FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA |
| | kovanje stainlessa | |
| | Author | Message |
---|
djuragekon
 | Subject: kovanje stainlessa Wed Nov 02, 2011 8:54 am | |
| Evo da i ja malo doprinesem širenju znanja na forumu, iako sam još uvek žešći laik. U pitanju je kovanje stainless laminata. Evo ga jedan dobar "tutorial". Dakle poenta je u tome da se "ukloni" kiseonik iz spojeva inače se slojevi neće "spojiti". Ovaj lik koristi spolja nerđajući a unutra sloj ugljeničnog čelika, a to radi tako sto pre nego potpuno zavari slojeve naprska WD40 izmedju laminata. Prilikom zagrevanja u peći, WD40 sagori i pri tome iskoristi sav kiseonik iy spojeva (dakle laminat je zavaren i novi kiseonik ne može da uđe između slojeva). Video sam da se koristi i drugi metod, kada se naslagani slojevi stave u "kanticu" od čelika u koju se prethodno stavi papirni ubrus natopljen WD40, a zatim se zavari poklopac na "kantici." Princip je isti- WD40sagori, iskoristi kiseonik, što omogućava slojevima nerđajućeg čelika da se zavare prilikom kovanja. U svakom slučaju, evo ga link pa zaključite sami: http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?106085-80CrV2-304-Stainless-laminate-WIP&p=1461497&viewfull=1 | |
|  | | Guest Guest
 | Subject: Re: kovanje stainlessa Wed Feb 29, 2012 1:35 pm | |
| Jesi isprobao ovo doktore?? |
|  | | Karlo Ban Admin

| Subject: Re: kovanje stainlessa Thu Mar 01, 2012 2:56 am | |
| | |
|  | | djuragekon
 | Subject: Re: kovanje stainlessa Thu Mar 01, 2012 7:17 am | |
| | |
|  | | zHILEnius

Posts : 64 Join date : 2012-09-27 Age : 36 Location : Srbija, Beograd
 | Subject: Re: kovanje stainlessa Fri Sep 28, 2012 9:36 am | |
| Imam na raspolaganju veliku frikcionu presu od 80 tona. S'njom bi mogao da izvedem ovaj poduhvat samo shto bi ja kanticu napravio od prohroma, tako da ne bi morao da se bakcem sa odstranjivanjem obichnog gvozdja... | |
|  | | rale

Posts : 557 Join date : 2011-05-04 Age : 51 Location : Bukovac, Novi Sad
 | Subject: Re: kovanje stainlessa Fri Sep 28, 2012 12:26 pm | |
| Svojevremeno,zimus sam ja u mozganju kako to uraditi skontao da probam metod koji mi je u toku noci,,kliknuo,,a to je taj da se,,zatvori sistem,,tj napravi vestački vakuum zavarivanjem spojeva ustao sam u 5 h napravio pripremu i 10h su vec bili rezultati,pozitivni,još uvek mi stoje ti laminati nedovršeni na polici jedan sam i poklonio,nemam vreme da nastavim ,,projekat,,(MNOGO MI JE DRAŽE DA SE IGRAM SA TAMAHAGANEOM I BULATOM nego sa tim)kasnije sam naisao na link koji je predlozen od tog Švedjanina, ,,Sodefors Smedja,,Švedska firma to radi poodavno u vakuum pećima i poenta je bila napraviti ga(vakuum)DEČKI,SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE! | |
|  | | rale

| Subject: Re: kovanje stainlessa Fri Sep 28, 2012 12:28 pm | |
| - zHILEnius wrote:
- Imam na raspolaganju veliku frikcionu presu od 80 tona. S'njom bi mogao da izvedem ovaj poduhvat samo shto bi ja kanticu napravio od prohroma, tako da ne bi morao da se bakcem sa odstranjivanjem obichnog gvozdja...
NEMOŽE PROHRONSKA ,,KUTIJA,,!i! | |
|  | | zHILEnius

| Subject: Re: kovanje stainlessa Fri Sep 28, 2012 12:39 pm | |
| hmmmm... da da kapiram, sad sam skontao, zalepice se pa sam ga na...bo  ... zashto bih se uopshte baktao oko pravljenja kanistera kad imam vakumsku pec!! | |
|  | | rale

| Subject: Re: kovanje stainlessa Fri Sep 28, 2012 12:57 pm | |
| | |
|  | | zHILEnius

| Subject: Re: kovanje stainlessa Fri Sep 28, 2012 1:03 pm | |
| Iz Beograda. Relativno sam nov u poslu oko 5 godina radnog iskustva sa kovanim gvozdjem, prohromom i legurama. Profesionalno se bavim brushenjem i poliranjem alatnih chelika za livenje plastike, enterijera i exterijera (prohrom, bakar, mesing, bronza, gvozdje, zamak) Chast mi je da sam naleteo na ovaj forum. Skoro sam se zainteresovao za pravljenje nozeva i deluje mi jako interesantno... | |
|  | | Sponsored content
 | Subject: Re: kovanje stainlessa  | |
| |
|  | | | kovanje stainlessa | |
|
Similar topics |  |
|
| Permissions in this forum: | You cannot reply to topics in this forum
| |
| |
| |
|