| Pomoc oko tracne brusilice | |
|
|
Author | Message |
---|
djuragekon
 | Subject: Pomoc oko tracne brusilice Wed Dec 19, 2012 12:08 pm | |
| Eto i ja sam u procesu pravljenja tracne pa imam par nedoumica. -da li neko zna kakav motor se pretezno koristi u kruparama? Imam neku staru kruparu i uzecu motor iz nje, ali nema nikakve oznake pa ne znam o kakvom motoru se radi inace da imam viska love, nasao sam prejak motor od 2kW, sa redukcijom snage tj potenciometrom i cak kazaljkom koja pokazuje broj obrtaja...  mislim da ce taj da saceka kad budem pravio power hammer - drugo, mozda bitnije pitanje, je da mi se malo pojasni kontaktni kotac za hollow grind. vidim da se koriste razne varijante, promera od 20-25cm, ravni metalni ali i oni sa gumom. Koji je minimalni promer? Da li povrsina mora da je potpuno ravna? recimo, nasao sam kotac kao ovde  ali je guma na kotacu pojedena pa se bojim da ce skliznuti traka. A onda vidim ovako nesto  pa pomislim da mozda i nece skliznit... | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: odgovor Wed Dec 19, 2012 12:58 pm | |
| [quote="djuragekon"]Eto i ja sam u procesu pravljenja tracne pa imam par nedoumica.
što se tiče motora to ti mogu pomoći... Najbolje je da uzmeš nemački motor ...ja imam druga koji se bavi uvozom nemačkih polovnih motora... i preporučio bih ti samo nijih! s druge štane, uzmi motor sa brzinom od 1340obt/ minuti...a snaga ti netraba veća od 1.8KW.Elem, motor od 1, 1 Kw će ti odlično zavšiti posao...imaju jak oklop, i perfenktno su urađeni.... Motor koji pominiješ od 2Kw , ti nije potreban, jer on je tolko jak , da se koristi za pokretanje mlinova i strugova ( tokarenje)... Ovi motori nisu skupi ..oko 40evra... |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Wed Dec 19, 2012 1:06 pm | |
| Pa hvala na savetu, za pocetak cu uzeti ovaj sa krupare. TIh 40 eura stvarno nije puno, ali je vise od 0  Ali ne smeta da mi posaljes kontakt tvog prijatelja, nikad se ne zna.. | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Wed Dec 19, 2012 3:58 pm | |
| Djuragekon ,taj iz krupare ti je 1,5 kw i 2800 o/min i sasvim ti je dovoljan ...Reci mi ako nije tajna za koliko dobijas onaj motor od 2 kw sa regulatorom broja okretaja ..??? |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Wed Dec 19, 2012 5:12 pm | |
| Hvala Ben. Naravno da nije tajna. Traze za njega 95 Eur. E sad, gazda nije bio prisutan, pa je radnik rekao da misli da je 2kW. Inace motor je poveci tako da ne sumnjam u njegovu snagu. Video sam ga na otpadu gde sam trazio kotac za grinder.
Inace, tamo imaju desetine motora, vecina je sredjena i u ispravnom stanju. Cene se krecu od 30Eu pa na vise. video sam jos jedan sa regulatorom, ali bez kazaljki za 160Eu. Ali nisam pogledao specifikaciju. | |
|
 | |
bezribic

Posts : 340 Join date : 2011-02-09 Age : 51 Location : Slavonski Brod
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Wed Dec 19, 2012 11:57 pm | |
| Povoljni ti motori .Kod nas reparirani od krupare (kako ti kažeš) je 100 e + start sklopka 30 e .Ona pomaže motoru dajući mu trenutnu snagu . | |
|
 | |
boyka
Posts : 105 Join date : 2012-10-23 Age : 41 Location : Sisak
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Thu Dec 20, 2012 12:07 am | |
| Pozdrav ekipa,da ne otvaram novu temu, i sam sam u izradi grindera, pa imam jedno pitanjce oko brzine trake. Imam motor 2800 o/min i remenicu od fi45mm promjera na njemu i drugu istu takvu na osovini koja okrece veliki kotac promjera fi 200mm. Po nekom izracunu dobijem brzinu trake od 30 m/s. Dali je to previse ili premalo, nemam opce predodzbu kojom brzinom bi se trebala traka kretati. | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Thu Dec 20, 2012 12:30 pm | |
| Djuragekon ,ako je motor sa regulatorom po toj cijeni ,kupuj odmah ,to je povoljno .. Boyka ,30 m/s ti je sasvim dovoljna brzina ,mozda i previse za neke materijale pa ti prepoucam da stavis na osovinu trostruku remenicu tako da mozes brzinu malo dici i malo spustiti ,,, |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Thu Dec 20, 2012 12:56 pm | |
| - ben-66 wrote:
- Djuragekon ,ako je motor sa regulatorom po toj cijeni ,kupuj odmah ,to je povoljno ..
Ja bih uzeo.. malo me brine sto je sa otpada. Mislim, sigurno je ispravan, ali pitanje dokle ce bit ispravan.. | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Thu Dec 20, 2012 1:12 pm | |
| Ako sam te dobro razumio on ima frekventni pretvarac za regulaciju broja okretaja a on ti sam vredi toliko ...i da ti rikne motor .. |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Thu Dec 20, 2012 1:23 pm | |
| Pa, ne razumem se u tehniku. Ima neki kao potenciometar i pokazivac sa 2 kazaljke. Pitao sam radnika jel radi, jel meri obrtaje a on kaze da sve radi.. | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Thu Dec 20, 2012 2:25 pm | |
| jel taj motor mono ili trofazni .?? Mozes li kako da ga slikas ??
|
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Thu Dec 20, 2012 6:12 pm | |
| Pravo da ti kazem, nisam pogledao. Ja sam ustvari trazio nesto manje, ali sam pitao da li neki sa varijabilnom brzinom, pa mi je pokazao ta dva. Ako stignem ovih dana da odem opet tamo, slikacu oba pa cu postovati ovde.. | |
|
 | |
Dule

Posts : 449 Join date : 2011-05-23 Age : 41 Location : Arandjelovac
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Fri Dec 21, 2012 6:35 am | |
| Druze nisam vinkler motora ali sam dosta u radionici kad vinkluju motore.Posmatram i znam ovo:motor nije bitan da li je po spoljasnosti nov ili star vec je bitna zica unutra tj imali smo motore koji su spolja bili svi masni,prljavi i ocukani ali posle motanja rade kao sat.Motor se vinkluje,tj izvadi se stara zica,ociste kanure i ubacuje nova,menjaju se lezaji,ponekad navaruje osovina itd.Taj motor koji mozes da uzmes sa otpad(inace to je povoljna cena za njega ako je ispravan),povedes elektricara da izmeri aparatom i ako valja uzmes odmah.Elektricar ti odmah moze reci da li valja ili ne.Postoji samo jedna stvar koju on ne moze otkriti odmah a to je ako je motor motan ali je vinkler smanjio malo zice takav motor ce se dosta grejati i brzo ce da prekrati.A sto se tice toga koliko ce raditi,pa druze ti niko ne moze sa sigurnoscu da ti kaze.Malo sam otisao daleko sa objasnjenjima ali mi je namera da ti pomognem koliko mogu. | |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Fri Dec 21, 2012 7:51 am | |
| Hvala Dule. Eto idem u ponedeljak utorak da pokupim tamo neke stvari, pa ću slikati oba motora. A tast mi je elektricar, tako da ako se odlucim da ga uzmem, imam pomoc  Da li može neko da mi pomogne oko tog konaktnog točka za hollow grind? Da li mogu da iskoristim ovako nešto:  ili ovako nesto:  | |
|
 | |
boyka
Posts : 105 Join date : 2012-10-23 Age : 41 Location : Sisak
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Fri Dec 21, 2012 8:34 am | |
| | |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice Fri Dec 21, 2012 8:49 am | |
| Nisam iz Hrvatske. a imam sve kotačiće od aluminijuma, samo je pogonski od poliamida. Dakle fali mi samo kontaktni za hollow grind.
| |
|
 | |
Sponsored content
 | Subject: Re: Pomoc oko tracne brusilice  | |
| |
|
 | |
| Pomoc oko tracne brusilice | |
|