FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA |
|
| kovacka vatra i jos ponesto | |
| | Author | Message |
---|
zlatko381981
| Subject: kovacka vatra i jos ponesto Sat Dec 03, 2011 12:01 pm | |
| Da,eto,usudio sam se pokazati ovu moju rugobu.Dakle nije neka lepotica,al meni vrlo lepo odradjuje posao.Aj,sad malo objasnjenja.Ovaj veliki fisek,kako ste verovatno predpostavili je ventilator.Koliko je veliki,covek da se uplasi od njega,reko bi da ce da oduva i ove cigle,medjutim on samo izgledam veliko al je u stvari prava bebica.Taman toliko duva koliko treba.A ovoliko je porasto,zatop sto je napravljen od ventilatora za hladjenje sobe,prostorije.Onaj sto se okrece levo desno.Motor bio radio na njemu,al kabl presece,pa ja kada sam pokusao da ga ukljucim on pregoreo.Pa zato radi preko remenice,A goni ga motor od ves masine,naravno ukljucen na centrifugu,taman.Ova cev sto se vidi na drugim slikama je spojena varenjem dva L profila.Rupe su mislim 10mm,ilmal jace il mal slabije.Naime na manjim nije bas dovoljno duvao.Cigle su obicne i jos samo poredjane.Eto tako.E sad nestoi o pratecem priboru.Klesta su sklepana,jedna od armirackih,a jedna od obicnih stolarskih.To mi je najbrze izgledalo.Kasnije kad budem bio raspolzen cu da iskujem jos neka.Treba njih dosta.Nakovanje,ovaj okrugli sam prvo koristio,i svi nozevi koji su do sada napravljeni,iskovani su na njemu.Na ovoj sini nisam jos kovao noz vec samo jedan probni komad od kosuljice lagera,koji nije noz vecviselici na dleto.I kao stmij zemljak Dule kaze,kad kupim nesto cim bi slikmao i tocu postaviti ovde jer ima jedno zanimljivo iskustvo sa njim.Al su potrebne slike da bi se dovoljnodobro docaralo.Od ostale opreme imam kao sto vidite ima jedan cekic,al ima jos dva.Par turpija i jedna brusilica stona sa dva kamena sa strane.Flekserica mi riknula skoro.Tako da sam sada bez nje.Eto to je ono osnovno cim ja radim.Jes da se malo strasim komentara,al bez obzira su dobrodosli.Pozdrav svima i evo slika. Prvi nakovanj ili bolje reci parce gvozdja Dobro,dosta vise da ne pokvarite oci. | |
| | | djuragekon
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sat Dec 03, 2011 12:37 pm | |
| Meni ovo sve dobro izgleda. Nije bitno da je lepo kolko da fukncionise.. Svaka čast za šlopociju sa veš mašinom i ventilatorom. Nego treba da napravis i snimak i pustis na youtube, da Ameri i ostali vide šta znači snalažljivost! Nego sto se tice peći, koliko ja znam može doći do pucanja obične cigle pa usled toga i povrede pa je moj predlog da zameniš šamotnim. I što se dizajna tiče, ja bi cigle stavio okomito na izvor vazduha, kao slovo V. Mislim da bi tako bilo bolje iskorištena vatra ali što kažeš, i ovako funkcioniše. Da li ti to stoji napolju? ako je unutra kako si rešio dimnjak? Nego ja imam neke stare šine ša sam hteo da napravim mali nakovanj, ali izgleda da je to neki stari model jer su jako uske. Za noževe još kolko tolko ali već mač bi teže mogao da se radi. Gde si nabavio tu šinu i da l imaš još? | |
| | | zlatko381981
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sat Dec 03, 2011 1:07 pm | |
| Ooo,hvala na lepim komentarima. Sto se tice cigle,stvarno mi nije pravilo problem nijednom,cak ni naznaku.Dal su ove moje cigle boljeg kvaliteta,il sta vec,neznam,al video sam da donji deo do otvora pobeli,al nepuca.Nameravam da ovo sve,bolje uradim,i naravno da koristim samotne,medjutim sada nemogu.Veliki je red,pa ce morati to da saceka.Ispocetka ,sam sa unutrasnje strane stavio neke samotne ploce,mislim da su od neke peci,bas okomito kako ti to kazes,al mi je jedna pukla pa sam sad odustao od njih.Medjutim ni ovako nije lose,ne trosi bas izraziti mnogo uglja nego pre,bar ja nisam primetio. Pec mi stoi u nekoj,kako bi nazvao(kod mene ima naziv,al ga sigurno neces razmeti,tesko bi ga i Beogradjani razumeli)kao drvena ostava.Tu mi je zito i svasta jos,i vidi se pomalo na slikama.I nema plafon,tako da mi dim ne predstavlja problem.Medjutim kada sam sa koksom radio malo me zezalo.Pa sam ja bio presekao jedno bure od 200 litara,limeno,izbusio rupu na sredini za cunkove i postavio ih.Nije lose funkcionisalo,al mi jos vise zakompliciralo stvar oko seljenja.Naime moram,najmanje 3 puta godisnje da je rasturam,radi pecenja prasica,svinje i sl.za bozic,slave,litije.To mi se vec malo penje na ,znas vec sta,pa cu na prolece,ili tokom sledece godine,isto da sklepam neku stalnu kovacnicu. Ovu sam sinu dobio na poklon od rodjaka,nije imao bolju.Neznam odakle si.Ovde kod mene ima jedan otpad i na njemu sa vide jedno brdo sina.Nisam tada zagledao kolike su,jer me nije zanimalo,al sada se to zanimanje malo promenilo.Po secanju mislim da su vece od ove moje.Taj otpad se nalazi u Topoli,ako znas gde je to.Mislim da ima i u okolini Lazarevca,Vreoca.Mislim da tamo imaju jos bolje,samo neznam adresu jer nisam bio tamo,samo sam procitao na netu da u toj okolini ima takvih otpada.Tamo bi trebalo da ima bas velikih.Jer najveca sina koja se pravi za vozove ima gornju sirinu,mislim,140mm.Sigurno preko 100mm.To bi bila prava.Ovaj otpad u Topoli bi trebalo da ima,medjutim nisam odavno prolazio pored njega pa nisam siguran da li ih i sada ima.Toliko pozdrav | |
| | | Dule
Posts : 449 Join date : 2011-05-23 Age : 42 Location : Arandjelovac
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sat Dec 03, 2011 1:51 pm | |
| A sta fali ovome,bitno da ti mozes da iskujes nesto.Kljesta,dobra ideja od armirackih da napravis.Sad imas vatru pa mozes da napravis jos neka.Loziste vatre si trebao da uradis u slovo v,tako ti je lakse za grejanje.Cigla obicna valja ali je premazi vatrostalnim betonom i nemas problema.Dobra fora sa duvaljkom,treba se snaci.Zelim ti srecu,komsija u radu. | |
| | | djuragekon
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sat Dec 03, 2011 2:05 pm | |
| Ja sam iz Subotice. Da si rekao Bačka Topola još ajd, al ovo mi ipak malo daleko Ako naidješ negde na neku lepu šinu, slobodno javi. Ja inače pokušavam da rešim dimnjak sa kućištem od stare kosilice. Staviću slike ako uspem.. I ajd baš mi reci taj naziv za ostavu. Il je šupa, il je špajz . Mi ovde imamo i karmić, al to je nešto drugo jer je pod zemljom... | |
| | | zlatko381981
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sun Dec 04, 2011 2:29 am | |
| Dule hvala na pohvalama. Djuro,ako naidjem na nesto zanimljivo javljam obavezno.A ta prostorija se zove "kacara".Nesto kao ambar,glavno od drveta je .Stara mozda oko 50-60 godina.Ali pocela pomalo da propada,sto mi je bas zao,jer volim stare stvari.I da imam pare napravio bih drvenu kucu.Uuu,bas si daleko. Al,kako kod tebe nema nekih otpada? Ja bih mogao da nadjem tu sinu i za,najverovatnije,dzabe,al me mrzi da pitam tu kod mene u selu,jednog velikog livca.Covek ima bas veliku fabriku,i moj jedan komsija pre neki dam uzeo oko 2,5m sine otprilike ovakve kao moja na slici kao poklon.Ne za kovacnicu ,nego mu treba kao neki teg za traktor.Nije da me samo malo mrzi,nego uzeo bih neku siru posto znam da postoje bas velike,a on neznam dal ima takvu.Mozda se desi da ipak porazgovaram sa njim mozda ima cak nesto jos zanimljivije-nakovanj i sl.I to bi najverovatnije dao za dzabe ili za vrlo malu paru,jer je finansiski mnogo jak pa oce tako neki put da ucini,kada ga neko pita i trazi nesto za neki egzoticni posao.Pogotovo kao ovaj nas.Tako da neznam,videcu.Najvise volim da kupim,medjutim posto sam sa parama tanak,kao i vecina,onda to ide malo teze na taj nacin. Nemogu da skapiram taj dimnjak od kucista kosilice.Deluje mi komplikovano.Sa buretom i par cudjeva za sporet ide mnogo jednostavnije,a bogami i jeftinije.Samo ima jedna mana.Sto je bure ravno,al opet vuce dim,bar meni jeste.Ali to sa buretom bi moglo i malo drugacije,nego ja hteo na brzaka .I uradio sam za nekih pola sata ,mozda malo jace.Sto mi je i bio cilj.Samo kolko da isecem bure i rupu.Al ako slucajno odlucis da probas ovo,rupu ne prosecas bukvalno.Nego ocrtas krug velicine cunka i brusilicom rezes linije po precniku,skroz od kraja do kraja.I to dosta njih,dobijes kao zvezdu.Posle toga samo povrnes na gore i nabodes cunak.I to ti je to.I eto odzaka ja sekund.Slicna stvar moze sa limom ,plekomi sl.da ima konusni oblik.To cu ja najverovatnije da uradim,nego tu ipak ima malo vise posla,mada maaalo vise.Samo kolko da se napravi fisek,A to smo ucili svi u skoli kako se konstruise kupa.Slicno sam ja uradio sa ventilatorom.Pa samo da malo nadjem volje i eto odzaka.Ali mi on nije sad bas zapeo jer me dim nezeza,posto nema plafona.Al ako budem pravio neku improvizovanu radnju,onda ce morati.Dobro,toliko.Pozdrav!!! | |
| | | Dule
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sun Dec 04, 2011 3:40 am | |
| Mozete da uzmete 2,3 sine i zavarite elektrodom 29/9.Moracete malo donji deo sine da kratite brenerom da bi gornje strane prisle jedna drugoj ali kad se spoji ispadne dobro,i var drzi jer je elektroda tvrda kao i sina.Potom zarezete delove,uradite rog i eto nakovanja.Po tome kolike tezine vam treba nakovanj toliko uzmete i sina.Mislim na obicne sine,one uze.Zlatko komsija,i ja volim stare stvari,ja imam magazu.Radjena je od hrastovine i stara koliko i stara kuca,oko 110 god.Probao sam jednom da preradim dasku od nje,sve nozeve na abrihteru sam istupio.Tvrdo je kao pseto. | |
| | | djuragekon
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sun Dec 04, 2011 4:24 am | |
| Što se tiče šine, ako naiđeš na nešto povoljno javi, uzeću (ako ne nabavim dotle neki nakovanj)... Ima i tu otpada ali na šine još nisam naišao.. - zlatko381981 wrote:
- Nemogu da skapiram taj dimnjak od kucista kosilice.Deluje mi komplikovano.Sa buretom i par cudjeva za sporet ide mnogo jednostavnije,a bogami i jeftinije.Samo ima jedna mana.Sto je bure ravno,al opet vuce dim,bar meni jeste.
Pa ja sam ranije trgovao polovnim kosilicama pa imam neku rashodovanu koja mi samo zauzima mesto.. Hteo sam dat u staro gvožđe ali sam se predomislio i pomislio da iskoristim metalno kućište kao osnovu za kovačku vatru. Kad sam je rastavio video sam da ipak oblik nije dobar pa sam se predomislio i rešio to drugačije. E sad, meni je radionica u podrumu i tu je dimnjak koji prolazi kroz kuću. Ranije je tu bila peć za CG ali su moji uveli gas pa se sad to ne koristi. Problem je što je ulaz u dimnjak jako nisko, na nekih 75cm. Osnova za kov. vatru je nekih 40, tako da mi ostaje samo 35cm da rešim dimnjak. Za sada sam samo prislonio to kućište (naopako) i savršeno pristaje. Od lima ću još napraviti kupasto suženje koja ulazi u čunj koji ide u dimnjak. Trebalo bi da funkcioniše ali neću znati dok ne isprobam. Kad sve zgotovim, staviću slike.. | |
| | | djuragekon
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sun Dec 04, 2011 4:29 am | |
| - Dule wrote:
- Mozete da uzmete 2,3 sine i zavarite elektrodom 29/9.Moracete malo donji deo sine da kratite brenerom da bi gornje strane prisle jedna drugoj ali kad se spoji ispadne dobro,i var drzi jer je elektroda tvrda kao i sina.Potom zarezete delove,uradite rog i eto nakovanja.Po tome kolike tezine vam treba nakovanj toliko uzmete i sina.Mislim na obicne sine,one uze.
Razmišljao sam o varenju i probaću čim imao vremena. Imam aparat za autogeno, alio nisam nešto vešt. Tek sam počeo da varim sa njim i to uglavnom lim od 1mm. Imam i mali (hobi) var aparat, ali kontam da nije dovoljno jak da zavari šinu kako valja. Nego ne bi da utrošim vreme a da mi posle pukne var od par udaraca čekićem. I ovako imam 10 projekata koje radim istovremeno, a vremena nikad dosta... | |
| | | zlatko381981
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sun Dec 04, 2011 5:30 am | |
| Djuro,malo je nezgodno stvarno kako to pricas,da ti je odzak.Al nesumnjam da ces se snaci. Komsija,pa ja i ti imamo i dosta toga zajednickog.Zanimljivo. Nego koji je promer tj.debljina elektrode te koju preporucujes? Stvarno je ekstra ta tvoja ideja,nije mi pala napamet.A znam da postoje celicne elektrode i to clik koji tebi treba.Cak ima i alatnih,al to nije vazno. Ja imam ovaj aparat Nisam ga ja pravio Od skora ga imam i kupio sam ga za neverovatnih 50 evra.Znam da je pravljen u kucnoj varijanti tj.covek koji ga je napravio radio je kao sef u Kolubari na valjda odseku gde se vari,ili odrzavaju masine,nisam siguran.I tu ga je napravio za svoje potrebe.Sad,kao sto i naslucujete,on umro,a men javio ujak da ga prodaje i eto.Koja sreca aaa.Neznam koliko je jak,al vari 2,5 bez problema i desavalomi se da usija celu elektrodu.Ujak mi kaze da je i 3 vario isto.E sad neznam dal s njim mogu da zavarim sinu kako treba.Predpostavljam da nemora var da uhvati celim presekom,jer za to bi trebao poseban i vrlo jak aparat.Pa sta mislis?I kojeg preseka treba da bude elektroda da bi mogao da zavarim sine? Kad pomenu to,sad mi upravo pade nesto napamet,ako je recimo nakovanj mekan.Lek za to bi mogao da bude da se celicnom elektrodom puste varovi po celoj sirini i napravi jedan odredjen sloj,okali ili ako netreba pusti samo da se ohladi.I dobijamo tvrdju povrsinu.Samo pre kaljenja bi trebalo poravnjati. Mislim da je izvodljivo.I nije lose ako treba na necem da se dobije tvrdja povrsina.Znam da tako rade nozeve kasika od bagera,samo oni ne spajaju varove nego puste 2-3 vara po nozu i to je to.Ma ima more mogucnosti,nepade mi napamet pre. Inace ponavlja,super ti je ideja,vidi se da si i ti vrlosnalazljiv.Pozdrav | |
| | | Dule
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sun Dec 04, 2011 5:45 am | |
| Za 29/9 treba jak aparat i dosta jaka amperaza,imas valjda nekog varioca u mestu.Var ne moze da pukne ako se dobro zavari,ja sam koristio takav nakovanj,i jos ga imam.Sto se tice sine pogledacu,imalo je toga dosta ranije ali kako se prodaje kao sekundarna sirovina,kupe sve.Ima jos dobrih stvari za nakovanj.Ima neki H profil,neznam da li se bas tako zove ali je dobar za nakovanj.Sto se tice tebe Zlatko elektroda mora da bude bar 4 a aparat 180-200 ampera.Pravljeni aparati su dobri,samo zavisi kolike su snage.A sto se tice varenja,mozes ali...Prvo treba dobar aparat,potom dosta elektroda(a nisu jeftine uopste),i najverovatnije od samog varenja ce ti se omeksati materijal tj sina a ona kao takva ne valja.Spoj 3 manje sine,prebrusi da budu ravne i to ti je dosta za sve.Ja imam srecu pa radim u masinskoj tako da imam pristup i aparatima i elektrodama.Zlatko posalji mi na pm ime ako imas fb profil.Blizu smo pa mozemo nekad da se dogovorimo i za susret,da izmenimo iskustva | |
| | | zlatko381981
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sun Dec 04, 2011 5:55 am | |
| Stvarno smo blizu.I nije losa ta ideja o razmeni iskustva.Videcemo. | |
| | | zlatko381981
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sun Dec 04, 2011 8:25 am | |
| Evo Dule te tracne sa koje sam skinuo ideju.Postavio sam je na drugom forumu pa nemozes da je nadjes. Mislim daje ideja odlicna.Onako treba strugari. | |
| | | Dule
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Sun Dec 04, 2011 9:36 am | |
| Ne izgleda lose uopste,Cak je i jednostavnije za pravljenje,Hvala komsija | |
| | | ivo
Posts : 192 Join date : 2011-11-04 Age : 61 Location : Zagreb
| Subject: Zlatkova kovačnica Mon Dec 05, 2011 5:21 am | |
| Zlatko, kovačnica ti je super, meni je vizualno baš simpatična, sva je u retro look-u, nema šminkeraja, vidi se da se tu ozbiljno lupa. Fotografije su i duhovite, najbolja mi je ona vreća koncentrata, pojavljuje se u dva prizora, hrane se i praščići. Pravi gazda, nema što ! | |
| | | Dule
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Mon Dec 05, 2011 7:20 am | |
| o Zlajo koristis 100 posto koncentrat.Nisam ni provalio sliku.A sto se tice retro stila u pravu je covek.Ovo je jedan od najstarijih zanata,tako treba i da se postavimo.Vracamo se korenima.a sto se tice lezajeva 3,5 evrica komad a treba bar 10 kom,ispadne mi 35 evra bez osovina i drugog rada.Skupo. | |
| | | zlatko381981
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto Mon Dec 05, 2011 10:38 am | |
| - ivo wrote:
- Zlatko, kovačnica ti je super, meni je vizualno baš simpatična, sva je u retro look-u, nema šminkeraja, vidi se da se tu ozbiljno lupa. Fotografije su i duhovite, najbolja mi je ona vreća koncentrata, pojavljuje se u dva prizora, hrane se i praščići. Pravi gazda, nema što !
Pa brate Ivo.Gazda bio,gazda osto,sto posto. Slim se,hvala na komplementi.Ti prasici sto su jeli taj koncentrat su odavno na onom svetu.Sad je u njima cumur,al posluze za jos ponesto. Dule,jes skupi lezaji,al jos skuplja obrada kod strugara,sem ako nije priajtelj.A osovina mislim da nemora da se obradjuje,mislim da je dovoljno kupiti u govzdjari sraf tog promera i samo nabijati lager na njega.Ispred lagera i iza njega treba staviti neku podlosku ne siru od unutrasnjeg prstena lagera .I to sve staviti na konstrukciju i zasrafiti sa one strane.Dobro stegne.Taj sistem sam povatao na jednom banseku i na jos par mesta samo nemogu da se setim.Opet,JA MISLIM,da lageri na osovinu nemoraju da nalezu u mikron,ako se i razlabavi,sto je tesko,kupis drugi sraf i to je to.Ja cu probam,mislim,probam kad legnu pare.Jedini je problem sto nemam ujku u Americi.Pozdrav drugari | |
| | | Sponsored content
| Subject: Re: kovacka vatra i jos ponesto | |
| |
| | | | kovacka vatra i jos ponesto | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | You cannot reply to topics in this forum
| |
| |
| |
|