| Postao sam kovac ...... | |
|
|
Author | Message |
---|
Keltan
 | Subject: Postao sam kovac ...... Sun Sep 13, 2015 12:32 pm | |
| Morao sam da probam  Bilo je vruce , bilo je izgorenih prsti , bilo je hvatanje sa pogresne strane zeljeza kojim sam cackao u ogniste ..bilo je svasta .Naucio sam , rukavice , duge hlace , produziti rucke na kljesti .....hladnog piva ......etc  Ali dopalo mi se , iskreno .Sve na slikama je 52100 , sve na cekic osim onaj veliki i debeli komad ..njega na presi ... .ima i jedan uljez, onaj sto malo lici na ostrica , njega sam samo normalizirao..udario da ga poravnam malo , na hladno. i pukao gde je trn ......sada ili da zavarim ili da kratim ostricu ??? Vatra ludnica , nisam ocekivao da ce tako dobro raditi i ne trosi mnogo ugljena ..kao fica , bar meni se tako cini ...nekoliko saka za sve ovo ...ili pak sta ja znam sta je , malo i brzo Prvom prilikom idem dalje ...I naravno imam i prvo pitanje ....kada zavrsim sa kovanjem , kako dalje sa celikom , opustanje li , normalizacija li ...sta ? Gotove blankove ce kaliti decki u firmi ...pitanje je sta ja pre toga trebam uraditi ?       prav kao puska  ovaj ide prv ...Pukko ...ledja su 4.5mm dole oko 1.5mm .. kada poravnam bice taman , nadam se  | |
|
 | |
chumaman Admin

Posts : 1670 Join date : 2012-05-21 Age : 53 Location : Omanovac
 | |
 | |
Keltan
 | Subject: Re: Postao sam kovac ...... Sun Sep 13, 2015 3:51 pm | |
| idemo dalje , nabavio sam koje kilo boraksa....prvom prilikom laminat , dalje damasck ..nema mrdanja  ALi pre svega sekira mi treba  Imam jednu ludu ideju da od unutrasnje deblje kosulice veceg lezaja /52100/ iskovam sekiru .. Nego zaboravio sam najvaznije danas ..kalio sam za probu tri ostrice ....Prva levo je celik od one pile za mermer ....sredina je celik od one bi-metal velike pile za zeljezo .... desno je 52100 . Svi su kaljeni u zagrejanu vodu .Svi sviraju sada na turpiji ..ALI na prvi levo pobegao vrh za nekih pola centimetara u desno ..... /nije mi vazan on , rucke nece vidjeti ..../ srednji je sada kao banana ,2.2mm je debljina valjd a..mozda samo 2mm , ali i on je samo proba.za laminat je izgleda dobar.../  i hvala bogu onaj pravi je prav ..mozda malo ali sasvim malo bjezi po sredini , zato za svaki slucaj opustacu ga stegnut izmedju dve ploce .. . . Iznenadio me onaj srednji , pojma namam koji je to celik ali strasno svira turpija i preko njega .. ..Kontrola temperature je bio zaduzen zastupnik za SKF lezaje ..mjerio sa nekim daljinskim digitalnim meracem i mogu reci da se merenje poklapalo sa bojama ....  levi i onaj 52100 blank su kaljeni na oko 820 stepeni ..onaj srednji nemam pojma na dosta vecu temp..u zuto ....  | |
|
 | |
Keltan
 | Subject: Re: Postao sam kovac ...... Mon Sep 14, 2015 10:29 am | |
| Jbg ..idiot sam  Puknatina na 52100 od nekih 8-10 mm. na santim i po od ricassa ..Tako mi i treba ..budala , mrzelo me da napunim veci sud sa vodom pa sam kalio u manji sud gde je trebalo da zaronim ostrice vrhom na dole ..... zato su ona dva kriva a ovaj pukao ... Probao sam sada stainless da kovam ..440C  Au brate brate mili koliko je to zajeban celik  Moracu da stavim jaci dovod vazduha za njega .........vazno ne predajem se | |
|
 | |
Dado
Posts : 307 Join date : 2014-01-03 Age : 49 Location : Požega
 | Subject: Re: Postao sam kovac ...... Mon Sep 14, 2015 2:06 pm | |
| Puknit će svaki kada ga zaroniš u vodu, bez obzira na veličinu posude, količinu vode, debljinu materijala.... | |
|
 | |
ivicarazum
Posts : 94 Join date : 2010-09-20 Age : 40 Location : Zlatibor
 | Subject: Re: Postao sam kovac ...... Tue Sep 15, 2015 1:49 am | |
| 52100 ide obavezno u ulje jer je duboko prokaljiv celik (ulje da bude da ne mozes u njemu da zadrzis prst vise od tri cetri sekunde) ako imas sa cim da izmeris zagrej ga na 70c. Kaljenje obavljaj na 800c ,na toj temperaturi ima minimalan rast zrna, i radi posao. 52100 ne kovati ispod 900c prvu normalizaciju odradi na temperaturi na kojoj si ga radio u kovanju i odatle kreni nanize sa normalizacijama zavrsno sa mekim zarenjem na 700c nikako preko. Meni se na taj nacin nikad nije iskrivio noz ni za milimetar bez obzira na duzinu seciva i debljinu. | |
|
 | |
Keltan
 | Subject: Re: Postao sam kovac ...... Tue Sep 15, 2015 12:59 pm | |
| | |
|
 | |
Keltan
 | Subject: Re: Postao sam kovac ...... Wed Sep 16, 2015 7:05 am | |
| Danas sam dobio koji metar celika za koji zasigurno znam da je DIN 75Ni8 celik , od one dugacke pile za mermer .Uz pomoc boga vatre ovo popodne cu pokusati da napravim laminat  Jedan sa 52100 u sredini , jedan sa 1095 . Planiram ovako ..pila-lezaj-pila -lezaj-pila ........5 sloja je za pocetak dovoljno , tolika mi vatra .... Ako ispade kako treba oba dva cu nastaviti da kovam u damaskus ... stisnite placeve | |
|
 | |
ivicarazum
Posts : 94 Join date : 2010-09-20 Age : 40 Location : Zlatibor
 | Subject: Re: Postao sam kovac ...... Wed Sep 16, 2015 11:21 pm | |
| Svu srecu zelimo! Sto se laminata tice treba birati (naravno kad si u mogucnosti) da svi celici imaju isti sadrzaj ili priblizno isti sadrzaj ugljenika. Ugljenik je jedini element (mozda ima jos neki) koji migrira kroz celik , tako da ce sadrzaj ugljnika u nozu biti isti samim tim 52100 nece vise biti 52100 kao ni celik koji ga okruzuje. Nisam puno istrazivao tu temu ali mi je usput to vise puta naislo.Neki celici se bolje kovacki vare neki losije 52100 spada u teze ali ne i nemoguce naravno. Ako budes mogao kad se vec igras sa tim nadji O1 ili O2 pa pravi damaskus sa L6 to je najbolja kombinacija sto se radnog damaskusa tice a za izgled sve ostale kombinacije. | |
|
 | |
davor_vfr

| Subject: Re: Postao sam kovac ...... Thu Sep 17, 2015 5:57 am | |
| | |
|
 | |
Keltan
 | Subject: Re: Postao sam kovac ...... Fri Feb 05, 2016 1:12 pm | |
| Ako uspem da ga ispravim kako treba , napravicu dobar noz od ovaj laminat .Ubija me , uvijen je kao zmija i nikako da ga doteram ... Trebalo je da ga ostavim prav kod kovanja , ja kovac pa hteo da bude sto manje posla kod grindanja i eto mi ga na V uvijeno kao gov........  Ali lepo se vidi da su dva celika........kao hamon izgleda sa strane gde sam malo zaturpijao . I ,odsekao sam malo parce i zakalio ga ........u slanoj vodi , pre toga nekoliko puta normalizacija  Sitnije cile sitnije ..........  dopada mi se sta je ispalo ...........sitnija je granulacija nego u sam lezaj , meni dovoljno Jos da slikam kako treba  | |
|
 | |
Sponsored content
 | Subject: Re: Postao sam kovac ......  | |
| |
|
 | |
| Postao sam kovac ...... | |
|