Subject: Pregoreni čelik Tue May 24, 2016 12:54 pm
Jucer sam u kovačku vatru ubacio jednu turpiju (relativno tanka 3mm sa velikim zupcima) mislim da je za obradu konjskih kopita. Kupio je u nedjelju na Hreliću za 10 kn. Nakon 2 zagrijavanja i kovanja vrha malo sam se zanio i ostavio je cca 30 sekundi duže u vatri nego je trebalo te je čelik pobijelio i počeo se taliti, postao je površinski rupičast i izgubio svoj prvobitni izgled.
Može li se takav čelik prekovati i spasiti?
Nije mi problem za ovu turpiju od 10 kn i tako sam je kupio da se učim na njoj, ali drugi put će mozda biti nešto već oblikovano pa da znam jel sam potrošio 2-3 sata kovanja uzalud ili mogu spasiti stvar!
pljehtar
Subject: Re: Pregoreni čelik Tue May 24, 2016 2:32 pm
sve ovisi koliko si ga pekao sta je počeo frcat iskre?
zacman
Subject: Re: Pregoreni čelik Sun May 29, 2016 2:50 pm
Počeo je pomalo iskriti i doslovno se topio pred mojim očima.
Zaključio sam da nema smisla prekovati "pregoreni" čelik ako je na vitalnom dijelu npr. oštrici noža. Probao sam taj dio prekovati u subotu i samo sam pogoršao stvar. Mislim da je čelik drastično promjenio kemijski/fizički sastav. Sav je nekako postao šupljikav i vidljivo zrnat. Za probu sam taj dio zakalio i odlomio. Pukao je bez savijanja ali je bio sav porozan unutra, nimalo nalik ostatku koji nije "pregorio". Možda ako bi se više puta prekovao da se smanji zrnatost ali i dalje ostaje pitanje je li došlo do promjene u kemijskom sastavu tj. je li ugljik pobjegao iz strukture čelika. Bar sam naučio da konstantno držim oko na čeliku kada je u vatri i da svako malo provjerim boju.
Možda to i nije neki naročiti problem ako se to dogodi na drški ali na oštrici je definitivno problem.
pljehtar
Subject: Re: Pregoreni čelik Mon May 30, 2016 2:46 am
ako radis ozbiljno to ne pase nigdje na nozu
moras uvijek pazit na komad, neki put se okrenes 30 sec i ode vrh ili tang(ne znam ime ne hr :I ) a pogotovo ako je tanki materijal
magwin
Posts : 93 Join date : 2016-05-12 Age : 47 Location : Sisak
Subject: Re: Pregoreni čelik Mon May 30, 2016 2:24 pm
a možda je to neka kineska rašpa napravljena od otpadnog materijala.turpije za metal bi se trebale drugačije ponašati...
zacman
Subject: Re: Pregoreni čelik Tue May 31, 2016 8:14 am
U pitanju je turpija iz SAD-a. Svejedno stvar je u tome što je ful tanka tako da se vrlo brzo zagrije i par sekundi nepažnje je dovoljno. Slažem se da takav dio "pregorenog" materijala ne bi trebalo uopće imati na nožu i u buduće moram više paziti. Ovaj vikend nabavljam par litara starog motornog ulja pa idem kaliti. Ako ispadne dobro stavim slike.
pljehtar
Subject: Re: Pregoreni čelik Wed Jun 01, 2016 4:34 am
ufff staro motorno ulje... je naj losije za kaliti(za neki razlog je staro ), za tebe sta dises dimove a i za čelik
kupi u trgovini par litara kuhinjskoga ulja ili idi u neki restoran i pitaj ako ti može dat staro ulje od fritese, steti manje od motornog ali bar ne smrdi (samo na pomfrit )
max35
Subject: Re: Pregoreni čelik Wed Jun 01, 2016 12:22 pm
Kad je vec naceta tema oko kaljenja ima jedan zanimljiv video
zacman
Subject: Re: Pregoreni čelik Wed Jun 01, 2016 1:12 pm
Mislio sam da nije bitno u kakvom se ulju kali tj. da su razlike marginalne ali vidim da nije tako. Po ovom filmu ispada da je motorno ulje puno lošije od jestivog ulja. Budem kupio 4-5 litara suncokretovog ulja. Hvala na informaciji.
Jel ima neke razlike između biljnog ulja i suncokretovog ulja? Maslinovo i bučino ulje ne dolaze u obzir zbog cijene.
chumaman Admin
Posts : 1670 Join date : 2012-05-21 Age : 53 Location : Omanovac
Subject: Re: Pregoreni čelik Wed Jun 01, 2016 1:28 pm
Uzmi obično biljno...jeftinije je ako ništa drugo
max35
Subject: Re: Pregoreni čelik Wed Jun 01, 2016 1:45 pm
I jos ga prije samog kaljenja treba zagrijati da nije hladno...
zacman
Subject: Re: Pregoreni čelik Wed Jun 01, 2016 2:37 pm
Hvala na savjetima. Javim kako je prošlo. Koliko za sada znam nakon kovanja i normalizacije zagrijem do crveno-naranđaste boje kada postane materijel nemagnetičan i uronim u toplo ulje. Kada se ohladi probam sa turpijom i ako turpija ne grebe znači da je OK, ako grebe ponovim postupak. Zatim očistim od zagorenog ulja i stavim leđima prema vatri dok leđa ne poplave a oštrica postane zlatna i to je to. Ili u pečnicu na 200C dva puta po sat vremena. Zatim ide finalno oštrenje. Jesam li što zaboravio?
PS. materijal je lisnata opruga od kombija
zacman
Subject: Re: Pregoreni čelik Sat Jun 04, 2016 2:19 pm
Eto danas je nož zakaljen u ulju. Turpija ga ne grize. Sada je u pečnici nekih 30 minuta prvi ciklus na 220C. Namjeravam odraditi 3 ciklusa po 1 sat. Vi koji imate iskustva jel sam stavio previsoku temperaturu? Da li ga hladim na sobnoj temperaturi ili mozda stavim u ulje?
Čelik je od lisnate opruge kombija pa pretpostavljam da je 5160. Oštrica je dužine 12 cm i debljine u leđima 3.5-4 mm.
Svaka pomoć dobrodošla!
chumaman Admin
Subject: Re: Pregoreni čelik Sat Jun 04, 2016 3:33 pm
nema fotki niš se ne računa ...ma drago mi je da si se dao u posao i bude već nešto od toga uporan si samo daj......
zacman
Subject: Re: Pregoreni čelik Sun Jun 05, 2016 12:17 am
Evo i fotke:
Očito ga nisam dobro očistio nakon kaljenja od ulja pa je očišćeni dio pozlatio a "prljavi" dio potamnio.
Zatim brušenje i oštrenje. To mi je prvi pa držim fige da uspije!
pljehtar
Subject: Re: Pregoreni čelik Sun Jun 05, 2016 1:06 am
ne izgleda lose! samo ti nastavi
Keltan
Subject: Re: Pregoreni čelik Sun Jun 05, 2016 3:49 am
zacman wrote:
Počeo je pomalo iskriti i doslovno se topio pred mojim očima.
Zaključio sam da nema smisla prekovati "pregoreni" čelik ako je na vitalnom dijelu npr. oštrici noža. Probao sam taj dio prekovati u subotu i samo sam pogoršao stvar. Mislim da je čelik drastično promjenio kemijski/fizički sastav. Sav je nekako postao šupljikav i vidljivo zrnat. Za probu sam taj dio zakalio i odlomio. Pukao je bez savijanja ali je bio sav porozan unutra, nimalo nalik ostatku koji nije "pregorio". Možda ako bi se više puta prekovao da se smanji zrnatost ali i dalje ostaje pitanje je li došlo do promjene u kemijskom sastavu tj. je li ugljik pobjegao iz strukture čelika. Bar sam naučio da konstantno držim oko na čeliku kada je u vatri i da svako malo provjerim boju.
Možda to i nije neki naročiti problem ako se to dogodi na drški ali na oštrici je definitivno problem.
Vidljivo zrnat je zato sto si ga izlozio visokoj temeraturi , ali nije nikakav problem da ga vratis nazad .Nekoliko normalizacija ce ga dovesti da bude bonbona ..............prosunjaj malo kako se to radi ....USA stare turpije su zakon .............
zacman
Subject: Re: Pregoreni čelik Sun Jun 05, 2016 3:52 am
Keltan, dobro da znam da normalizacijom mogu spasiti stvar. Hvala na informaciji
chumaman Admin
Subject: Re: Pregoreni čelik Sun Jun 05, 2016 10:02 am
ne mora biti američki
zacman
Subject: Re: Pregoreni čelik Sun Jun 05, 2016 11:17 am
Evo rezultat jučerašnjeg kaljenja i nočešnjeg popuštanja u pečnici:
Htio sam pobrusiti i ove zadnje tragove kovanja ali su me djeca odgovorila. Vele ako ga pobrusiš do kraja bit će kao i svaki dugi nož ovako je poseban.
Testirao sam i savijanje i prošlo je OK nije pukao niti ostao svinut:
Za prvi put ja sam zadovoljan. Još drška i šaljem finalnu sliku.
Keltan
Subject: Re: Pregoreni čelik Mon Jun 06, 2016 8:31 am
max35 wrote:
Kad je vec naceta tema oko kaljenja ima jedan zanimljiv video
Ovaj lupeta na veliko , nemoguce je da bude samo 40 HrC ....pa bas da ga je ubacio u pjesak ne u ulje
zacman
Subject: Re: Pregoreni čelik Mon Jun 06, 2016 1:49 pm
Vidi se da što je tekućina gušća sporije je hlađenje. Možda je zbilja uzeo neko gusto motorno ulje koje ima slabu toplinsku vodljivost pa je ispala tvrdoća 40. Neka motorna ulja su vrlo "ljepljiva" za metal pa u stvari djeluju ko izolator dok su druga rijetka i pomažu hlađenju.
Keltan
Subject: Re: Pregoreni čelik Tue Jun 07, 2016 7:32 am
Nemoguce , ni jedno motorno ulje nije toliko gusto .A i da je , opet je 40 Hrc malo .....ma premalo !! Jest da 1095 trazi brzo ulje da dobijes maksium od tog celika ali ipak ..........mozda je previse sekunde izgubio od pec do ulje , ne pise dali je motorno ulje zagrejano pre kaljenja celika ........................nesto je sjebao u svakom slucaju . Ili pak plasi/laze raju da bi kupovali ono skupo Park50 ulje Nego , koji je ovo noz koji si zakalio , ona pregorjela turpija ili druga ?
zacman
Subject: Re: Pregoreni čelik Tue Jun 07, 2016 2:46 pm
Turpija još čeka neka bolja vremena i više znanja od mene. Ovo sam prekovao jednu oprugu (službeni naziv: SKL) promjera oko 12-15 mm koja se koristi na tračnicama da drži tračnicu za drveni prag. Ova srebrna opruga na slici.
Kada se izravna i stanji na 4-5 mm debljine dobije se komad čelika širine oko 20-25 mm i dužine oko 50 cm. Moj nož je jedna polovica te opruge.