Subject: POMOĆ- OBRADA ROGA Mon Nov 17, 2014 2:06 pm
Poštovane kolege, dragi prijatelji,- imam problem.Nemam nikavog iskustva sa izradom drške od rogova ...Kako se rog obrađuje.Da li se kuva , kakav tip impregnacije ide..Da li može da se seče elekrtičnim cirkularom? ( to mi je od posebne važnosti) Imam jednu naruđbinu za zahtevom da drška bude od roga...Svaka pomoć bi mi dobro došla...Što više infomacija- biće na obostrano zadovljstvo..Unapred zahvalan...
chumaman Admin
Posts : 1670 Join date : 2012-05-21 Age : 53 Location : Omanovac
Kakvog roga? jelenskog, bikovskog, ovnovog? roga k'o u priči predpostavljam jelenskog , glede impregnacije to nije potrebno ... sve ostalo skoro slično obradi za sve ostalo
što bi sjeko cikularom...pila za željezo ili flekserica sve odradi skroz valjano i ne trebaš kuhati ali kako si ti hemičar i to diplomirani...ti zakuhaj kazanče pa jedno 2-3dana na laganu vatru ali mjesec treba biti pun da se rogovi isprave i vodu od kuhanja nikako ne bacaj to ti je melem za bubuljice
Guest Guest
Subject: komentar Mon Nov 17, 2014 2:50 pm
Chumane- hvala na svemu ovome ..Nisam diplomirao na rogovima i obradi istih.Nemam pilu za čelik.Da li može cirkular za drvo? .Opasnost od povratnog udara! Nije za šalu.Imam regulaciju broja obrtaja od 600- 4000 obr/ min.Sitni su zubi...To mi je jako bitno.
chumaman Admin
Posts : 1670 Join date : 2012-05-21 Age : 53 Location : Omanovac
Nemaš ? " /> ako je sitan zub na cikularu probaj ali čuvaj se, ne bih da izgubimo tako vrsnog člana.
Guest Guest
Subject: komentar Mon Nov 17, 2014 3:24 pm
Nemogu ručnim bansekom da sečem , jer ga nemam, a on može da seče do 1mm dubine. ...Na mom cirkularu je taj limit mnogo veći. Nećeš me izgubiti- tvoj sam fan Probaću bar na 800 obt/min.Ima zube od tvdog metala...Nevolim ručno da sečem.Imam 10 ručnih testera i pitanje je samo momenta kada će da budu damasticirani ili laminirani.Kovačka vatra je njihova krajnja sudbina...
Guest Guest
Subject: komentar Tue Nov 18, 2014 4:47 am
Baš sam razgovaro sa majstorom Radom Radićem u vezi rogova..On kaže, da je radio sa mnogim vrstama roga, i da je zajeničko da svi jako neprijatno mirišu, da ne upotrebim onaj drugi izraz...I piljevina - strugotina , njihova, je jako opasna za pluća.Tako da je stavljao zaštitu tokom rada i cela radionica - nepirjatno miriše posle obrade.Znači , nisam se prevario.U pitanju je rog od jarca.A tek on kako neprijatno miriše! Fuj!...Ali naruđbina je naruđbina.Moram da ispoštujem sve to ....
Cannel
Subject: Re: POMOĆ- OBRADA ROGA Tue Nov 18, 2014 6:24 am
A kad jednom dodes do micarte, pa osjetiš kaj je "neprijatna" prašina...
Guest Guest
Subject: komentar Tue Nov 18, 2014 11:38 am
Cannel wrote:
A kad jednom dodes do micarte, pa osjetiš kaj je "neprijatna" prašina...
Evo pravim jednu mikartu...Nemam smolu koja se koristi , pa sam se poslužio nečim - meni interesantnim - da li će uspeti- videćemo ...Pripremam tutorijal... Mislim da će biti ili u obliku prstena ili cela drška na jednom od mojih radova.Već sam napravo prsten od toga , na jednom od mojih predhodnih radova. Ovde je u pitanju rog do jarca...On iovako nepirjanto miriše- a tek njegovi rogovi
King76
Subject: Re: POMOĆ- OBRADA ROGA Sun Feb 15, 2015 2:00 am
Što se rogova tiče radio sam s bizonovim, kravljim, s rogom od jarca i jelena. Uvijek se radilo o već gotovim "pločama" nabavljenim s e-baya pa ne znam ništa o kuhanju i sl. kemijanju. Preciznije, kuhanje jedino ukoliko je materijal iskrivljen pa ga treba izravnati no i to nije neko značajnije kuhanje - par minuta u kipuću vodu da rog omekša, nakon toga ga se savije na željeni oblik i pod hladnu vodu da zadrži željeni oblik. Što se obrade tiče pristupao sam isto kao i za drvo - ukoliko sam želio zrcalni sjaj polirao sam progresivno do P2000 i na kraju poliranje na polirki sa aluminij oksid suhom pastom, a za mat finiš koji je po meni puno prirodniji stao bi na P1000. Bez obzira da li sam išao na sjaj ili mat brušenje uvijek na suho. Što se mirisa tiče - po meni ništa strašno, a pogotovo ne da bi cijela radiona imala neugodan miris. Što se zaštite od udisanja čestica tiče dovoljna je najobičnija "papir" maskica, no to koristim i pri obradi bilo kojeg drugog materijala, a pogotovo pri obradi egzotičnih drva od kojih su neka izuzetno opasna - na pamet mi trenutno padaju Cocobolo, zebrano, ebanovina... Od neugodnih mirisa u lošem sjćanju mi je jedino ostala obrada kosti (camel bone).