ideju sam uzeo od tai gooa (proguglajte ga za orginalnu pec) i vec sam negdje stavio slike neceg slicnog, ali ovo je najvjernija kopija koja je k tome, odlicno uspjela.
dno bacve napunjene pepelom (nije pomjesan sa nicim) sa duguljastom rupom u sredini u koju sa strane dolazi cijev za zrak. zapravo, radi se o primitivnoj kovackoj peci, ali koja uz par sitnih preinaka i malo iskustva moze vrlo precizno zagrijati dulje komade na odredenu temperaturu, a uz malo iskustva i odrzavati ih na konstantnoj temepraturi krace vrijeme, sto je vrlo zgodno kod toplinske obrade, pa od tuda i naziv; "pec za TO". doduse, pasao bi i naziv "primitivna pec za TO".
...u smjeru duguljaste rupe, postavlja se cijev u koju se umece noz, ta cijev je na nekih 10-tak cm visine od cijevi kroz koju dolazi zrak.

sve to se zatrpa sa sitnijim drvima i zapali.

...prekrije keramickom vunom i upuhuje zrak sa ventilatorom dok cijev u kojoj je ostrica ne poprimi zeljenu temperaturu.

nabitniji dio je znati kada i koliko zraka upuhivati za dobivanje zeljene temp, ali vec nakon par paljenja, dobije se osjecaj.
definitivno, po noci je ugodaj, visestruko impresivniji;

kako sam prije rekao, pec je odlicna za TO jer je kontrola temperature i jednolikosti zagrijavanja donekle laksa nego kod obicne kovacke peci, a buduci da zrak ne puse direktno na ostricu prilikom zakrijavanja, manja je oksidacija, a time i brusenje nakon TO. naravno, ne radi se o inertnoj atmosferi i elektronski kontroliranoj peci el. peci, ali definitivno bolje od kovacke vatre.
nadam se da sam nekom pomogao, bar sa idejom. ako tko ima iskustva sa necim slicni, bilo bi zgodno cuti.
naravno, na proljece joj radim pravi stalak

ovi diskovi su samo za sminku.