* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA

HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

Moja šklopocija (kovačka vatra)

Go down 
5 posters
AuthorMessage
djuragekon

Moja šklopocija (kovačka vatra) Empty
PostSubject: Moja šklopocija (kovačka vatra)   Moja šklopocija (kovačka vatra) Icon_minitimeSat Dec 10, 2011 11:44 am

Iako nije gotovo, sada bar može da se vidi naum. U jednoj temi sam spominjao Zlatku da sam iskoristio kućište od stare kosilice kao deo dimnjaka. Nisam još probao pa ne znam da li će funkcionisati ili će dim bežati na sve strane, ali evo slika pa zaključite sami...

Ovo sam sklepao od starih šipki koje sam imao. Pod u podrumu je betonski i hteo sam malo da izdignem kovačku vatru od tla:

Moja šklopocija (kovačka vatra) Fotografija679

Dakle sklepana osnova za kovačku vatru, šamotne cigle pod nagibom, u sredini cev sa izbušenim rupama. Desno gore se vidi rupa od dimnjaka na koju treba da se spoji, što predstavlja problem jer je vrlo nisko ( na nekih 75cm. Sama vatra će biti na oko 20cm visine a gornji deo cigala je na oko 40cm. Znači imam nekih 35cm da preusmerim dim u onu rupu od dimnjaka...
Prvo sam hteo do lima da napravim "krov" ali onda sam se setio stare kosilice koju sam hteo da dam u staro gvožđe...

Moja šklopocija (kovačka vatra) Fotografija682

Kao što vidite, skinuo sam motor i na otvor stavio onaj lim. Taj lim je trebao da bude rezervoar za APN u obliku dijamanta, ali nisam stigao da ga završim (odlučio da pravim noževe Rolling Eyes )
No, uglavnom taj lim je uz manje modifikacije savršeno legao na otvor od kućišta kosilice. Vidi se linija flomasterom do koje sam zavario, a kad nabavim koleno za dimnjak, onda ću odseći višak i pop nitnama spojiti ta dva dela.
Lim sam sa kućištem spojio sa 2 šarafa i odlično drži.
Moja šklopocija (kovačka vatra) Fotografija684

Naravno, odmah sam probao da vidim da li paše na kovačku vatru:

Moja šklopocija (kovačka vatra) Fotografija688-1

Moja šklopocija (kovačka vatra) Fotografija688-1

Što više gledam, sve mi se više sviđa ali i sve više mislim da neće to tako funkcionisati. Kao prvo, One cevi iza mi smetaju i ne mogu sve da smestim direkt ispod rupe, a verovatno ću morati još da spustim kovačku vatru. brine me da neće dovoljno brzo izvlačiti dim nego da će izlaziti sa strane, ali ako dimnjak bude imao dobar "cug", možda i uspe..

Back to top Go down
LEGION66

LEGION66

PostSubject: Re: Moja šklopocija (kovačka vatra)   Moja šklopocija (kovačka vatra) Icon_minitimeSat Dec 10, 2011 2:00 pm

A jesi možda razmišljao o tome da zaštemaš rupu u dimnjaku malo više i u rupu ubariš rozetu i koljeno. To ti na kraju izađe pola kante šute i nešto manje morta da začepiš postojeću rupu.
Back to top Go down
djuragekon

PostSubject: Re: Moja šklopocija (kovačka vatra)   Moja šklopocija (kovačka vatra) Icon_minitimeSat Dec 10, 2011 2:16 pm

LEGION66 wrote:
A jesi možda razmišljao o tome da zaštemaš rupu u dimnjaku malo više i u rupu ubariš rozetu i koljeno. To ti na kraju izađe pola kante šute i nešto manje morta da začepiš postojeću rupu.

Nisam još o tome razmišljao, ali ako ovako ne uspe, verovatno će to biti sledeći korak...
Stvar je u tome što uporedo pravim i gasnu peć, pa vrlo verovatno da će ova na ugalj ostati samo za outdoor zajebanciju. U principu zato sam je i pravio i plan je bio da je stavim na točkiće ali obzirom da ove zime ne planiram ništa napolju da radim zato sam odlučio da je priključim na dimnjak.
Back to top Go down
Dule

Dule

PostSubject: Re: Moja šklopocija (kovačka vatra)   Moja šklopocija (kovačka vatra) Icon_minitimeSun Dec 11, 2011 8:04 am

Opet cu ja da se ponovim.Svaka cast za izum ali mogao si da stavis obican lim polukruzni i da se ne zajebavas sa kosilicom.Mozda uspe a mozda i ne.Samotne cigle si trebao da zamazes necim da se ne pomeraju i cini mi se da si previse stavio koso cigle.Neznam koliko rupa imas na cevi ali ako imas malo onda ces moci da grejes samo male komade a predpostavljam da ce te neko smarati da radis nesto vece,na primer raonike itd(ako mislis da se bavis tim).Pazi nemoj da ovo smatras za kritiku,ovo su samo saveti da se ne mucis kao ja,Mozda ti i uspe da ovako nesto zagrejes ali sumnjam.Zavisi i kakvu "duvaljku" imas.U sustini imas model peci i ako ti trebaju izmene,to je sitan posao.Najvaznije je bilo zapoceti nesto,posle je lako.Javi kad upalis vatru i javi kako greje.Srecno sa izumom.
Back to top Go down
djuragekon

PostSubject: Re: Moja šklopocija (kovačka vatra)   Moja šklopocija (kovačka vatra) Icon_minitimeSun Dec 11, 2011 12:16 pm

Dule, svaka kritika je dobrodošla i slazem se sa većinom toga što si napisao, ali...
Polukruzni lim nemam sto znači da bih morao da ga kupim.
Imam set za šamotni malter, ali ću prvo da isprobam sve kako funkcioniše pre mazanja.
Jedino ne razumem zapto misliš da je previše koso. Čini mi se da će ovako biti bolje iskorištena toplota jer prvenstveno mislim da radim noževe, mačete i možda koji mač al o tom po tom..
Rupe sam krenuo na svaka 3cm ali mi se učinilo previše pa sam nastavio na 5cm. Videću kako bude funkcionisalo pa ću prilagoditi..
Za duvaljku imam fen običan i malo me brine da li će moći dovoljno jako da duva, ali videcemo. Ne planiram da radim raonike, samo burazerru tu malu frezu što sam te pitao..
Back to top Go down
Dule

Dule

PostSubject: Re: Moja šklopocija (kovačka vatra)   Moja šklopocija (kovačka vatra) Icon_minitimeMon Dec 12, 2011 5:32 am

Mislio sam da ces raditi nesto vece ali ako planiras samo nozeve onda je ok.Samotni malter ti nece dobro drzati plocice(radim u firmi koja je prva pocela da pravi samotne materijale).Fen je preslab sem ako nije neki ogroman ali moj ti je savet da stavis neki stari usisivac "sloboda".Imas modele koji imaju potenciometar koji ti sluze za regulaciju jacine vazduha.Imas ih milion po kucama,stari tipovi pa ih vise niko ne koristi,obicno su na tavanima za "ne daj Boze".A lim je skoro djabe,imas ih po otpadima a za to mozes da uzmes i neki lim sa starog sporeta,ves masine......Jesu tanki ali ako treba zamazi gornji deo vatrostalnim betonom ili jednostavno ozidaj sa nekom tanjom ciglom.Snadji se.Sklepaj nesto.
Back to top Go down
Karlo Ban
Admin
Karlo Ban

PostSubject: Re: Moja šklopocija (kovačka vatra)   Moja šklopocija (kovačka vatra) Icon_minitimeMon Dec 12, 2011 7:05 am

napa izgleda entuzijasticki...nadam se da ce ti raditi, u svakom slucaju, uvijek se da nesto promijeniti.

...a ti dule, postao si forumski motivator Very Happy samo naprijed!
Back to top Go down
http://www.karlo-ban.com
zlatko381981

zlatko381981

PostSubject: Re: Moja šklopocija (kovačka vatra)   Moja šklopocija (kovačka vatra) Icon_minitimeMon Dec 12, 2011 8:37 am

Imeni se svidja ova pec kako si uradio.Sto se tice grejanja komada,mislim da ce bas lepo to odradjivati,kad su nozevi i sl.u pitanju.E sad za dim nisam siguran.Cinimi se da ti je kapa odozgo na peci mala,a posto mora bas da izvlaci dobro,mislim da bi trebala da bude kupasta.Tako da se i ja slazem sa Legionim da bi ti bilo najbolje da probusis novu rupu.Onda ce ti biti zezanje uraditi ostalo.Sve u svemu ,ekstra.Pozdrav Very Happy
Back to top Go down
Dule

Dule

PostSubject: Re: Moja šklopocija (kovačka vatra)   Moja šklopocija (kovačka vatra) Icon_minitimeMon Dec 12, 2011 1:16 pm

Hvala Karlo,ljude treba motivisati.Tako i ja,mrzi me nesto pa se potrudim da uradim bar delic,posle ide "kao podmazano".I sam sam motivisan kad vidim vas na delu.Na forum sam usao cisto zbog gledanja a sad sam svaki dan na njemu,dosta sam naucio i video dosta dobrih saveta i od tebe a i od ostalih clanova.Kovacki zanat izumire a mi kao mladi ljudi(cast izuzetcima)treba da se potrudimo da opstane.Zalosno je da kupujemo Kineska,nekvalitetna sranja kad imamo dobrih majstora za bilo sta.Cak mogu reci da si ti motivisao ove ljude da umesto zevanja u televizor ili dokolice rade nesto konstruktivno. Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content

PostSubject: Re: Moja šklopocija (kovačka vatra)   Moja šklopocija (kovačka vatra) Icon_minitime

Back to top Go down

Moja šklopocija (kovačka vatra)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Moja kovacka vatra
» kovačka vatra
» kovacka vatra i jos ponesto
» Kovačka vatra-Krematorij
» Nova kovacka vatra