* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA

HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

Jedan Mesarski

Go down 
5 posters
AuthorMessage
max35

Jedan Mesarski Empty
PostSubject: Jedan Mesarski   Jedan Mesarski Icon_minitimeMon Dec 22, 2014 1:03 pm

Nakon zauzetosti i duzeg manjka slobodnog vremena uradio sam dugo obecani mesarski noz jednom poznaniku.Forum povremeno pratim ali zbog ne bas velikog iskustva nisam se ukljucivao u rasprave i sl.
Uzor za ovaj noz je bio ovaj Dick-ov
Jedan Mesarski 123xveu

celik-1075
drska-mahagoni
sirina sjeciva-30mm
duzina noza-290mm

Jedan Mesarski 16k83ut
Jedan Mesarski 28mn0gy
Jedan Mesarski 33z331x
Jedan Mesarski 35b6w3s
Jedan Mesarski 2ia8ok7

Nisam bas nesto vijest u postavljanju fotki pa ako sam nesto zabrljao ne zamjerite.
Pozdrav

Back to top Go down
chumaman
Admin
chumaman

Jedan Mesarski Empty
PostSubject: Re: Jedan Mesarski   Jedan Mesarski Icon_minitimeMon Dec 22, 2014 2:17 pm

cheers ....samo tako
Sad samo neke napomene čelik vodilice i nije baš točno 1075 ali neki iz te 10--serije sigurno je npr 1060 recimo jer sami proizvođači vodilica isti mjenjaju iz serije u seriju
tako da se naleti na svašta, to se najbolje primjeti od kaljenja.
Druga stvar je sama debljina materijala 5mm su fajn leđa tako da si možda mogao doslovce kopirati V flat grind sa Dicka vjerovatno bi rezne karakteristike bile nešto bolje
ali ne velim da ni ovo neće poslužiti majstoru i da će svakako imati jako lijep custom komad na ponos.

Sad kad si pokazao da znaš i možeš jer cjelokupni dojam je vrlo visok bar moj ,komad je vrlo uredno izrađen, bilo bi jako lijepo da svakako nastaviš i uskoro nas iznenadiš
još kojim radom.

Sitan tip čelika 1075 tj Č.1832-C75E imaš u Strojoprometu - LIMOVI ZA TERMIČKU OBRADU
http://www.strojopromet.com/limovi/
Back to top Go down
bezribic

bezribic

Jedan Mesarski Empty
PostSubject: Re: Jedan Mesarski   Jedan Mesarski Icon_minitimeMon Dec 22, 2014 5:42 pm

Pa nebih baš rekao da si početnik . Odličan rad !
Back to top Go down
Guest
Guest

Jedan Mesarski Empty
PostSubject: komentar    Jedan Mesarski Icon_minitimeTue Dec 23, 2014 12:20 am

Kolega, znam da je teško uradti -V-zaobljeni rez- tako se zove taj grind.Tako se rade i oštre mesarski noževi.Bez gledanja na to- ovaj nož je fantastičan i prelepo urađen.Uradio si ga nešto u ovom stilu.Limas - noževi....pogledaj:
Jedan Mesarski 2l8wyvl
Čisto jedan podatak više za tebe...Dik radi hidden tang za mesarske noževe.Tang ide u dršku- svega 7-8cm i stavi u kalup i izlije  plastična drška.Mislim da sa malo više iskustva i ti to možeš da uradiš da drvenom drškom.Nzm da li si me razumeo ?.Nije teško to uraditi Smile...
Back to top Go down
max35

Jedan Mesarski Empty
PostSubject: Re: Jedan Mesarski   Jedan Mesarski Icon_minitimeTue Dec 23, 2014 10:54 am

Hvala decki
chumaman - za celik mogu slobodno reci da nakon popustanja turpija sam cvili na njemu,ako se ne varam citajuci po forumima da je
to najednostavniji test provjere kvaliteta kaljenja
- drugi noz je vec narucen,malo vise na lovacki nacin,cim ga zavrsim fotke idu obavezno Smile .Usput,hvala za info
bezribic - uradio sam par nozeva ali gledajuci po forumu daleko sam od nekog vrstnog majstora
ostrac - ovaj naredni sto ga planiram raditi ce biti najvjerovatnije hidden tang

Pozdrav

Back to top Go down
Dado

Jedan Mesarski Empty
PostSubject: Re: Jedan Mesarski   Jedan Mesarski Icon_minitimeWed Dec 24, 2014 10:37 am

Sviđa mi se. Lijepo i uredno. Samo tako nastavi.
Pokušaj se raspitati u Strojoprometu za flahove C75E koji će ti sigurno biti jeftinija opcija. (limove prodaju na komad/tablu tako da to baš i nije jeftino)
Back to top Go down
erdadj

Jedan Mesarski Empty
PostSubject: Re: Jedan Mesarski   Jedan Mesarski Icon_minitimeSun Jan 04, 2015 2:45 am

Ljepši od originala Smile
Back to top Go down
max35

Jedan Mesarski Empty
PostSubject: Re: Jedan Mesarski   Jedan Mesarski Icon_minitimeMon Jan 05, 2015 11:34 pm

Hvala
Back to top Go down
Sponsored content

Jedan Mesarski Empty
PostSubject: Re: Jedan Mesarski   Jedan Mesarski Icon_minitime

Back to top Go down

Jedan Mesarski
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Jos jedan