Pozdrav ljudi
napokon je doshlo vrijeme da se i ja okusam u mlacenju vrelog celika. oduvijek mi je to bila zelja ali glavni razlog je bio tanjenje lisnate opruge od 10mm i malo odmora od stock removal metode(iako se bash ne ubijam od posla XD)
napravio sam loziste od stvari koje sam imao oko radione
tacna s ruckama bez dna u koju sam stavio resetku.
raspilio sam samotne cijevi na trake i postavio na resetku tako da od krajeva se spusta prema sredini (samo po duzini)
u cenrtu sam zavario cijevi u T oblik (dovod zraka i ciscenje pepela) i sve to namontirao na niske noge
- Kovacka vatra:
za "mjeh" sam iskoristio motor on kuhinjske nape
napravio "puz" kuciste i spojio s T cijevi (grunf style, plastika od motornog ulja i cijev od usisavaca XD)
- "Mjeh":
za gorivo sam koristio obican drveni ugljen i sa malo zguzvanog papira dobio sam ljepu vatricu
u vrlo kratkom roku sam uspio ugrijati tanku sipku do svijetlo zute boje
- Vatrica:
ali onda su poceli problemi

stavio sam lisnatu oprugu na vrh zara i zatrpao je sa jos ugljena. i ljepo se zagrijala ali nikako do kriticne za ljepo kovanje. motor ima 3 brzine ali posto nisam imao prekidac namjestio sam na najjace i regulirao dotok zraka sa vratascima za ciscenje cijevi od pepela. iako mi se na hladno cinilo da nema dovoljno zraka za neke jace temperature, plamen je buktio i ugljen zario ko lud. shvatio sam da je prejako tek kad sam skuzio da ispod metala ima prazan prostor... zrak je raspuhao sav zar sa strane i puhao direktno u celik. prespojio sam zice na najslabije i bilo je bolje ali do tada sam vec razgorio veci dio ugljena i vatra se smanjila i vise nisam mogao dignuti temepraturu

e sad prije sljedeceg paljenja da vas, iskusnije i pametnije, pitam par stvari.
dali je dizajn lozista uopce dobar?
sada mi se cini malo pre plitko. nedostaje "fire pit" kroz koji se dize vruci zrak do metala
dali se uopce moze i na koji nacin raditi sa ovakvom vrsti lozista
vise zraka = veca temperatura?
vise zraka = brza potrosnja goriva?
iltiga jel uopce potrebno nahajcati zrak?
jel drveni guljen uopce dobar(isplativ) za kovanje? koliko se trosi ugljena za par sati kovanja?
za ovo paljenje sam krenuo sa vrecom od 2.5kg misleci da ce biti dovoljno (

)
ili bih trebao gledati koks kao primarno gorivo?
i naravno bilo kakav savjet je dobrodoshao =)
puno hvala