| Mokume Gane | |
|
+7ninikki chumaman Cannel Gvozden Dado predrag1969 žile 11 posters |
Author | Message |
---|
žile

Posts : 548 Join date : 2012-03-17 Age : 61 Location : Osijek
 | Subject: Mokume Gane Fri Sep 05, 2014 11:53 am | |
| | |
|
 | |
predrag1969

Posts : 509 Join date : 2012-03-17 Age : 54 Location : Malojaroslavec, Rusija
 | |
 | |
Dado
Posts : 307 Join date : 2014-01-03 Age : 49 Location : Požega
 | Subject: Re: Mokume Gane Fri Sep 05, 2014 12:34 pm | |
| Žile, svaka čast. Jedva čekam da vidim kako će izgledati na oštrici. | |
|
 | |
Gvozden

| Subject: Re: Mokume Gane Fri Sep 05, 2014 3:30 pm | |
| | |
|
 | |
Guest Guest
 | Subject: Re: komentar Sat Sep 06, 2014 1:38 am | |
| Ovo je nedostalo mnogoooo na forumu!...Što više takvih tutorijala- to bolji forum  Svaka čast. Očekujem nastavak ..... |
|
 | |
Cannel
 | Subject: Re: Mokume Gane Sat Sep 06, 2014 4:59 am | |
| Konačno kvalitetna tema. Još da se ovaj nije pojavio ^^. | |
|
 | |
chumaman Admin

Posts : 1670 Join date : 2012-05-21 Age : 53 Location : Omanovac
 | Subject: Re: Mokume Gane Sat Sep 06, 2014 5:48 am | |
| Onaj Murphyjev zakon http://hr.wikipedia.org/wiki/Murphyjev_zakonNego držmo se teme mokume , odlično Žile izgleda da se prvi mačići spašavaju  biti će od toga nešto svakako ja bih samo priupitao....kombinacija je mesing -bakar oboje oksidira i tamni. na friško ispolirano taj kostrast će se dobro vidjeti ali s vremenom ? Ok ovo je prvi pokušaj pa vrijedi svakako....međutim bi li vrijedilo kad se već zahebava s time a svakako troši vreme i novac raditi to s kositrenom broncom , crvenom ,aluminijskom te http://hr.wikipedia.org/wiki/Novo_srebro ...ma mogućnosti su svakojake a mislim da bi kontrasti bili postojaniji jer ovi manje oksidiraju  | |
|
 | |
ninikki

| Subject: Re: Mokume Gane Sat Sep 06, 2014 6:46 am | |
| Ma nedostajao je ostracina, ali ne dade nikakvu izmenu...cudi me..znalac u svemu a najvise gluposti. A sad ozbiljno. Fenomenalno. A chuman je u pravu. I bakar i mesing oksidiraju ako se ne lakiraju. Ali jako zahvalan post. Svaka cast. Otvara nova resenja i kombinacije. | |
|
 | |
zlatko381981

| Subject: Re: Mokume Gane Sat Sep 06, 2014 6:57 am | |
| Bravo Zile.Svaka cast na probi iako je imala taj kiks.I meni se to svidja od kada sam ga prvi put video,al se ja razmisljao o sastavljanju aluminijuma i bakra,ili eventualno mesinga.Znam,aluminijum ima daleko manju temperaturu topljenja,al mislim da bi teoretski moglo.To bi onda bilo kao tvrdo lemljenje,ali boim se da bi trebala veoma velika vestina za tako nesto.Mada mi se svidja i ideja kombinacije bakra i obicnog gvozdja ili prohroma.Efekat bi bio mislim strasan.Bitna je ta cistoca izmedju plocica.Ona ako se odrzi mislim da je izvodljivo bilo koje varenje.Mada.sem u slucaju bakra i mesinga ostale kombinacije bi bile kao tvrdo lemljenje,sto je po meni opet dobro. | |
|
 | |
žile

| Subject: Re: Mokume Gane Sat Sep 06, 2014 9:15 am | |
| - chumaman wrote:
- Onaj Murphyjev zakon http://hr.wikipedia.org/wiki/Murphyjev_zakon
Nego držmo se teme mokume , odlično Žile izgleda da se prvi mačići spašavaju biti će od toga nešto svakako ja bih samo priupitao....kombinacija je mesing -bakar oboje oksidira i tamni. na friško ispolirano taj kostrast će se dobro vidjeti ali s vremenom ? Ok ovo je prvi pokušaj pa vrijedi svakako....međutim bi li vrijedilo kad se već zahebava s time a svakako troši vreme i novac raditi to s kositrenom broncom , crvenom ,aluminijskom te http://hr.wikipedia.org/wiki/Novo_srebro ...ma mogućnosti su svakojake a mislim da bi kontrasti bili postojaniji jer ovi manje oksidiraju  Chumy baš naprotiv kad se ispolira skoro da se i ne vidi razlika.Ovj komad sam turio u feriklorid da oksidira i odmah se bolje vidi. I ima svakojakih kombinacija metala ali radim s onim što mogu nabaviti jer jedini izvor u osijeku je strojopromet i otpad .Čuo sam da ima bijeli bakar e to bi bila fina kombinacija ali o tom po tom . Zlatko s aluminijem ne ide ni pod razno , probao sam tu kombinaciju ranije, prevelika je razlika u temperaturi taljenja.Aluminij malte ne odmah iscuri i nemaš ništa.Mislim da bi mesing i obično željezo moglo.To ću probati jednom kad budem opet imao vremena . | |
|
 | |
Gvozden

| Subject: Re: Mokume Gane Sat Sep 06, 2014 3:51 pm | |
| Mesing i gvozdje ili celik sigurno moze,pa i bakar u sve to moze.Nastavljao sam kocione cevcice na mom autu sa bakarnim cevcicama,a vatio mesingom.U nedostatku novih,koje su celicne. | |
|
 | |
bezribic

Posts : 340 Join date : 2011-02-09 Age : 51 Location : Slavonski Brod
 | Subject: Re: Mokume Gane Sun Sep 07, 2014 6:03 am | |
| Koje osvježenje na forumu ! Čestitam Žile ! | |
|
 | |
davor_vfr

| Subject: Re: Mokume Gane Sun Sep 07, 2014 6:12 am | |
| Bravo! Hvale vrijedan post. Odlično je ispalo. Čekam sad uradak u koji ćeš ugraditi dobivenu sirovinu. | |
|
 | |
Gvozden

| Subject: Re: Mokume Gane Sun Sep 07, 2014 4:04 pm | |
| Nekada je na forumu bilo reci o spajanju prohroma sa celikom,pa mislim da u tom sendvicu bilo i bakra.Secam se da je bio i link na kome je bio tutorial,gde se to radi u vakumu,i onda je taj majstor na kraju od tog laminata napravio kandzu.Trazio sam to kasnije da zapamtim kao dragocenost al ne nadjo.Pa ako neko moz da pomogne,HVALA,a znacice i drugima! | |
|
 | |
Cannel
 | Subject: Re: Mokume Gane Sun Sep 07, 2014 10:43 pm | |
| - Gvozden wrote:
- Nekada je na forumu bilo reci o spajanju prohroma sa celikom,pa mislim da u tom sendvicu bilo i bakra.Secam se da je bio i link na kome je bio tutorial,gde se to radi u vakumu,i onda je taj majstor na kraju od tog laminata napravio kandzu.Trazio sam to kasnije da zapamtim kao dragocenost al ne nadjo.Pa ako neko moz da pomogne,HVALA,a znacice i drugima!
Misliš na ovo https://stari-nakovanj.forumcroatian.com/t691p135-novi-radovi ? Samo ne vidim nikakav link..... | |
|
 | |
Pilgrim

| Subject: Re: Mokume Gane Mon Sep 08, 2014 2:11 am | |
| Bravo Žile,inovativno. Imam pitanje,može li se mesing kovati i ako može kako se to radi? | |
|
 | |
žile

| Subject: Re: Mokume Gane Mon Sep 08, 2014 4:21 am | |
| - Pilgrim wrote:
- Bravo Žile,inovativno.
Imam pitanje,može li se mesing kovati i ako može kako se to radi? Pa napisao sam u tutorijalu. Ovako, mesing se može kovati bez problema ali ga treba omekšati jer se u suprotnom mrvi. Omekšavanje se radi ovako, užari se komad do žutog usijanja i gurne se u hladnu vodu. I to je to. Nakon obrade ako želiš da bude opet tvrd užari se komad i ostavi da se sam ohladi na zraku. | |
|
 | |
davor_vfr

| Subject: Re: Mokume Gane Mon Sep 08, 2014 9:55 am | |
| - žile wrote:
- Pilgrim wrote:
- Bravo Žile,inovativno.
Imam pitanje,može li se mesing kovati i ako može kako se to radi? Pa napisao sam u tutorijalu. Ovako, mesing se može kovati bez problema ali ga treba omekšati jer se u suprotnom mrvi. Omekšavanje se radi ovako, užari se komad do žutog usijanja i gurne se u hladnu vodu. I to je to. Nakon obrade ako želiš da bude opet tvrd užari se komad i ostavi da se sam ohladi na zraku. Znači obrnuto od čelika?! | |
|
 | |
Pilgrim

| Subject: Re: Mokume Gane Tue Sep 09, 2014 3:37 am | |
| Znači,ohladim ga do kraja i onda mu hebem kevu na ladno pa opet grejanje do žutog i polako hlađenje? | |
|
 | |
žile

| Subject: Re: Mokume Gane Tue Sep 09, 2014 11:16 am | |
| - Pilgrim wrote:
- Znači,ohladim ga do kraja i onda mu hebem kevu na ladno pa opet grejanje do žutog i polako hlađenje?
Možeš ga kovati ina hladno ali je puno lakše kad ga kuješ i griješ u kovačkoj vatri lakše se oblikuje. Bitno je samo da si ga prije toga omekšao. | |
|
 | |
Pilgrim

| Subject: Re: Mokume Gane Tue Sep 09, 2014 3:39 pm | |
| Sad možda preterujem,ali do koliko onda da ga grejem uz kovanj,opet na žuto kao i pre vode ili na nekoj drugoj temp? | |
|
 | |
žile

| Subject: Re: Mokume Gane Tue Sep 09, 2014 11:16 pm | |
| - Pilgrim wrote:
- Sad možda preterujem,ali do koliko onda da ga grejem uz kovanj,opet na žuto kao i pre vode ili na nekoj drugoj temp?
Ja sam ga grijao na crveno jer je mesing mekan kao tijesto i lako se oblikuje.Najbolje je da probaš i vidiš koji ti način obrade najviše odgovara u odnosu što hoćeš da radiiti. Ne mogu ti dati nešto puno savjeta jer i meni je to novo.Prvi put sam probao kovati mesing . | |
|
 | |
Sponsored content
 | Subject: Re: Mokume Gane  | |
| |
|
 | |
| Mokume Gane | |
|