| tutorial o izradi kozne futrole | |
|
+3zlatko381981 djuragekon predrag1969 7 posters |
|
Author | Message |
---|
predrag1969

Posts : 509 Join date : 2012-03-17 Age : 54 Location : Malojaroslavec, Rusija
 | Subject: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 8:13 am | |
| Preuzeto sa sajta MASTER-NOZ http://knives.com.ua/index.php uz dozvolu njihovog admina i ljepe zelje da nekome bude od koristi. Sa svoje strane cu pokusati da maksimalno pravilno prevedem tekst. Ako bude nesto nejasno - pitajte... Autor: Sergej Mihajlovski Pocinjemo sa izrade kroja futrole:  Za to koristimo list papira format A4 ili alu-foliju. Savijamo list i ulazemo noz u zleb...
Last edited by predrag1969 on Sun Apr 01, 2012 8:35 am; edited 2 times in total | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 8:20 am | |
| Zamotavamo noz i ogranicavamo konturu.  Posto smo odredili konturu, razvrcemo noz i provodimo olovkom liniju noza (na foto tamna linija)  Dodajemo 10-12 mm za sav. Odmah docrtavamo elemente podveske i raspored dekorativnih elemenata (crvena linija) Nastavak sledi... | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 8:35 am | |
| Idemo dalje: Rezemo crtez i kroj je gotov. Pravo je vreme da se setimo narodne mudrosti: sedam puta odmeri - jednom odrezi. Od pravilne i tacne izrade kroja zavisi i konacni rezultat. Kad je kroj gotov, prenosimo ga na kozu i rezemo...  Posle toga odredjujemo liniju sgiba i nadrezujemo plitak kanal. To ce nam dati ravnu liniju na pregibu futrole.  Da nam secivo ne bi seklo sav, potrebno je dodati detalj koji ponavlja liniju sava i reze se od koze.  Bice jos... | |
|
 | |
djuragekon
 | Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 8:46 am | |
| Neceš verovati ali upravo radim 3 kožne futrole, 1 od njih baš na ovaj fazon, i samo što sam spustio kožu i uzeo kompujter u ruke kad vidim ovu temu. Svaka čast na trudu i čekam rasplet! Da vidim jel ja to dobro radim.. | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 9:01 am | |
| Vreme je da zakrepimo elemente podveske. Na ovoj futroli je jako prosta podveska. Na futrolu stavimo poluprsten, a k njemu petlju podveske. Da bi pricvrstili poluprsten predvideli smo jezicak koji savijamo i ucvrscujemo (zaklepka-nitna ili prosivamo...)  Da nam nitne ne bi grebale secivo, pre postavljanja nadrezujemo kozu i podizemo je sa jedne strane a potom zalepimo nazad.  | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 9:03 am | |
| - djuragekon wrote:
- Neceš verovati ali upravo radim 3 kožne futrole, 1 od njih baš na ovaj fazon, i samo što sam spustio kožu i uzeo kompujter u ruke kad vidim ovu temu.
Svaka čast na trudu i čekam rasplet! Da vidim jel ja to dobro radim.. Iskreno se nadam da ce biti od pomoci. Jos malo i gotovo... | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 9:15 am | |
| Posto je podveska ucvrscena, pocinjemo da lepimo. Kao prvo prilepimo detalj na sav. Taj detalj treba prilepiti tako da na dnu futrole posle sivenja ostane mali otvor kroz koji moze da istece voda. Zatim lepimo futrolu do kraja. Mozemo iskoristiti bilo koji lepak koji je vodootporan i brzo se susi.  Dalje obelezavamo rupe sava. Koristimo sestar, silo ili specijalni tockic. Takav tockic sam napravio od starog zupcanika od sata kojem sam odlomio svaki drugi zub. Dobio sam korak 7 mm.  Posto smo obelezili rupe, probijamo ih silom ili tankim svrdlom.  | |
|
 | |
zlatko381981

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 9:26 am | |
| Predraze,i ja kao i Djura sasvim slucajno naletoh na ovu temu i tutorijel.I bas sam,vrlo, prijatno iznenadjen.Ne tutorijalom,(da me neshvatis pogresno,prva je liga on)vec na tome da je "skinut' sa stranog sajta.Dakle bio je u oreginalu na drugom jeziku.Hocu da kazem da ti VELIKO hvala na tome sto si se porudio da to prevedes.Jer neki od nas neznaju Engleski,kao na primer Ja(verujem da je na njemu jer sam i ja mislim na ovaj naleteo).Pa zato ovo dodje kao fenomenalna pomoc.Na puno sajtova sam naleteo koji imaju vrhunske stvari,savete i druge tutorijele vezane i za umetnosti(koje su moje interesovanje),medjutim puno nekih stvari nemogu da skapiram zbog veoma oskudnog znanja engleskog,pogotovo citanje.Pa se nekako malo snalazim,malo nagadjam i to,zato ovaj tvoj tutorijal je ekstra. | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 9:40 am | |
| U originalu je bilo na ruskom jeziku. Sajt sa koga je preuzeto je ukrajinski. Pretpostavljam da stari majstori vec davno znaju sve ove "cake", tutorijal je namenjen pocetnicima ili majstorima koji su ranije radili futrole drugog tipa.
Engleski mi nije izvrstan ali mogu da se dobro snadjem. Ako je potrebna pomoc - javite se.
| |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 9:47 am | |
| Sijemo s dve igle istovremeno po shemi na foto:  Da ucvrstimo sav na kraju dovoljno je da se vratimo na par uboda. Petlju podveske radimo od kozne trake. Prosivamo ili klepamo.  | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 9:51 am | |
| Kad je futrola gotova, pozeljno je da je promazemo voskom. Vosak rastapamo u odgovarajucoj posudi. Ako je koza meka u obican vosak dodajemo karnaubski u odnosu 50/50.  Posto je futrola promazana, treba da je nagrejemo da bi se vosak upio u kozu. Pozeljno je da se koristi gradjevinski fen.  | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 9:55 am | |
| I na kraju - dekor. Posle smese karnaubskog i obicnog voska jako se dobro ostavlja otisak na kozi. Neka vam je masta u pomoc.  To je to, drugovi... Nadam se da ce biti korisno. U zdravlje | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 10:59 am | |
| Dobar tutorial ,hvala na trudu .Samo jos savjet ,prebrusiti rubove futrole smirgl papirom . |
|
 | |
zlatko381981

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 12:03 pm | |
|
Engleski mi nije izvrstan ali mogu da se dobro snadjem. Ako je potrebna pomoc - javite se. [/quote]
Bogami,ovo nemogu da ti odbijem iako ispadam malo bezobrazan.Ali trudicu se da ne preteram.
| |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 1:19 pm | |
| - ben-66 wrote:
- Dobar tutorial ,hvala na trudu .Samo jos savjet ,prebrusiti rubove futrole smirgl papirom .
pravilno. ja nisam naveo ali na posljednjoj fotografiji se vidi da je rub oslifovan. jos jedno upozorenje: VAZNO !!! nemojte lepiti kozu superlepkom na kojem je napisano cianakrilat. on pri dodiru sa organikom stupa u reakciju i pojavljuju se pare formaldehida koje su otrovne. ja sam nisam probao, upozorio me je kolega sa ukrajinskog foruma. verujem mu na rec i nemam zelju da probam na sebi | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Sun Mar 18, 2012 3:24 pm | |
| Malo je offtopic ali j..bi ga ,mozes li nas uputiti na koji ruski forum za knifemakere ili imas koji DVD ruskih majstora !! |
|
 | |
ivo
Posts : 192 Join date : 2011-11-04 Age : 59 Location : Zagreb
 | Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Mon Mar 19, 2012 7:00 am | |
| Lijepo Predraže, slikovito i jasno. | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Mon Mar 19, 2012 7:42 am | |
| Ja bih rado, medjutim:
New members are not allowed to post external links or emails for 7 days. Please contact the forum administrator for more information. | |
|
 | |
zlatko381981

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Mon Mar 19, 2012 8:17 am | |
| Ja mislim da Karlo nece imati nista protiv,cak mislim i da ce njemu da se svidi. | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Mon Mar 19, 2012 11:54 am | |
| Predrag, odlican tutorial...
I ja kada radim s kozom radim posve isto ovako tako da mi i nije bas nesto korisno, ali fino je vidjeti da nisam jedini koji tako radi...
Jedino te nisam shvatio kod onog dijela sa nitnama, podrezivanje i ljepljenje nazad... Mozda zbog umora, ali to nisam pohvatao...
I dodatak: posebno hvala na zadnjim slikama gdje objasnjavas ukrasavanje, to nisam znao i to ce mi dobro doci... |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Mon Mar 19, 2012 12:41 pm | |
|  Nadam se da je ovako malo jasnije. Ako prosto stavis nitne, svaki put kad izvlacis noz ili ga vracas u futrolu, one ce da ga grebu. Ako je noz "radni" pa ti ga nije zao, mozes i da ostavis sve kako jeste. Ako radis noz na prodaju, klijent nece biti srecan kad vidi ogrebotine na remek-djelu za koji je dao 300 eura. Ako je koza dovoljno debela (3-3,5 mm) srezujemo komadic na mjestu zakovica i stavimo ih na mjesto. Kap ljepka i one se ne vide i ne grebu secivo. Ako je koza tanka ili te prosto mrzi da se zezas sa tim, mozes da oslifujes malo nitne i da nalepis na njih komadic tanke koze ili tkanine. | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Mon Mar 19, 2012 12:43 pm | |
| Aha, razumijem sada...
I mislio sam da je tako nesto u pitanju, ali niti sa slike niti od teksta nisam skuzio da je bas to, pa bolje da dodatno pitam, nego da zbog stida nesto ne znam...
Hvala na odgovoru... |
|
 | |
Karlo Ban Admin

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Wed Mar 21, 2012 4:12 am | |
| fala na tutorialu i definitivno bi bilo dobro vidjeti vise stvari "made in USSR" - Quote :
- Ja bih rado, medjutim:
New members are not allowed to post external links or emails for 7 days. Please contact the forum administrator for more information. sto se linkova tice, nisam postavio to pravilo, ali se pokazalo da je odlicno zbog spamova, pa ga se ne zurim maknuti. | |
|
 | |
predrag1969

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Wed Mar 21, 2012 12:03 pm | |
| - Karlo Ban wrote:
- fala na tutorialu i definitivno bi bilo dobro vidjeti vise stvari "made in USSR"

sto se linkova tice, nisam postavio to pravilo, ali se pokazalo da je odlicno zbog spamova, pa ga se ne zurim maknuti. Ma nema problema Karlo, nedjelja ce brzo proci ))) | |
|
 | |
ninikki

| Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole Tue Mar 11, 2014 11:50 am | |
| Hvala Predraze. Vec sam procitao tvoj tutorijal i poslusao tvoje savete. Od sajdzije uzeo sat i zupcanike inapravio alat za obezezavanje.Ostaje mi nepoznanica kako da napravim alat za kanale na kozi gde se sije. Pravio sam i pecate sa zlatkovog tutorijala, napravio jednu futrolu ali nisam zadovoljan. U farbanju sam negde pogresio a i uprljao dosta futrolu pre farbanja. Inace sam tvoj i zlatkov tutorijal vise puta citao. Ovom prilikom Vam zahvaljujem na pomoci. U formiranju futrole, navlazene, imao sam malu presu oko noza u futroli. Na nekim mestima gde je jako pritisnuta koza, ostala je fleka od pritiska. Moracu promrniti nacin oblikovanja futrole. Ali Vasi saveti i slike bili su najznacajniji faktor u pravljenju.. Hvala Vam jos jednom. | |
|
 | |
Sponsored content
 | Subject: Re: tutorial o izradi kozne futrole  | |
| |
|
 | |
| tutorial o izradi kozne futrole | |
|