* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA

HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

Postao sam kovac ......

Go down 
5 posters
AuthorMessage
Keltan

Postao sam kovac ...... Empty
PostSubject: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeSun Sep 13, 2015 12:32 pm

Morao sam da probam  Very Happy   Bilo je vruce , bilo je izgorenih prsti , bilo je hvatanje sa pogresne strane zeljeza kojim sam cackao u ogniste ..bilo je svasta .Naucio sam , rukavice , duge hlace , produziti rucke na kljesti .....hladnog piva ......etc  Twisted Evil   Ali  dopalo mi se , iskreno .Sve na slikama je 52100 , sve na cekic osim onaj veliki i debeli komad ..njega na presi ... .ima i jedan uljez, onaj  sto malo lici na ostrica , njega sam samo normalizirao..udario da ga poravnam malo , na hladno. i pukao gde je trn ......sada ili da zavarim ili da kratim ostricu ??? Vatra ludnica , nisam ocekivao da ce tako dobro raditi i ne trosi mnogo ugljena ..kao fica , bar meni se tako cini ...nekoliko saka za sve ovo ...ili pak sta ja znam sta je , malo i brzo scratch  
Prvom prilikom idem dalje ...I naravno imam i prvo pitanje ....kada zavrsim sa kovanjem , kako dalje sa celikom , opustanje li , normalizacija li ...sta ? Gotove blankove  ce kaliti decki u firmi ...pitanje je sta ja pre toga trebam uraditi ?

Postao sam kovac ...... 91f6om
Postao sam kovac ...... Rs94lz
Postao sam kovac ...... 2vxkbo6
Postao sam kovac ...... 10r7bbr
Postao sam kovac ...... Rwv3pe
Postao sam kovac ...... 21lvi9k

prav kao puska cheers  ovaj ide prv ...Pukko ...ledja su 4.5mm dole oko 1.5mm .. kada poravnam bice taman , nadam se cheers

Postao sam kovac ...... 2uy5f68
Back to top Go down
chumaman
Admin
chumaman

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeSun Sep 13, 2015 1:16 pm

cheers O ćačko o isčačko Shocked Jedan kinder jeremija može samo reći ...bravo junački u vatru cheers
Back to top Go down
Keltan

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeSun Sep 13, 2015 3:51 pm

idemo dalje , nabavio sam koje kilo boraksa....prvom prilikom laminat , dalje damasck ..nema mrdanja   Very Happy ALi pre svega sekira mi treba scratch Imam jednu ludu ideju da od unutrasnje deblje  kosulice veceg lezaja /52100/ iskovam sekiru ..  Very Happy
Nego zaboravio sam najvaznije danas  ..kalio sam za probu tri ostrice ....Prva levo je celik od one pile za mermer ....sredina je celik od one bi-metal velike pile za zeljezo .... desno je 52100 . Svi su kaljeni u zagrejanu vodu .Svi sviraju sada na turpiji ..ALI na  prvi levo pobegao vrh za nekih pola centimetara u desno ..... /nije mi vazan on , rucke nece vidjeti ..../ srednji je sada kao banana ,2.2mm je debljina valjd a..mozda samo 2mm  , ali i on je samo proba.za laminat je izgleda dobar.../   Smile  i hvala bogu onaj pravi je prav ..mozda malo ali sasvim malo bjezi po sredini , zato za svaki slucaj opustacu ga stegnut izmedju dve ploce  .. . . Iznenadio me onaj srednji , pojma namam koji je to celik ali strasno svira  turpija i preko njega .. ..Kontrola temperature je bio zaduzen zastupnik za SKF lezaje ..mjerio sa nekim daljinskim digitalnim meracem i mogu reci da se merenje poklapalo sa bojama .... Shocked levi i onaj 52100 blank su kaljeni na oko 820 stepeni ..onaj srednji nemam pojma na dosta vecu temp..u zuto ....

Postao sam kovac ...... 21l7jhu
Back to top Go down
Keltan

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeMon Sep 14, 2015 10:29 am

Jbg ..idiot sam scratch Puknatina na 52100 od nekih 8-10 mm. na santim i po od ricassa ..Tako mi i treba ..budala , mrzelo me da napunim veci sud sa vodom pa sam kalio u manji sud gde je trebalo da zaronim ostrice vrhom na dole ..... zato su ona dva kriva a ovaj pukao ...
Probao sam sada stainless da kovam ..440C Very Happy Au brate brate mili koliko je to zajeban celik scratch Moracu da stavim jaci dovod vazduha za njega .........vazno ne predajem se cheers
Back to top Go down
Dado

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeMon Sep 14, 2015 2:06 pm

Puknit će svaki kada ga zaroniš u vodu, bez obzira na veličinu posude, količinu vode, debljinu materijala....
Back to top Go down
ivicarazum

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeTue Sep 15, 2015 1:49 am

52100 ide obavezno u ulje jer je duboko prokaljiv celik (ulje da bude da ne mozes u njemu da zadrzis prst vise od tri cetri sekunde) ako imas sa cim da izmeris zagrej ga na 70c. Kaljenje obavljaj na 800c ,na toj temperaturi ima minimalan rast zrna, i radi posao. 52100 ne kovati ispod 900c prvu normalizaciju odradi na temperaturi na kojoj si ga radio u kovanju i odatle kreni nanize sa normalizacijama zavrsno sa mekim zarenjem na 700c nikako preko. Meni se na taj nacin nikad nije iskrivio noz ni za milimetar bez obzira na duzinu seciva i debljinu.
Back to top Go down
Keltan

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeTue Sep 15, 2015 12:59 pm

U sredini je 4mm 52100 , sa strane  2,5mm. feder platno / torzione / od bube ...ZAVARIO !! Ukljucio sam i kompresor na pomoc i uspeo Very Happy  prvo na presi , onda malo cekicem .....izduzilo se dosta  a malo dobilo u sirini ..sada je oko 5mm .Sutra ako mogu malo da ga oblikujem i da isturpijam neku ostricu ....To sam imao od celika za probu ...to sam zavario scratch  Malo me zajebala rucka ..iskoristio sam jedno feder platno od bube sa jedne strane laminata  dugacko i da izigrava drsku ...posle treceg stavlanja u ogniste ......otpalo , stopilo se Shocked
Sta mislite za kombinaciju , oce se vidjeti prelaz ili ne scratch

Postao sam kovac ...... 2mw8opg
Postao sam kovac ...... 2u6d4eq
Postao sam kovac ...... Ev5reo
Postao sam kovac ...... Jj0adj

Sledeci projekat damaskus by Keltan ... cheers
Back to top Go down
Keltan

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeWed Sep 16, 2015 7:05 am

Danas sam dobio koji metar celika za koji zasigurno znam da je DIN 75Ni8 celik , od one dugacke pile za mermer .Uz pomoc boga vatre ovo popodne cu pokusati da napravim laminat Very Happy Jedan sa 52100 u sredini , jedan sa 1095 . Planiram ovako ..pila-lezaj-pila -lezaj-pila ........5 sloja je za pocetak dovoljno , tolika mi vatra .... Ako ispade kako treba oba dva cu nastaviti da kovam u damaskus ... stisnite placeve cheers
Back to top Go down
ivicarazum

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeWed Sep 16, 2015 11:21 pm

Svu srecu zelimo! Sto se laminata tice treba birati (naravno kad si u mogucnosti) da svi celici imaju isti sadrzaj ili priblizno isti sadrzaj ugljenika. Ugljenik je jedini element (mozda ima jos neki) koji migrira kroz celik , tako da ce sadrzaj ugljnika u nozu biti isti samim tim 52100 nece vise biti 52100 kao ni celik koji ga okruzuje. Nisam puno istrazivao tu temu ali mi je usput to vise puta naislo.Neki celici se bolje kovacki vare neki losije 52100 spada u teze ali ne i nemoguce naravno. Ako budes mogao kad se vec igras sa tim nadji O1 ili O2 pa pravi damaskus sa L6 to je najbolja kombinacija sto se radnog damaskusa tice a za izgled sve ostale kombinacije.
Back to top Go down
davor_vfr

davor_vfr

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeThu Sep 17, 2015 5:57 am

Bravo. Samo tuci!
Back to top Go down
http://instagram.com/dmblade#
Keltan

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitimeFri Feb 05, 2016 1:12 pm

Ako uspem da ga ispravim kako treba , napravicu dobar noz od ovaj laminat .Ubija me , uvijen je kao zmija i nikako da ga doteram ... Trebalo je da ga ostavim prav kod kovanja , ja kovac pa hteo da bude sto manje posla kod grindanja i eto mi ga na V uvijeno kao gov........ Very Happy  Ali lepo se vidi da su dva celika........kao hamon izgleda sa strane gde sam malo zaturpijao . I ,odsekao sam malo parce i zakalio ga ........u slanoj vodi , pre toga nekoliko puta normalizacija  cheers  Sitnije  cile sitnije .......... Laughing   dopada mi se sta je ispalo ...........sitnija je granulacija nego u sam lezaj , meni dovoljno Very Happy

Jos da slikam kako treba Twisted Evil

Postao sam kovac ...... 2q02aeu
Back to top Go down
Sponsored content

PostSubject: Re: Postao sam kovac ......   Postao sam kovac ...... Icon_minitime

Back to top Go down

Postao sam kovac ......
Back to top 
Page 1 of 1