FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 #12 Bowie s perajom.

Go down 
AuthorMessage
Strider
Admin
avatar

Posts : 471
Join date : 2009-12-01
Age : 25

PostSubject: #12 Bowie s perajom.   Sat Feb 23, 2013 2:17 am

Dakle...

Broj #13. Ovoga sam započeo prije onog koji je pukao, dakle ovo je prvi nož kojeg sam radio s brusilicom i od vodilice motorne pile. Dimenzije sam zaboravio uzeti prije nego sam ga dao vlasniku. Tek sam ga sada završio jer sam morao napraviti kožnu futrolu.

Stil- je bowie s perajom i swedge-om, full flat sa mikro konveksom, full tang sa 3 mjedena pinsa fi 4mm. Drška maslina, lineri od kože. Futrola od 2, 2.5mm debele antilop kože (hvala Molokai!).

Dvije vodilice. Manja je laminirana, dakle trodjelna. Od nje nemam koristi. Druga je napravljena u Norveškoj za Švedsku ("...for em Sweden"). Priprema za žarenje.


Nisam ni počeo a evo već muke kucaju Smile) 🇹🇴
Stavio sam ih na dvije cigle kao što vidite. Bilo bi pametnije da sam ih stavio na dno peći. Kad su se užarile su ulegle pod svojom težinom. Morao sam ih ispravljati kasnije. Lekcija naučena.


Savijene 🇹🇴


Le dizajn.


Dizajn sam morao malo prepraviti, točnije swedge i peraju zbog ovog utora u koji naliježe lanac. Dubok je ako se ne varam 6mm.


Po prvi put koristio brusilicu. Mesario sam. Drška je...erm...prepravljenog dizajna Smile)


No, oriđiđi dizajn drške bio bi preširok i malo neupotrebljiv zbog kuta.


Budući vlasnik htio je balans kod spoja drške i oštrice- rikasa, u tome sam isprve uspio. Rekao je da bi ga tu i tamo bacio u panj. Pa ajde, neka mu.


Brusilicom ugrubo oblikovane fazete i onda sa turpijama (nisam imao pri ruci svoju Vacho turpiju pa sam koristio ove neke...nisu baš najbplje, a i već su potrošene, istupljene)


Napravio sam i peraju i swedge.


Vrijeme je da se fazete poravnaju, da budu simetrične, kao i swedge.
Pravljenje full flat fazete kod kuće. Vide se lijepo risevi Bacha, oni sami vode turpiju. Ovih zadnjih mm ili dva od ruba oštrice sam ostavio i kasnije napravio konveks.


Brisanje riseva sa manjom turpijom.


Ravnanje bridova iznad vrha. Na nacrtu su leđa ravna i swedge se sužava prema vrhu. To sam malo promijenio, iz razloga da vrh bude jači, da ne pukne kad ga ovaj baci. Napravio sam mali drop point i swedge se ne sužava.


Fazeta na drugoj strani. Svijetlo mi jako pomaže kad je riječ o simetriji ili ravnosti.


Više manje je metalni dio gotov, ostale su finese. U pozadini se vidi moja kućna radionica- stolac sa par stega i nacrt noža (vidi razliku vrha)


Još uvijek je malo savijen (slikana peraja).


Izbušene rupe, 4.5 mm. Slikano nakon kaljenja u ulju.


Ravan


60 HRC-a


Nakon popuštanja...


Mjerenja tvrdoće prije kaljenja, nakon i nakon popuštanja.


Usporedba s Morom.


Htio sam dobiti oko 55-56 HRC-a, što sam i uspio.


Na tangu i u leđima je jednaka tvrdoća, 56.


Više se ne sjećam koje gradacije sam koristio. Mislim da sam radio sa 120, 180 i onda pređem na 1200. Ovo je rezultat. Vide se risevi, ali dovoljno ispolirano da bude kao ogledalo. Kasnije sam s purolom i kemipolom još više ispolirao. Swedge sam ostavio bruniran, kao i forge finish iznad rikasa.


El.graviranje. Ovaj je lak nekako nagrizao metal. Moram to još testirat da vidim o čemu je riječ pa napišem.


#12. Tui sam prešao na neki drugi lak sa šljokicama.


Priprema za gravuru. Vidite kako je lak izgrizao metal. Zna li tko zašto?
Neka jača igla, draguljarsko oko i krenimo. Izabrao sam desni jer se bolje vidi.


Lijen sam, nije mi se dalo urednije.


Ista je stvar, koristili vatu ili samo stavili ovako kapljicu vode zasićenu solju.


Gotovo

Nakon dosta vremena krenuo sam s drškom. Maslina. Šipkice/pinsi su od mjedi, fi 4 mm. Rupe na tangu su 4.5 mm. Kaže Budak- saftaj, epoksi će zapuniti razliku.


Bušenje rupa


Uzeo sam prvi epoxy koji mi je dao prodavač u ruke. Onaj elastični, 5minutni. Loš je.
Nož sam odnio vlasniku da vidi ako mu odgovara veličina. Drška je ispala pre mala- čovjek ima šape, pa sam odlučio izbrusiti rog na kraju drške i dobiti još malo u duljini. Meni je drška prevelika...


Skidanje "roga"


Pošto nemam tračnu, najpreciznije što mogu izravnati ljuske/skale izbrusio sam na papiru na stolu. Naravno, ima malih grešaka koje se ne vide kada se stave kožni lineri. Pomoću njih sam dobio još u debljini drške.


Kad se sve posušilo krenuo sam s oblikovanjem. Ugrubo s rašpama i turpijama...pobrusim pinse i krenem s brusnim papirom. Imao sam samo papir gradacije 180 pa sam se njim sve odragio.


Gornja strana. Napredak je spor, koža otežava posao, elastična je i vrlo brzo zapuni turpiju i papir. Drška se širi prema kraju.


Drvo je samo prebrisano mokrom krpicom das e vide šare, s kremom od lanenog ulja i pčelinjeg voska puno ljepše i tamnije izgleda.

Pin prije zavšrnog brušenja sa 1200


Kasnije sam sve još jednom nasaftao sa epoxy-jem i stisnuo jače. Prvi put uopće nije držao. Kožu sam potom "otvrdnuo" sa cijanoakrilatom.
Ovo je druga futrola od antilop kože. Na prvoj sam šparao pa je bila preuska. Trebala je bilti trodjelna (2 strane i traka koja ide oko cijele linije oštrice, a jezičac je dio jedne strane). Nakon kratkog razgovora s Mrazom, odlučio sam napraviti dvodjelu (koža koja se preklapa i trakica za zaštitu šava, a jezičac je zašiven). Kupio sam najlonski konac debljine 1mm. Trebao sam uzeti veći, jer s ovim ne mogu koristit ona kliješta za raditi rupe (najmanja rupa 2mm).


Prva futrola i jezičac. Hvala Molokai!


Šivanje. Ruke nisam osjećao!


IDe to polako.


Ovratnik sam pojačao dodatnim šavom da jače stisne dršku pa da nož ne ispadne.
Ovaj višak trakice sam odrezao.


Slikano jutros. Pobrusio sam rubove, sredio detalje...Koža je pretanka da bi futrola bila sigurna pa sam odlučio napraviti hot-waxing. Uranjanje u vreli vosak. Time koža postane plastična i 100% vodootporna i lako se napravi wet forming. Treba paziti na temperaturu voska jer se u protivnom koža prekuha i postane vrlo krhka i stisne se. Nakon urnoa koža postane teža i promijeni boju, ali to mi nije neki problem.


Nakon uranjanja u pčelinj vosak sljedi oblikovanje-wet forming...


Pa onda skidanje viška voska i poliranje s krpom.


Stavio sam mali žig na dnu futrole, jedva primjetan. Nož vrlo dobro sjeda u futrolu uz klik. Trebat će neko vrijeme dok se futrola ne razradi, zasad malo tee ulazi unutra. S vremenom ulazi lakše.


Vlasnik je vrlo zadovoljan. Rekao sam mu da mi nabaci neku fotku iz lova...Jedino mu je falila neka gravura na futroli ali to se ne usudim jer bi je usrao, blago rečeno.
Back to top Go down
View user profile
bezribic

avatar

Posts : 340
Join date : 2011-02-09
Age : 46
Location : Slavonski Brod

PostSubject: Re: #12 Bowie s perajom.   Sat Feb 23, 2013 6:04 am

Kolega svaka ti čast na trudu . Tutorijal je sjajan i detaljan za što nas večina nema volje .Neka ti idući projekt bude grinder ,s njim češ ubrzati sav postupak 80 % .I sve će još izgledati puno preciznije.
Back to top Go down
View user profile
zlatko381981

avatar

Posts : 667
Join date : 2010-11-05

PostSubject: Re: #12 Bowie s perajom.   Sat Feb 23, 2013 9:33 am

Strider,svaka cast.Pravo mi je zadovoljstvo citati i gledati tvoje teme.Skoro kao da gledam neki dobar dokumentarac.Svaka cast i na nozu i na objasnjenju.Postajes odlican majstor,ako to vec i nisi. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Davor

avatar

Posts : 268
Join date : 2010-02-09

PostSubject: Re: #12 Bowie s perajom.   Sat Feb 23, 2013 10:09 am

Svaki je bolji od prethodnog. Super.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: #12 Bowie s perajom.   

Back to top Go down
 
#12 Bowie s perajom.
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Lovački nož
» Bowie knife

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
* F E R R U M * :: NOŽEVI :: Strider Noževi-
Jump to: