* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA

HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

kovanje stainlessa

Go down 
4 posters
AuthorMessage
djuragekon

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitimeWed Nov 02, 2011 8:54 am

Evo da i ja malo doprinesem širenju znanja na forumu, iako sam još uvek žešći laik. U pitanju je kovanje stainless laminata. Evo ga jedan dobar "tutorial". Dakle poenta je u tome da se "ukloni" kiseonik iz spojeva inače se slojevi neće "spojiti".
Ovaj lik koristi spolja nerđajući a unutra sloj ugljeničnog čelika, a to radi tako sto pre nego potpuno zavari slojeve naprska WD40 izmedju laminata. Prilikom zagrevanja u peći, WD40 sagori i pri tome iskoristi sav kiseonik iy spojeva (dakle laminat je zavaren i novi kiseonik ne može da uđe između slojeva). Video sam da se koristi i drugi metod, kada se naslagani slojevi stave u "kanticu" od čelika u koju se prethodno stavi papirni ubrus natopljen WD40, a zatim se zavari poklopac na "kantici." Princip je isti- WD40sagori, iskoristi kiseonik, što omogućava slojevima nerđajućeg čelika da se zavare prilikom kovanja.

U svakom slučaju, evo ga link pa zaključite sami:

http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?106085-80CrV2-304-Stainless-laminate-WIP&p=1461497&viewfull=1
Back to top Go down
Guest
Guest

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: Re: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitimeWed Feb 29, 2012 1:35 pm

Jesi isprobao ovo doktore??
Back to top Go down
Karlo Ban
Admin
Karlo Ban

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: Re: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitimeThu Mar 01, 2012 2:56 am

zapravo puno manje posla nego kod postavljanja cijele stvari u cijev. ariel sa linka je od toga stvarno umjetnost napravio: http://aescustomknives.com/docs/tutorial16.htm
Back to top Go down
http://www.karlo-ban.com
djuragekon

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: Re: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitimeThu Mar 01, 2012 7:17 am

Matija wrote:
Jesi isprobao ovo doktore??

Nisam jos probao. Za sada se samo pravim pametan... Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
zHILEnius

zHILEnius

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: Re: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitimeFri Sep 28, 2012 9:36 am

Imam na raspolaganju veliku frikcionu presu od 80 tona. S'njom bi mogao da izvedem ovaj poduhvat samo shto bi ja kanticu napravio od prohroma, tako da ne bi morao da se bakcem sa odstranjivanjem obichnog gvozdja... Smile
Back to top Go down
rale

rale

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: Re: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitimeFri Sep 28, 2012 12:26 pm

Svojevremeno,zimus sam ja u mozganju kako to uraditi skontao da probam metod koji mi je u toku noci,,kliknuo,,a to je taj da se,,zatvori sistem,,tj napravi vestački vakuum zavarivanjem spojeva ustao sam u 5 h napravio pripremu i 10h su vec bili rezultati,pozitivni,još uvek mi stoje ti laminati nedovršeni na polici jedan sam i poklonio,nemam vreme da nastavim ,,projekat,,(MNOGO MI JE DRAŽE DA SE IGRAM SA TAMAHAGANEOM I BULATOM nego sa tim)kasnije sam naisao na link koji je predlozen od tog Švedjanina, ,,Sodefors Smedja,,Švedska firma to radi poodavno u vakuum pećima i poenta je bila napraviti ga(vakuum)DEČKI,SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE!
Back to top Go down
http://www.ralebladesmith.com
rale

rale

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: Re: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitimeFri Sep 28, 2012 12:28 pm

zHILEnius wrote:
Imam na raspolaganju veliku frikcionu presu od 80 tona. S'njom bi mogao da izvedem ovaj poduhvat samo shto bi ja kanticu napravio od prohroma, tako da ne bi morao da se bakcem sa odstranjivanjem obichnog gvozdja... Smile
NEMOŽE PROHRONSKA ,,KUTIJA,,!i!
Back to top Go down
zHILEnius

zHILEnius

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: Re: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitimeFri Sep 28, 2012 12:39 pm

hmmmm... da da kapiram, sad sam skontao, zalepice se pa sam ga na...bo Very Happy ... zashto bih se uopshte baktao oko pravljenja kanistera kad imam vakumsku pec!! scratch
Back to top Go down
rale

rale

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: Re: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitimeFri Sep 28, 2012 12:57 pm

E! A KOJI SI TI ODAKLE SI TI ODJEDNOM ISKRSAO! Question Exclamation What a Face
Back to top Go down
zHILEnius

zHILEnius

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: Re: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitimeFri Sep 28, 2012 1:03 pm

Iz Beograda. Relativno sam nov u poslu oko 5 godina radnog iskustva sa kovanim gvozdjem, prohromom i legurama. Profesionalno se bavim brushenjem i poliranjem alatnih chelika za livenje plastike, enterijera i exterijera (prohrom, bakar, mesing, bronza, gvozdje, zamak)
Chast mi je da sam naleteo na ovaj forum.
Skoro sam se zainteresovao za pravljenje nozeva i deluje mi jako interesantno... Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content

kovanje stainlessa Empty
PostSubject: Re: kovanje stainlessa   kovanje stainlessa Icon_minitime

Back to top Go down

kovanje stainlessa
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» kovanje noža na njegov način
» Hladno kovanje