* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA

HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

Donacija ravno iz šume

Go down 
+2
predrag1969
žile
6 posters
AuthorMessage
žile

žile

Donacija ravno iz šume Empty
PostSubject: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeSat Feb 28, 2015 11:38 am

Stigla donacija ravno iz šume,  divlja jabuka, divlja kruška i glog

Donacija ravno iz šume 100_5326

Donacija ravno iz šume 100_5327

Donacija ravno iz šume 100_5328

Donacija ravno iz šume 100_5329

Donacija ravno iz šume 100_5330

Donacija ravno iz šume 100_5331
ovo je suki komad bršljana
Back to top Go down
max35

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeSat Feb 28, 2015 12:20 pm

Jako lijepo drvo...ima tu materijala podosta,ako je sirovo samo pazi na susenje,nikako naglo
Back to top Go down
chumaman
Admin
chumaman

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeSat Feb 28, 2015 12:43 pm

Jabuka divlja(ne toliko),kruška i glog kako su iz roda Ružovke (Ruževke; znanstveni naziv Rosaceae)
vjerovatno će jako ispucati sušenjem tako da razmotri opciju parenja,kuhanja ili nešto slično
ako ne želiš više od trečine ulova baciti.
Nadam se da nisam u pravu ali poučen primjerima koja sam imao sa istim drvetom dajem
opasku ili savjet cheers
Back to top Go down
žile

žile

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeSat Feb 28, 2015 2:22 pm

chummy daj malo detalja o tom kuvanju jer pojma nemam. Za sada sam to spremio u podrum pa sam mislio potražiti neku sušaru ako ima u blizini.Ne bih volio da mi to propadne.
Back to top Go down
chumaman
Admin
chumaman

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeSat Feb 28, 2015 3:01 pm

Vidio sam da ga doslovce kuhaju ne nekom od istočnih foruma sad da li to pomaže kod ovih vrsta
nisam ziher, moja je teorija da su vertikalne sile u tom drvetu pre jake (kod nekih npr hrast su horizontalne) slikovito ako zamisliš da je isto kao uvijena žila čim ga presječeš u nekoj od točaka
ono se ispravlja , odatle pukotine...imam stvarno ružna iskustva  i traume baš iz takvih slučajeva.
Jedan posebno...rezao sam suhu breskvu(suha godinama) kad god bi odrezao na neku mjeru
ista bi na očigled pucala tj. ispravljala se isti slučaj s mušmulom i kruškom i to ohoho debljim komadima
od breskve, stoga i stalno odgađam sječu prekrasnih glogova u mojoj blizini a ima ih doslovce ogromnih
pravih stabala.Ne znam ni sam što i kako jer toliko sam ojađen ovim ružnim primjerima....
i sam sam tražio neke informacije ali polako kopne s obzirom da sam drvo nešto i zapostavio
naspram sintetike kojoj sam se opirao na sve moguće načine ali činjenice su neminovne
da u svakom pogledu ista nadmašuje prirodne materijale.

Sad jedino pokušaj  posložiti komade u najlon vreće s nešto mokre piljevine i polako sušiti
i pomalo provjetravati samo sve je to jalov posao kad je rezultat neizvjestan.(podrum obavezno)
Zato mi je i palo na pamet kuhanje ili parenje možda ali s njim to isto drvo gubi svoje prirodne
boje zbog kojih je i zanimljivo...u svakom slučaju hebada. No

PS komadi su fantastični...znam taj ushit jer sam jedno vrijeme skupljao ko hrčak ali je onda došlo
do opisanih slučajeva i ne opisanih (đanarika šljiva itd) sve vezano za taj pakleni rod
stoga sam i napomenuo sve ovo...sad da ne budem tica zlosutnica kamo lijepe sreće da iskoristiš svaki komadić tog prekrasnog drveta. cheers
Back to top Go down
Guest
Guest

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeSat Feb 28, 2015 5:01 pm

Back to top Go down
Gvozden

Gvozden

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeSat Feb 28, 2015 5:47 pm

Ja sam čitao i probao al nisam proverio,mogu da vidim sutra u selu kako izgleda.Naime,drvo se prefarba na svim poprecnim presecima jer tu najviše gubi vlagu i ostavi na hladnom mestu kao npr podrum ,da što sporije izlazi vlaga iz njega.Kora se kažu obavezno skida jer se u njoj izlezu bube pa izedu kasnije drvo.Dascice šljive sam probao da zaštitim tako što sam u bure za zalivanje plastenika u koje su potopljene koprive( smrdeljak živi,ali jedan od najboljih insekticida sem buhača)potopio 15ak min da daske upiju.To sam radio letos,a danas idem u selo pa ću da vam se pohvalim dal imam one divne rupice ili je onakvo kakvo sam ostavio.
Back to top Go down
predrag1969

predrag1969

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeSun Mar 01, 2015 1:05 am

mislim da sam još prošle godine napisao žiletu metod kuvanja drveta u slanom rastvoru koji se primenjuje kod rusa i ukrajinaca. možda može da pomogne u ovom slučaju...
Back to top Go down
Keltan

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeSun Oct 08, 2017 6:23 am

žile wrote:
Stigla donacija ravno iz šume,  divlja jabuka, divlja kruška i glog

Donacija ravno iz šume 100_5326

Donacija ravno iz šume 100_5327

Donacija ravno iz šume 100_5328

Donacija ravno iz šume 100_5329

Donacija ravno iz šume 100_5330

Donacija ravno iz šume 100_5331
ovo je suki komad bršljana
Moze li neko pokazti koje drvo od ovih je glog ?
Back to top Go down
chumaman
Admin
chumaman

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeSun Oct 08, 2017 9:04 am

Razz netko Laughing
Hawthorn....mislim da najprije možeš na Bladeu vidjeti Mile ga u zadnje vrijeme često koristi.

http://www.hobbithouseinc.com/personal/woodpics/hawthorn.htm
Back to top Go down
Keltan

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeMon Oct 09, 2017 10:38 am

Zna se ko je taj netko kada je drvo u pitanju Very Happy  Nabavicu sledeci put kada odem na ribolov da vidim taj glogov kolac .Bae znam da je dobar za  one zombe Very Happy Nego ,da ne otvaram novi topic .... bio sam nekoliko dana na ribolov proslje nedelje i pored krapa  Razz  u ranac sam doneo i nekoliko komada suve smreke .Dopada mi se i to dosta kako izgleda unutra , posebno oni cvorovi  .Pitao sam amere i oni kazu stabiliziraj ...a ja to nemam gde , osim da pravim te aparature .Sta mislis o njoj ?

Donacija ravno iz šume F6uYoSw
Back to top Go down
max35

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeMon Oct 09, 2017 10:57 am

Moze ali stabilizovana,inace premekano za drsku...
Back to top Go down
Gvozden

Gvozden

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeMon Oct 09, 2017 11:53 am

Надам се да ће др.вуд исправи ако грешим.!
Мислим да стабилизацијом се повећава тврдоћа тако што ставиш као стабилизатор неку епокси смолу која је кад се осуши камен,разблажиш да пенетрира до џиџе и тврдо да је употревљиво.Па можда чак и балза.!?
Back to top Go down
Keltan

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeMon Oct 09, 2017 2:53 pm

max35 wrote:
Moze ali stabilizovana,inace premekano za drsku...

Jatapol WR90 jeli Ok da ga nabavim ??
Back to top Go down
Gvozden

Gvozden

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeTue Oct 10, 2017 12:33 am

Ово написано је закључак од оног што сам прочитао.Зато сам тражио потврду др.Вуда.
Може било која течност која је тврда кад се осуши,само да се разреди да продре у сваку пору дрвета.Може фарба,лак а и епоксидни лепкови.
Back to top Go down
max35

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeTue Oct 10, 2017 10:41 am

Cactus juice,woodhardener,jatapol...mogu i neke zamjene za ovo navedeno-radio sam sa necim sl.Ako mozes naci neke vrste lakova koje reaguju na toplotu da se prilikom zavrsetka vakumiranja i natapanja drveta isto odmah zapece da bi se sprijecilo ulazak vazduha prilikom prirodnog susenja
Back to top Go down
Keltan

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeWed Oct 25, 2017 4:44 am

Hvala Max................. Imam jos jedno pitanje .Kako da secem ovaj orah i na kolike komade ? Samo nemojte mi reci pilom ........znam to Razz Moze li neko povuci neku liniju gde da secem ?Drvo nije suvo , preseceno je pre nekoliko mjeseca . . ..

Donacija ravno iz šume RIaVfNK
Back to top Go down
max35

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeWed Oct 25, 2017 11:10 am

Pilom,vertikalnom brentom ako se ima mogucnosti...drvo isjeci na komade oko 5 cm nikako tanje,pozeljnije jos deblje i onda najbolja opcija pravac parionica ako je jos sirovo...Susenje...u pocetku u podrum nekoliko mjeseci a onda na promaju...tako sam i ja radio i nije bilo problema sa pucanjem...pozz
Back to top Go down
Keltan

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeThu Oct 26, 2017 11:29 am

Pravac kako da secem drvo ? Jel ovako OK ?

Donacija ravno iz šume WdSA2TR
Back to top Go down
max35

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitimeThu Oct 26, 2017 12:25 pm

Moze
Back to top Go down
Sponsored content

PostSubject: Re: Donacija ravno iz šume   Donacija ravno iz šume Icon_minitime

Back to top Go down

Donacija ravno iz šume
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» kako da istanjim feder platnu od kamiona jer je debela 7 mm to j