Subject: par burgija zanimljivih Mon Dec 05, 2016 11:23 am
Jos jedna pomoc prijatelju, naime Gvozden iliti Marko uvek nadje nesto zanimljivo na buvljaku. Ovog puta su to vrlo interesantne burgije, blize ce objasniti sam Gvozden.
Pozz
Gvozden
Subject: Re: par burgija zanimljivih Mon Dec 05, 2016 2:02 pm
Prvo ,veliko hvala Vuletu na usluzi! Suština je da je buvljak riznica svega i svačega za mad pare ako si upućen šta kupujes.Pa bih pokazao i ukazao ono što znam,a i pitao što neznam da svima bude od pomoći.Nastaviću kasnije imam malo dete.
Gvozden
Subject: Re: par burgija zanimljivih Mon Dec 05, 2016 4:18 pm
Prva slika je turpija za popravljanje muškog navoja200 din. 1€je120din.A nova je 4300.Ima od 0.75-3 metricki navoja. Drugo je karbidno glodalo za cnc zanima me dali je karbid isto što i vidija i kojim brzinom se šta odredjuje.Znam da njime može drvo ns 30000 obrtaja,jer sam i 2 prodao. Treće je burgija sa 10% kobalta.Čime da je naostrim i koja je brzina bušenja.A zaključujem da mora debelo hladjenje jer kroz čelu burgiju idu 2 kanala za mediji za hladjenje.A burgija je 3,2 mm platio 150din. a košta preko 100€.Inače slike ove burgije su i zadnja i pradzadnja. Četvrta je burgija za aluminijum u mesing. Peta je burgija koja je kobaltna u busi rupu u stotu tačno. Sedmo burgija koja je kao odnosno glodalo teška,veće specifične gustine i težine duplo od obične.kako je koristiti i gde? Osmo je burgija od čelika u koju je umetnut komad vidije.Kada je koristiti?
Ako i ne dobijem odgovor ja cu sigurno da ih isprobam pa kako im Bog da.A molio bih admina da preimenuje temu u buvljak jer imam još dosta toga specifično,a zašto i ostali da ne postave nešto.Ko velim burgije svi neminovno koristimo.Izvinjavam se udavih!
magwin
Posts : 93 Join date : 2016-05-12 Age : 47 Location : Sisak
Subject: Re: par burgija zanimljivih Tue Dec 06, 2016 10:36 am
u vezi drugog mislim da je naš izraz vidija i američki/svjetski naziv carbid jedno te isto. neznam samo logički zaključujem. vidija niko ne koristi kao izraz osim nas balkanaca a po razno raznim info opisuju carbide ono šta bi mi rekli vidija-vidia a cobalt mislim da nosi i šajba za vijdiju.
Keltan
Subject: Re: par burgija zanimljivih Tue Dec 06, 2016 12:27 pm
Subject: Re: par burgija zanimljivih Tue Dec 06, 2016 12:41 pm
Gvozden wrote:
Prva slika je turpija za popravljanje muškog navoja200 din. 1€je120din.A nova je 4300.Ima od 0.75-3 metricki navoja. Drugo je karbidno glodalo za cnc zanima me dali je karbid isto što i vidija i kojim brzinom se šta odredjuje.Znam da njime može drvo ns 30000 obrtaja,jer sam i 2 prodao. Treće je burgija sa 10% kobalta.Čime da je naostrim i koja je brzina bušenja.A zaključujem da mora debelo hladjenje jer kroz čelu burgiju idu 2 kanala za mediji za hladjenje.A burgija je 3,2 mm platio 150din. a košta preko 100€.Inače slike ove burgije su i zadnja i pradzadnja. Četvrta je burgija za aluminijum u mesing. Peta je burgija koja je kobaltna u busi rupu u stotu tačno. Sedmo burgija koja je kao odnosno glodalo teška,veće specifične gustine i težine duplo od obične.kako je koristiti i gde? Osmo je burgija od čelika u koju je umetnut komad vidije.Kada je koristiti? Ako i ne dobijem odgovor ja cu sigurno da ih isprobam pa kako im Bog da.A molio bih admina da preimenuje temu u buvljak jer imam još dosta toga specifično,a zašto i ostali da ne postave nešto.Ko velim burgije svi neminovno koristimo.Izvinjavam se udavih!
Sve sto je carbide samo na stonu busilicu ....jako tvrdo ali i jako lomlivo , zaboravi rucne busilice sa njima
Treca je HSS-C ili M35 celik , ostris je kao svaku drugu ,nista posebno .Izdrzava mnogo vece temerature od obicne HSS /to je cobalt unutra/ i to joj je je jedina prednost ,ne busi nista bolje/tvrdje/od obicne HSS .Rupe ostaju rupe posto ih ne mozes iskoristiti a i ne trebaju ti za busenje jedne rupe na pola sata brzina koja hoces ,za nas biznis sto sporije to bolje i paziti da ne zakalis celik pa da prosvira i cobalt Peta je isto kobaltna i nosi oznaku Cyl. ...sto znaci savrseni krug .Takve koristim za busenje rupe za pinseve .......... Sedma ne vidim bas dobro sta je sta .jeli ono zuto drugi metal ili je samo TiN premaz ili sta ? Osmu koristis za zakaljene celike ali iskljucivo na stabilnu busilicu ...........na ruka zaboravi .
Gvozden
Subject: Re: par burgija zanimljivih Tue Dec 06, 2016 2:17 pm
Pre svega hvala vam na opširnom informacijama. Sedma ja burgija karbidna a samo ns vrhu je presvučena površinski titanijumom.A osma ima umetnutu plocicu na vrhu u reznom delu. Što se karbida tiče zaključujem da brzina nije bitna ali isključivo stona busilica i što brza brzina to neznije i kontrolisanije pomeranje da ne dodje do loma. Kobaltna 10% je isto teža od obične kao i vidojumska.i iso sam kod jednog drugara da probam baš ovu 3,2 i uspela je da samo zabusi noz koji sam pravio od kruzne testera za metal= hsse. Ono što bi ja mogo da posvećujemo oko bušenja je što tvrdji obradak ti manja brzina i veći ugao ostrenje burgije.
Keltan
Subject: Re: par burgija zanimljivih Tue Dec 06, 2016 2:33 pm
Cobaltna nece zabusiti ni jedan zakaljeni celik , koji god da je One sa plocicom hoce sto vecu brzinu .......U teoriji trebalo bi da probuse sve sto se zove celik .Ove sam kupio zajedno sa corinox turpijama , drzao u ruke i vise ih nisam nasao u garazi >Pojma nemam gde sam ih zaturio Sada ne znam sta da radim ..dali da kupim druge / nisu jeftine/ a nisam probao dali vrede Da , to moze samo meni da se desi
Gvozden
Subject: Re: par burgija zanimljivih Tue Dec 06, 2016 4:10 pm
Kaži nešto više o ovim burgijama iz zmajevog gnezda makar teoretsk.cena gde si kupio,kako se obeležavaju,možda ih nadjem na buvljaku.
magwin
Posts : 93 Join date : 2016-05-12 Age : 47 Location : Sisak
Subject: Re: par burgija zanimljivih Tue Dec 06, 2016 4:28 pm
During World War II there was a tungsten shortage in Germany. It was found that tungsten in carbide cuts metal more efficiently than tungsten in high-speed steel, so to economise on the use of tungsten, carbides were used for metal cutting as much as possible.
The Widia name became a genericized trademark in various countries and languages,[4] including English (widia, /ˈwɪdiə/), although the genericized sense was never especially widespread in English ("carbide" is the normal generic term). Since 2009, the name has been revived as a brand name by Kennametal,[6] and the brand subsumes numerous popular brands of cutting tools. For the sake of clear communication, the reviving of the Widia brand may naturally further discourage use of the generic sense.
Keltan
Subject: Re: par burgija zanimljivih Wed Dec 07, 2016 4:37 am
Gvozden wrote:
Kaži nešto više o ovim burgijama iz zmajevog gnezda makar teoretsk.cena gde si kupio,kako se obeležavaju,možda ih nadjem na buvljaku.
Subject: Re: par burgija zanimljivih Wed Dec 07, 2016 6:56 am
Ovo se isplati svaku banku.Treba ti samo jedan komplet,al mana je što mora na statičnu busilicu.Al za naš poso su idealne.Mora da su preko 80 rokvela.
Gvozden
Subject: Re: par burgija zanimljivih Wed Dec 07, 2016 1:55 pm
Da dodam mesto što znam i ja o burgijama. Ostrenje za lim manji od 2 mm izgleda ko za drvo da bi rupa ispala idealno okrugla. Najistureniji deo spirale kod burgije mora da bude neoštećen jer ce burgija da glavi pri busenju.A pogotovo gde se sreće rezni brid i spirala.Taj deo reze i vrlo je opterećen pa ima zadebljanje.Pri ostecenju prečnik spirale prečnik se smanjuje pa početak bušenja ide u konus i burgija glavi. Ovoj sam čuo ali nisam probao.Kad burgija krene da slabije busi na vrh staviš svinjsku mast i završiš bez problema rupu.Kad busite probajte pa javite.
Keltan
Subject: Re: par burgija zanimljivih Wed Dec 07, 2016 2:02 pm
Svinska mast je zakon i za busenje i za rezenje navoja .....