* F E R R U M *
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA

HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

Zastita pri radu

Go down 
4 posters
AuthorMessage
kristijan

kristijan

Zastita pri radu Empty
PostSubject: Zastita pri radu   Zastita pri radu Icon_minitimeSat Jul 05, 2014 6:35 pm

Zdravo svima.
Evo zelio bih postaviti par pitanja u vezi sa temom sigurnosti i zastite na radu.
Za par dana cu napokon imati vremena da zapocnem svoje prvo kovanje, ali postoji jedna sitnica koja me zanima kada je u pitanju rad sa uzarenim metalima.
Citao sam da je pri kovanju prisutna, za oci opasna doza infra crvenog zracenje koje dolazi iz vatre i uzarenog metala koji se kuje, i da je zbog toga neophodna adekvatna zastita ociju pri radu. Ne mislim na bilo kakve zatamnjene naocare...Potrebno je nositi naocare sa posebnim filterima koji ne propustaju infra crveno zracenje. Sto znaci da se ne bi mogle nositi naocare za sunce jer one filtriraju UV svjetlost, a ne IC.
Kako to da na slikama i klipovima po internetu malo ko nosi zastitne naocare?
Pretpostavljam da je prisutna i ultra ljubicasta svjetlost. Mi nazalost nemamo receptore za ove djelove spektra pa ostecenje oka nastupa neprimjeceno, bezbolno.
Naravno potrebno je dosta vremena provoditi pred vatrom ali ipak... oci su oci.
Sta koristite kao zastitu?
Back to top Go down
Cannel

Zastita pri radu Empty
PostSubject: Re: Zastita pri radu   Zastita pri radu Icon_minitimeSun Jul 06, 2014 2:49 am

IC zaštita ti nije potrebna kod kovanja jer je zračenje na tim temperaturama nisko (mislim na ugljične čelike). Naočale sa IC filterom bi ti trebale prilikom kovačkog zavarivanja, pogotovo ako radiš sa plinskom peći. Ali ako ne radiš kovačko zavarivanje često, ili da se bolje izrazim, ako zavarivanje traje kratko, onda ti ubiti i netrebaju IC naočale.

Sa druge strane, kad god kuješ, trebaš imat zaštitu za oči ako zbog ničeg drugog onda zbog oksida koji se formiraju na površini čelika i često lete prema licu. Pa zakaj onda nebi nabavio naočale koje ujedno blokiraju i IC zračenje. Imaš ih na ebayu već od 5 eura.
Back to top Go down
Guest
Guest

Zastita pri radu Empty
PostSubject: dodatak   Zastita pri radu Icon_minitimeSun Jul 06, 2014 5:44 am

Aposlutno bih se složio sa kolegom sve ovo što ti je rekao.Samo bih dodao u smilsu da ipak uzmeš naočare prilikom kovačkog varenja bez obzira da li radiš kratko ili često..Ako, s druge strane, radiš na otvorenom , onda ti i ne trebaju često.Ako radiš u sumraku ili pred sumrak - tada obavezno. , kao i ako radiš u zatvorenoj prostoriji..Bolje bi bilo da kupiš masku, koja se koristi za zaštitu kod livenja.To ti je bolje nego naočare.Rukavice obavezno, ali sa menakinijom kožom.Moraš se navići na peckanje i sitne opekotine tokom rada.Ništa to nije strašno . Smile
Back to top Go down
ninikki

ninikki

Zastita pri radu Empty
PostSubject: Re: Zastita pri radu   Zastita pri radu Icon_minitimeSun Jul 06, 2014 5:02 pm

[quote="oštrač"]Aposlutno bih se složio sa kolegom sve ovo što ti je rekao.Samo bih dodao u smilsu da ipak uzmeš naočare prilikom kovačkog varenja bez obzira da li radiš kratko ili često..Ako, s druge strane, radiš  na otvorenom , onda ti i ne trebaju često.Ako radiš u sumraku ili pred sumrak - tada obavezno. , kao i ako radiš u zatvorenoj prostoriji..Bolje bi bilo da kupiš masku, koja se koristi za zaštitu kod livenja.To ti je bolje nego naočare.Rukavice obavezno, ali sa menakinijom kožom.Moraš se navići na peckanje i sitne opekotine tokom rada.Ništa to nije strašno . Smile[/quot

Kakav sklop recenice.... Biser pismenosti... Kao njegovi nozevi i znanje.... mislim u smilsu.... Znaci rezime, bolje da uzmes masku ali ti ne treba, bez obzira da li radis kratko i cesto uzmi naocare ali ti ne trebaju cesto.... Samo ti slusaj Milana i brzo cete ismejavati.. Prijateljski savet, prvo pogledaj nozeve ko kakve pravi pa ces videti ko koliko i sta zna. Canel ti je lepo objasnio.
Back to top Go down
kristijan

kristijan

Zastita pri radu Empty
PostSubject: Re: Zastita pri radu   Zastita pri radu Icon_minitimeSun Jul 06, 2014 11:35 pm

Hvala vam puno na odgovorima.
Bas cu potraziti neke naocare sa IC filterom, kad vec kupujem, da mogu da uzivam i ne mislim...
Back to top Go down
Guest
Guest

Zastita pri radu Empty
PostSubject: Re: Zastita pri radu   Zastita pri radu Icon_minitimeMon Jul 07, 2014 3:05 pm

kristijan wrote:
Bas cu potraziti neke naocare sa IC filterom, kad vec kupujem, da mogu da uzivam i ne mislim...
Ovde imaš lepo izboro naočara.
https://stari-nakovanj.forumcroatian.com/post?p=12427&mode=quote
Od onih za varenje , za livenje , brušenje i slično.Nesumnjam da sva ona imaju IC zaštitu između ostalog.
Ja koristim ova prva.A ova za livenje su po meni najbolja...
Back to top Go down
ninikki

ninikki

Zastita pri radu Empty
PostSubject: Re: Zastita pri radu   Zastita pri radu Icon_minitimeTue Jul 08, 2014 12:39 am

oštrač wrote:
kristijan wrote:
Ovde imaš lepo izboro naočara.
https://stari-nakovanj.forumcroatian.com/post?p=12427&mode=quote
Od onih za varenje , za livenje , brušenje i slično.Nesumnjam da sva ona imaju IC zaštitu između ostalog.
Ja koristim ova prva.A ova za livenje su po meni najbolja...

Hm...Miki ja ne vidim ovde naocare, nije otvorilo ili si opet zabrljao. Mada znam sta koristis, kazi lepo decku farbara Morso 308 dinara. Mada raspitao bih se o jacini stakla i koju boju daje...
Back to top Go down
Guest
Guest

Zastita pri radu Empty
PostSubject: komentar    Zastita pri radu Icon_minitimeTue Jul 08, 2014 1:26 am

kristijan wrote:
Neće da otvri neznam zašto.Evo ponovo linka:
http://www.protecta-kraljevo.co.rs/ponuda/zastita-za-zavarivanje/naocare-i-maske-za-zavarivanje/
Back to top Go down
ninikki

ninikki

Zastita pri radu Empty
PostSubject: Re: Zastita pri radu   Zastita pri radu Icon_minitimeTue Jul 08, 2014 1:34 am

oštrač wrote:
kristijan wrote:
Neće da otvri neznam zašto.Evo ponovo linka:
http://www.protecta-kraljevo.co.rs/ponuda/zastita-za-zavarivanje/naocare-i-maske-za-zavarivanje/

Pa nije htelo jer si opet zabrljao i nisi ni stavio link, sad jesi. Dobre naocare. Ucis polako...
Back to top Go down
Guest
Guest

Zastita pri radu Empty
PostSubject: komentar    Zastita pri radu Icon_minitimeTue Jul 08, 2014 1:41 am

Pa nije htelo jer si opet zabrljao i nisi ni stavio link, sad jesi. Dobre naocare. Ucis polako...[/quote]
Služimo narodu Very Happy
Back to top Go down
chumaman
Admin
chumaman

Zastita pri radu Empty
PostSubject: Re: Zastita pri radu   Zastita pri radu Icon_minitimeTue Jul 08, 2014 2:33 am

Shocked a zato narod nema leba da jede   Razz
Back to top Go down
ninikki

ninikki

Zastita pri radu Empty
PostSubject: Re: Zastita pri radu   Zastita pri radu Icon_minitimeTue Jul 08, 2014 2:49 am

oštrač wrote:
Pa nije htelo jer si opet zabrljao i nisi ni stavio link, sad jesi. Dobre naocare. Ucis polako...
Služimo narodu Very Happy[/quote]

Naocare imas, jos da naucis da radis...al tesko tebi to ...
Back to top Go down
Sponsored content

Zastita pri radu Empty
PostSubject: Re: Zastita pri radu   Zastita pri radu Icon_minitime

Back to top Go down

Zastita pri radu
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Maturski rad jednog buduceg gravera(u radu)
» Zastita drveta od buba
» Zaštita drva s pomoću Tungovog ulja