* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA

HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

Identifikacija nakovnja

Go down 
5 posters
AuthorMessage
Ivica_aka_Pero

Identifikacija nakovnja Empty
PostSubject: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeFri Feb 13, 2015 6:54 am

Molio bih pomoć oko identifikacije nakovnja, dimenzije 66 cm dužina, 30 cm visina, težina cca. 80-90 kg. Od oznaka sam pronašao jedino 1955 pri vrhu sa bočne strane i to otisnuto naopačke.

Hvala

Identifikacija nakovnja Nakova12
Back to top Go down
LEGION66

LEGION66

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeFri Feb 13, 2015 7:05 am

Najvjerojatnije austrijski, kao i većina u našim krajevima, dobro je očuvan. I moj je takav, ali ne u takvom stanju ko tvoj, al služi svrsi.
Back to top Go down
chumaman
Admin
chumaman

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeFri Feb 13, 2015 8:27 am

Wink oho pa ti imaš sjajan alat koji treba zaposliti cheers
Back to top Go down
Dule

Dule

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeSat Feb 14, 2015 4:11 am

Mislim da na Austrijskim nakovanjima nista nije pisalo na samom nakovanju vec je ispod nakovanja postojao jos jedan deo,tj postolje koje se dobijalo uz nakovanj.Na njemu je bio inicijal,naziv firme,logo itd.Tesko je naci takav kompletan nakovanj jer ko zna,mozda se ovako jeftinije prodavao.Mi ovakav imamo u firmi tj sa logom firme ali se ne secam koja je.Mislim da je Grac u pitanju ali nemoj te mi verovati.Da najvise je Austrijskih u ovim krajevima ali ima i Turskih dosta.Obicno su glomazniji i imaju 2 zaobljena roga,bar ove sto sam ja video.
Back to top Go down
Ivica_aka_Pero

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeMon Feb 16, 2015 6:33 am

Hvala na pomoći. Imate li informaciju od kojeg je materijala nakovanj. Probao sam test fleksericom i čini mi se da dosta iskre ima, ali kako sam neuk nisam uspio izvući zaključak. Također, kada ga klepim čekićem nije da zvoni kao crkveno zvono, ali nije ni tup zvuk, a čekić se lijepo odbija od radne površine.
Back to top Go down
Dado

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeTue Feb 17, 2015 11:51 pm

Izgleda očuvano i bez oštećenja.
Pokušaj ga testirati sa odbijanjem kuglice od ležaja.
Back to top Go down
Dule

Dule

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeWed Feb 18, 2015 5:32 am

Ma sta te briga koji je,bitno da je dobar za rad.Neces u muzej da ga stavljas.Ima ovde ljudi koji rade i na sinama i raznim gvozdjurijama.Svaki je dobar ako hoces da ga iskoristis za rad.Nije bitno da li je Turski,Austrijski,Ceski bitno da mu je ravna povrsina,bez udubljenja.
Back to top Go down
Ivica_aka_Pero

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeWed Feb 18, 2015 6:54 am

Dobro kažeš Dule ...
Back to top Go down
chumaman
Admin
chumaman

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeWed Feb 18, 2015 7:25 am

Smile to si i ja mislim ...imaš perfect komad alata a ti razbijaš glavu mjesto njega cheers
Back to top Go down
Ivica_aka_Pero

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeWed Feb 18, 2015 9:00 am

Btw, kad smo kod razbijanja, neki dan sam uz pomoć par šamotnih cigli i brenera zagrijao neki stari komad ograde i malo tukao po tome da vidim kakav je to osjećaj. Bolni je zaključak da teniski lakat, koji me muči već 2 mjeseca, nikako ne ide sa mlataranjem čekićem od 1,5kg po nakovnju No .
Back to top Go down
chumaman
Admin
chumaman

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeWed Feb 18, 2015 9:05 am

Sad to baš i nije gala za čuti ali ima još tehnika izrade noža (stock removal)
http://www.stormthecastle.com/blacksmithing/blacksmithing-a-knife/stock-removal-method-of-knifemaking-part-1.htm
pa svakako se ne trebaš odricati tog posla Very Happy
Back to top Go down
Dado

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeWed Feb 18, 2015 1:46 pm

Back to top Go down
Dule

Dule

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitimeThu Feb 19, 2015 1:20 pm

Bolece par godina a onda se naviknes.Salim se naravno.Polako,manji komadi prvo da uvestis ruku.Ne mora cekic biti od 1,5kg moze i od 800 gm,1kg.Zavisi sta radis.Iskreno receno bitnija je tehnika rada nego sama tezina cekica.Kad se uvestis malo neces cekic ni osecati.Imaces ponekad grceve nocu ali sve je to deo proseca obrade metala.Najvazniji alat imas za sada-nakovanj a ostalo ces polako uraditi,nabavices cekice,kljesta i ostalo.Samo polako i nek je zdravlja a ostalo ce se resiti.Nije lak posao ali ko nam je kriv kad volimo da tucemo po vrelom celiku.
Back to top Go down
Sponsored content

PostSubject: Re: Identifikacija nakovnja   Identifikacija nakovnja Icon_minitime

Back to top Go down

Identifikacija nakovnja
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» kupnja nakovnja
» ravnanje nakovnja