* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA

HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

Intarzija s žicom

Go down 
+4
zlatko381981
PlayBlade
Pilgrim
žile
8 posters
AuthorMessage
žile

žile

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeThu Feb 21, 2013 6:53 am

Nisam slikao svoj rad jer je postupak isti jedina razlika je u žici i što prije postavljanja žice moram izlupati žicu čekićem da bi dobio flah.
Intarzija s žicom Gunbui10
Intarzija s žicom Gunbui11
Intarzija s žicom Gunbui12
Intarzija s žicom Gunbui13
Intarzija s žicom Gunbui15
Intarzija s žicom Gunbui16
Intarzija s žicom Gunbui17
Intarzija s žicom Gunbui18
Intarzija s žicom Gunbui19

Moj alat je primitivniji i kučne izrade ali to je to, i da napomenem da je na dršci noža to malo teže raditi zbog malih dimenzija i sve mora biti sitnije. Srebrna žica podatnija za savijanje pa samim tim je s njom lakše raditi.
Evo par slika intarzija na noževima
Intarzija s žicom 25209910
Intarzija s žicom 001bow10
Intarzija s žicom Orig10
Intarzija s žicom Images10
Intarzija s žicom Pelleg10

Nadam se da će ovo biti od koristi.
Back to top Go down
Pilgrim

Pilgrim

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeThu Feb 21, 2013 10:47 am

Bravo Majstor Žile Smile
Back to top Go down
LEGION66

LEGION66

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeThu Feb 21, 2013 3:41 pm

Bill Moran zakon.
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeFri Feb 22, 2013 2:05 am

Svaka cas Zile.Isto sam i ja to prvo nasao o intarziji.A ako nemas nista protiv dodao bih jednu semu koju sam ja radio i kako mislim da treba.Tako inace ja radim intarziju.
Intarzija s žicom Umetanjezice_zps572fab18

Back to top Go down
žile

žile

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeFri Feb 22, 2013 4:43 am

Kakvi protiv,što više objašnjenja i tehnike rada to bolje.SAmo stavljajte pa neka si svatko bira kojom tehniko će raditi.

Intarzija s žicom Drake-10

Ovo je osnovni alat za intarzije,moj izgleda smijeh naspram ovoga ali radi.
Intarzija s žicom 54864710
Intarzija s žicom Galler10
Intarzija s žicom Images11
Intarzija s žicom Tegan_10
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeFri Feb 22, 2013 6:16 am

Zile,samo mala ispravka.Ovo sto si pokazao da je alat za intarziju iskreno nisam siguran da je.Verovatno si to sa neta skidao,ja iskreno nisam tragao za tim,ali mislim da ovo nije alat za to.Prvo dleto na slici je V dleto.A ono nesme da se koristi za intarziju.Jer je osnovna stvar kod intarzije,koliko sam ja shvatio,da se ne odseca drvo tj.vadi parce.Vec da se zaseca.Samo tako ono se posle rada vraca na mesto.Ako odseces parce nema sta da se vrati,a iako se nesto vrati to nije to vec je samo drvo nabubrilo van linija preseka,a to ce veoma slabo drzati zicu.Dakle bez presecanja,bar koliko sam ja shvatio.Presecanje ide samo kada se umece komad koji je vece sirine.Onda se opkroji drvo u obliku predmeta koji se umece,ali stim da se ne ide do kraja vec ostavi pola milimetra(govorim otprilike) da se on opet sabije i posle kvasenja vrati.Alat za intarziju ti je samo jedan noz za zasecanje po liniji i dleto za sirenje dna.E sada to zasecanje i sirenje moze da se vrsi raznovrsnim alatom.Ja sam za oba uradio jednostavno dva dleta i to najobicnija i rade odlicno.Ali to svaki majstor radi kako je njemu laksije i kako je navikao,kao i ovaj na slici.Ja sam naleteo na nekom stranom forumu drugaciju tehniku umetanja zice.Za zasecanje po liniji se koristi noz,slican kao oni mali nozici za duborez,a za sirenje dna koristi neko dleto koji je meni licilo na srafciger.I to samo ta dva alata.Sve u svemu V dleto netreba za intarziju,sigurnije je bez njega,tj,za zicu netreba nikako,a i za vece parce sigurnije je drugacije. Very Happy
Back to top Go down
žile

žile

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeFri Feb 22, 2013 10:39 am

Intarzija s žicom 78696310

Oblik dlijeta uključujući i V oblik služi da bi dobio lakše radio uzorke intarzija.

Intarzija s žicom Belduq10

Back to top Go down
PlayBlade

PlayBlade

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Feb 24, 2013 9:09 am

Pozdrav iz NS.Ova zadnja slika sa dletima je ono pravo sto se tice dleta jedino gledajuci tutorijale po netu svuda majstori sa tim dletima UTISKUJU zleb sa zicu dok kada sam ja pokusavao morao sam
zbog tvrdoce drveta da UKUCAVAM zleb.svakako moze posao da se uradi sa tri sirine dleta i gotovo da dleta sa radijusom nisu ni potrebna ali sve je stvar prakse.
Takodje na netu svuda nakucavaju zicu malim cekicem ali ako je srebro mekano hoce da deformise zicu pa se mora koristiti neka malo sira povrsina kao na pr. mali metalni lenjir i trebalo bi da je srebro
malo manje mekano a to se postize odgovarajucom termickom obradom trake ali to je vec u domenu zlatarstva.
Takodje posebna tema je i prihvat samog noza tokom rada.predlaze se graverska stega ali to je alat koji kosta u najboljem slucaju 250 pa do 500e , dok ja pokusavam da ga napravim kao onaj Amer na netu , od kugle za kuglanje i male ravne masinske stege.cim to uradim bice prikazano jer rashodovanu kuglu sam dobio u kuglani a stega kosta od 10- 20 e.
ne stizem da to sve uslikam ovih dana ali potrudicu se pa se cujemo .
Back to top Go down
http://www.playblade.rs
Guest
Guest

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Feb 24, 2013 11:36 am

Play ..ajd nabaci link od tog Amera ...
Back to top Go down
PlayBlade

PlayBlade

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Feb 24, 2013 1:19 pm

ukucaj na jutubu " silver wire inlay ' i dobices par kratkih tutorijala tog cice jer nema puno
videa na tu temu. ako nebudes nasao javi !
Back to top Go down
http://www.playblade.rs
Guest
Guest

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Feb 24, 2013 2:16 pm

OK hvala
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeThu May 30, 2013 11:49 am

Nebih da otvaram novu temu,pa cu ovde postaviti pitanje.Probacu da nekako objasnim o cemu se radi.
Pokusavam da spoim dva razlicito obojena drveta ,ali tako da spoj nebude ravan vec u obliku polukruga ili oblika S ,nebitno.Glavno nije ravan.I nikako mi ne uspeva .Javio mi se problem kako da dobijem onaj drugi deo ,a da naleze idealno na prvi,a to bih radio prema prvom komadu.Palo mi je napamet da frezerom ili nekim slicnim alatom koji ima trn za kopiranje ili nesto slicno idem polako po njemu dok je drugi komad taman toliko udaljen da ga obradjuje noz.Ali na taj nacin se ne dobija identican oblik vec veci,u zavisnosti od precnika noza.Dal ima neko resenje za to ili mora neka kompjuterska masina?
Mada mora da ima jer je to radjeno i pre izuma kompijutera.
Back to top Go down
zeljkoolbina

zeljkoolbina

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSat Jun 01, 2013 1:29 am

zlatko. nemoj seci svaki komad drveta posebno nego ih preklopi jedan preko drugoga, tako ih fiksiraj i preseci kako zelis. ostace ti komadi koji idealno pasuju jedan uz drugi.
Back to top Go down
LEGION66

LEGION66

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSat Jun 01, 2013 8:43 am

Dobra fora, jednostavno, i ja sam razbijao glavu kako to napraviti.
Back to top Go down
predrag1969

predrag1969

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSat Jun 01, 2013 8:47 am

a ako ostanu, (a ostace) neravne povrsine od testere, jednu polovinu osmirglas rucno. zatim na nju zalepis smirglu i sastavis ta dva komada drveta. nekoliko poteza levo-desno i imas idealno obradjenu povrsinu spremnu za lepljenje. crtez sam radio na brzinu u paint-u, ali mislim da je postupak jasan

Intarzija s žicom 41104350437044B043C044F043D043D044B04390_zps1e9e89ab
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSat Jun 01, 2013 12:26 pm

Hvala momci sto ste se potrudili da mi pomognete,nije visak iako sam vec dobio slicne odgovore.U sustini sve se vrti oko ovoga sto ste i vi rekli.Ali,da nebudem dosadan,ima tu poprilicno stvari koje nisu bas tako lake kao sto izgledaju u teoriji ,a i one koje jednostavno nefunkcionisu.
Kako god sekao,a najpogodniji nacin je da komad stavim jedan na drugi,radi se o tome da ce secenjem biti odstranjena povrsina drveta debljine testere.Ta mala debljina je dovoljna da delovi ne nalezu idealno.Tu ne pomaze ni smirgla.Jer opet postoi to rastojanje koje razdvaja dva dela,jer zbog njega prvi deo je uvek veci za nijansu od drugog.Mada smirgla pomaze da povrsine budu idealno obradjene,ali da bi i idealno legle mora se izmedju komada umetnuti kao liner,neko parce materijala koje ima debljinu skinutog materijala.Onda to naleze idealno.Ovu pojavu mozete videti na raznim primerima izrezivanja modelarskom testerom recimo u dasci jelena.Taj jelen ulazi unutra vrlo lako i primetno se vidi zazor izmedju zidova.E to se isto desava i ovde.Ali postoi fora da se lepi bez obzira na to,pa da se pre ocvrscavanja lepila umetne sitna piljevina od drveta da popuni zazor.Tako rade intarziju,ali onu kada se radi kao mozaik.Ovde izgleda to mora malko drugacije i sa malko vise alata.A kod rucnog rada postoi uvek problem sto ruka neradi idealno,vec uvek malo skrece.I ravnu povrsinu iz ruke ,pa bilo koliku je vrlo tesko dobiti.
Boim se da to mora da se spaja malko drugacije.Ako se zeli brzo spajanje.
Back to top Go down
zeljkoolbina

zeljkoolbina

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSat Jun 01, 2013 10:55 pm

u pravu si zlatko. nismo te shvatili. ja sam pomislio na plocice kao sto su za drske noza pa da ih preseces a da idealno odgovaraju. ako isecas komad iz sredine materijala ostaje luft za debljinu testere. pokusaj ovako ako ti to materijal i okolnosti dozvoljavaju. plocu iz koje si isekao komad nekog oblika stavi na drugu celu plocu i ocrtaj unutrasnje linije otvora. modelarskom testerom iseci ocrtani komad na ploci ali uz spoljnu uz spoljnu ivicu linije. trebalo bi da pasuje ako se precizno odradi.
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Jun 02, 2013 7:19 am

Ne ne,Zeljko,mislio sam na to prvo,tj.nesto slicno kao sto je nacrtao Predrag u skici.Ali sam isecanje naveo kao primer da bi shvatili o cemu pricam.Jer kada se izsecaju dva komada(kao na Predragovoj slici) iako deluje da nemogu da ne odgovaraju jedno drugom ipak neodgovaraju.Za debljinu skinutog materijala.Mada kada je testerica vrlo tanka to se i ne primecuje toliko,ali ipak mora da ima lufta koji treba da se koriguje naknadnim smirglanjem i doterivanje.Sto je iz ruke vrlo zeznuto.Jer da je to tako lako pasovanje kundaka puske na glavu nebi islo pomocu boje vec onako iz ruke turpijicom .Ali ako bi se namesto toga umetnuo komad deblljine skinutog materijala onda bi komadi idealno legli.Jer pricam o idealnom,ne otprilike ili dobrom.Pazi nisam probao modelarskom testerom jer je nemam.Probao sam rucno i ima lufta poprilicno.Pri sredjivanju sve sam izpomerao ,cak i ono pocetno sto je testericom dovedeno u slican oblik.
Nije isto ako se sece sa spoljne ili unutarnje strane linije.E ovde nije isto ako do linije jedna strana testere sece,a komad koji treba da nalegne na prvi sece druga strana.Ta debljina testere cini drugi oblik vecim iako vizuelno izgleda isto.Ako je testerica tanja to je neprimetno,al mora da ima zazora.Cista matematika.Najbolje se vidi na velikom komadu.Evo prostog poredjnja.Imamo cev precnika 10 cm i drugu cev ciji unutrasnji precnik ide ,aj recimo 20cm.I kada se ta druga cev presece napola dal ce ta polovina idealno naleci na ovu prvu cev?Nece.Isto je i ako je razlika samo par desetih,samo se na prvi pogled nevidi.Ali kada se priblizi,ima razlike.Boim se da to pasovanje nije bas sasvim prosto izvesti da bi bilo idealno.Kosi pravi spojevi su prosti,ali polukrug je vec zajebancija.
Back to top Go down
zeljkoolbina

zeljkoolbina

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Jun 02, 2013 12:18 pm

malo zesci problem!
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Jun 02, 2013 1:33 pm

Jeste,al iskrsnuce resenje vec nekako.Jer uvek bude da ono sto se trazi vecinom se i nadje. Very Happy
Back to top Go down
AK 76

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Aug 11, 2013 4:15 am

proslo je 2 meseca pa predpostavljam da si nasao resenje ali ako neko bude imao slican problem za to postoje glodala koja rade profil i kontra profil,a u kucnoj varijanti pretpostavljam puno brusenja i smirglanja da se upasuje Wink 
Back to top Go down
predrag1969

predrag1969

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Aug 11, 2013 4:59 am

evo kako izgleda drska uradjena s pomocu takve glodalice. ne mogu da kazem da mi se narocito svidja ovaj rad, ali je sve idealno sastavljeno. i potpuno nekorisno za zlatka zato sto to nije resenje za domace uslove )))

Intarzija s žicom Fcfb6c747dcb_zpsf1af1d09
Back to top Go down
zlatko381981

zlatko381981

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Aug 11, 2013 7:03 am

Bas tako Predraze.To za domace uslove nije.A sto rece,ovaj rad je i ruzan prilicno.
Back to top Go down
AK 76

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitimeSun Aug 11, 2013 2:03 pm

pa pisao si da bi probao frezerom da kopiras,ako imas frezer lakse je sa takvim glodalom,i ako je rucni pricvrsti ga ispod neke ploce inace mislim da ti ne gine smirglanje i upasivanje
Back to top Go down
Sponsored content

Intarzija s žicom Empty
PostSubject: Re: Intarzija s žicom   Intarzija s žicom Icon_minitime

Back to top Go down

Intarzija s žicom
Back to top 
Page 1 of 1