz to je i zilav.
Back to top Go down
Dule

Dule

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeMon May 27, 2013 1:33 pm

Hvala momci na odgovoru.
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeMon May 27, 2013 4:03 pm

Radilo se Smile
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeTue May 28, 2013 1:12 am

Bok, evo novosti...

Istučen silversteel u flah, odrezani 15N20 na mjeru. Ovaj put opet 5 slojeva s tim da umjesto inoxa opet ide 15N20 kako bi dobio na debljini.
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0111_zpsa905f51d

Sve prešmirglano i odmašćeno.
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0114_zpsc9ef8a88

Povareno i spremno za vatricu...
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0115_zps892028ca

Jako polako i postuno grijano normalno posipavano boraksom. A na slikici se vidi i moj čošak u radionici jedino još grinder nije na slici.
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMG-1369670378-V_zps45dd5551

Rukom kovački zavareno i na bat razvučeno. Razvlačio sam na puno manjim temperaturama nego prije.
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0117_zpsdfcde403

Tijekom grindanja.
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0122_zps726e4455

Nakon što sam stanjio oštricu na nekih 0,2 ... 0,3 mm. Sljedi odlučujući trenutak kaljenje.
Ovaj put sam kalio u ulju, grijao sam u plinskoj peći radi bolje kontrole temperature.
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0126_zpsc9e0ebbe

Nije da se hvalim, ali plinska radi kao mutava... nisam mogao blank držati unutra jer mi je bila previsoka temperatura pa sam morao držati na izlazu peći na nekih 20 cm od ulaza.

Temperatura prije kaljenja
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0123_zpscec67e42

Nakon kaljenja - ovaj put je prošlo bez lomova.
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0129_zps2815d9ae

Brušenje nakon kaljenja skoro na nulu i onda doma popuštanje na 230 °C - ja bi rekao oko 59 HRC
Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0130_zpscb241332

Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0132_zps4618086e

Eto za sada toliko.

E da napravljen test oštrice noktom (kao sa mesinganom šiplicom). Ako uspijem snimiti posatat ću.

Eto uspio sam i sada sam jako sretan Smile

Last edited by davor_vfr on Mon Jun 03, 2013 12:28 am; edited 3 times in total
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeTue May 28, 2013 1:59 am

Evo obečani video nail testa

tretiran kiselinom...

Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0133_zpse04b82a5

Kovanje malog san-mai santoku noža ;) IMAG0134_zps4fd69d8f

Kontrast mi je odličan. A vama?
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeTue May 28, 2013 7:21 am

Jeste,kontrast je ekstra.Ali nesto mi se cini na prvim slikama,odmah posle grindanja,da se nije dobro zavarilo.Licni mi na jedan moj komad koji nije bio uspesan.Mada mozda se varam.
I pitao bih te,koliko je kostao onaj pirometar,ako nije tajna?
I da,oprema ti je stvarno ekstra i moram reci da ti zavidim malo. Very Happy
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeTue May 28, 2013 7:31 am

Pirometar je oko 240 EUR.
Ovaj put se stvarno dobro zavarilo, vjerojatno je do kuta fotkanja i sjena.
Back to top Go down
Guest
Guest

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitimeTue May 28, 2013 12:23 pm

Bravo ....dobar pocetak ... Smile
Back to top Go down
Sponsored content

PostSubject: Re: Kovanje malog san-mai santoku noža ;)   Kovanje malog san-mai santoku noža ;) Icon_minitime

Back to top Go down

Kovanje malog san-mai santoku noža ;)
Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» kovanje noža na njegov način
» santoku
» Santoku noz
» Santoku by Karlo
» Hladno kovanje