FORUM O KOVANJU I IZRADI NOŽEVA
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Elegantni promašaj

Go down 
AuthorMessage
Strider
Admin
avatar

Posts : 471
Join date : 2009-12-01
Age : 25

PostSubject: Elegantni promašaj   Thu Dec 06, 2012 4:37 pm

Pozdrav ljudine! Ne spavam ja, ne. Radim, skoro svaki dan na faksu nešto brusim, pilim, zvackam. Profesori su legende žive- kažu da bi mi Bog svemogući munju spičio sred čela da ne koristim sve te alate koji inače skupljaju prašinu. Da, znam, znam, malo sam zastranio što se tiče stare škole, ali teško mi je ne odoliti tri puta bržoj obradi nego kada radim ručno. Nije mi veći gušt, ali eto, ako sada ne naučim, kada ću...doma me nitko ne može naučiti.

Pa tako...zadnjih par noževa radim od vodlilici motornih pili, 1075. Slike ne stavljam dok ne budu gotovi, naravno, jer volim raditi WIP (work in progress) teme, umjesto da se to rastegne po postovima i stranicama. S ovim sam "završio"...pa eto, uživajte u novoj poslanici "Muka po Strideru". Wink

Dakle, napokon sam nabavio materijal vrijedan spomena...a ne one željezne flahove s kojima sam radio. cheers
Vodilica je marke Oregon, made in Canada, patented 1971. Trebao bi biti 1075, ali kasnije ćete vidjeti problematiku.Za one koji nemaju tvrdomjer- tvrdoća vodilici je 42,5 HRC-a.


Žarenje, preko noći ostavljena u peći. Ovog puta vodilicu nisam položio na dvije cigle, kao prošli put- tada su ulegle pod svojom težinom i savile se. Naravno, treba prethodno grijanju na visokim temperaturama očistiti sve tragove ulja, ili ne otvarati vratašca dok ulje ne nestane. Čim se vratašca otvore i kisik uđe...pa zamislite si scenarij Laughing


Ravna je, hladna. Ovaj praškasti epoksi je kao sloj pepela, nema briga.


Dizajniranje. Prije nisam bio bowie manijak...ali u tome mi nisu pomogli Knifač, Budak i svi ostali forumaši, naprosto svaki put kada zatvorim oči neki novi dizajn iskače. Jednostavno sam se u njih zacopao.
Prvo treba odrezati pinse, i unutar onoga što ostane ucrtati dizajn. Lagani swedge, bez recurve štrice...nail tang konstrukcije. Kasnije sam vidio da je dizajn prenezgrapan, dosadan, pa sam spustio vrh, izravnao swedge (clip point je sada poravnat, a ne konkavan). Dobio sam elegantniju oštricu, lakšu i oštrijeg vrha.


Na prošlom sam nožu (slike kada bude gotov) radio s brusilicom po prvi puta, izmesario sam metal totalno, a sada radim ravne i uredne rezove sa reznim diskom.


Brusim i brusim i brusim. Ovisi o danu, ali znam biti od 8 ujutro do 5 popodne ili čak više. Majka misli da se nekamo drogiram, jer me nema po cijele dane, a onda dođem sav znojan, smrdljiv, prljav...pa joj kažem da sam na faksu drunken studyDok radim, mozak mi je na drugoj lokaciji, mislim o sto stvari, pa se događaju greške...ovo je samo jedna u nizu, ipak su ovo Muke po Strideru. Predugo sam držao rezni pa sam morao premjestiti ramena noža za 2 cm u lijevo, odnosno oštrica je 2 cm kraća, a trn dulji. Skratio sam ga, naravno.


Tu sam shvatio da mi dizajn ne odgovara, prenezgrapan je, spustio sam vrh, ostaje mi da odrežem višak trna, pa krećem na oštricu i na swedge.


Linije su tu, ostalo je finesa. Iako sam planirao nasaditi dršku na svoj način (kao čavao), dodao bih i dva tri pinsa, tek tako, radi estetike.


Vidi se kako predugo držao rezni disk na leđima pa sam produžio swedge. Ispod je stari dizajn...baca mi na neki kuhinjski.


Mijenjam na brusni disk pa krećem s fazetom. Ide prelako, toga me strah. Kada radim s turpijom, napravim pogrešku koju odmah, u dva tri poteza sredim, a ako s kutnom pogriješim, ode musa u posjet džudžanu.


Svi se žale da sam uvijek s one strane objektiva.
Lijepo sam se ispraksirao pa sada mogu stanjiti cijeli nož po duljini (taper), ne samo fazetu,


Nakon što sam izrezao upotrebljiv komad vodilice između pinsa, nisam pazio koja je koja strana, pa se vidi logo. Nije problem, ionako nestaje. Turpija i kutna čine čuda.


Gledam koju stranu swedge-a treba više stanjiti da bi bio simetričan.


Prešao sam na svoj najdraži i najbolji alat. Bacho turpija, 40 cm+ , jako gruba, jede metal i ostavlja duboke riseve. Čini čuda. koštala me je oko 80 kn. Dobra investicija, imam ju već dvije godine i nema znakova trošenja. Osim malo oksidacije tamo gdje držim palac.


Ravnanje fazete.


Turpija
Ramena.


Swedge sam radio samo s turpijom. Morao sam ga produžiti jer nisam skužio zaheb kojeg sam napravio još prilikom rezanja oblika.
Elegancija


Uzeo sam žig, slovo L- inicijal, i lupio. Dobro je ispalo.


Fazete i swedge gotovi, poravnati, simetrični, trn stanjen, smanjen i naoštren, ostaje samo kaljenje...eh...

-Dignem peć na 870-880 C, (nož se grije skupa s peći) kako kažu na netu, admiral steel 1075, i gasim ga u zagrijanom kalenolu, Ininom ulju za kaljenje, sve do ramena. Sve super, sve pet, nož ravan, oštrica se nije izvila niti je pregorila kao što sam se bojao- ostavio sam manje od 1 mm na reznom bridu. Savio se u desno samo s gornje strane kod swedge-a, ništa što kod popuštanje ne bih mogao izravnati. Odmah na tvrdomjer... Po očitanome je ispalo da nije zakaljen, nekih 52-54 Hrc-a u leđima- oštricu ne mogu mjeriti jer penetrator mora mjeriti horizontalnu površinu, ne pod kutem. Mislim si, predugo sam prtljao na zraku, idemo ponoviti. Uzmem komad koji je ostao nakon rezanja oko pinsa i njega zagrijem na istu temperaturu, gasim u kalenolu...isti rezultati.

-Povisim za 10 C. Nož pritom idem izravnati kovanjem, laganim tuckanjem i u tome uspijem, vraćam ga u peć. Gasim taj manji komad opet u ulju, rezultati malo bolji, ali nije to to. Razmišljam si da nije ulje prevrelo? Nije. Da nije preniska temp? Nije. Da nije premala količina ulja? Nije. Uzmem nož, gasim ga- isti rezultati, tek nešto viši od prethodnog mjerenja.

-Pitam profesora, preporučio je gašenje u vodi. Gasim uz miješanje radi sprječavanja Leydenfrostovg efekta. Nož se opet malo savio samo u leđima, oštrica čitava i ravna. Mislim da je savijanje uzrokovano kod grijanja- nož leži na cigli pa se jedna strana brže zagrije od druge. Opet isti rezultati, tvrdoća više-manje ista. Ponovim s komadićem, ishod je isti. Nato sam pitao profesora jel višestruko kaljenje šteti nožu, na što mi je odgovorio da ne, jer se materijal "resetira" na temperaturi austenitizacije. Dobro.

-Dignem za još malo temp i ponovim u ulju. Ista tvrdoća, ne ide preko 60 HRC-a. Ne razumijem, prošla vodilica je prilikom prvog procesa kaljenja bez beda postigla željenu tvrdoću. Pa rekoh ovo je zadnje kaljenje, već je kasno, petak je, idem van. Kaže profesor da možda to nije 1075...Ne znam, neću sada petljat oko kemijskog sastava. Tvrdoća mi onako nije bitana, ipak volim staru školu- ako radi, dobro je. I onda je profesor skućio pod nokom malu pukotinu na početku oštrice. Pas mater. Rekoh, završit ću ga, lijep mi je, ali odustao sam od te ideje, rađe ću ga ponovno napraviti.


To je ta pukotina.


Pod malo boljom inspekcijom vidim da ih ima još, ovo je samo sa suprotne strane, na leđima. Neutral


Joj kako dobro leži.


Nakon grubog poliranja, tek tako da vidim o čemu je riječ. Stvar je da sam ostavio, ljenčina, riseve od turpije, dublje nego bi trebali biti i po njima su se stvorile pukotine. Zaključak- prije kaljenja turpiju ne vuć okomito na oštricu, nego duž oštrice i maknuti sve riseve.


I još malo pukotina.


Mislim da su se pukotine stvorile prilikom zadnjeg kaljenja zbog previsoke temp. Vrag mi nije dao mira pa sam morao prčkati. Na meni je samo da ga slomim i vidim strukturu, bit će grubozrnata pretpostavljam.

Dok radim, zezam se s ostalim alatima...tu je neko povećalo. Zanimljive stvari vidim.

Zubi turpije


Komad vodilice i pins. Vidi se mala rupica iznad pinsa, trag dijamantnog penetratora tvrdomjera.


Povećana rupaToliko od mene za sada Cool Razz
Back to top Go down
View user profile
Guest
GuestPostSubject: Re: Elegantni promašaj   Fri Dec 07, 2012 12:25 pm

Cestitam ti natrudu ,steta sto je pukao ... Crying or Very sad
Vjerovatno si vec dobio puno zamjerki za skripac i rezanje ...moze doci do pucanja rezne sajbe ...uzmi komad kutnog profila duzine 20-tak cm i sirine stranica 5-6 cm stavis ga u skripac i na to materijal koji rezes i stgnes stegom ili gripcangama ..tako mozes rezati i vodoravno i okomito a puno je sigurnije ...Druga stvar je sto ides sa tako krupnom turpijom skoro do finisa ...ili uzmi turpiju manjih zubi ,onda neces imati ni riseve po ostrici koje nekada nemozes ni izvuci ,ili na kutnu uzmes onaj plasticni okrugli podlozak 125 mm na kojem se mjenja smirgl papir i sa tim mozes skoro do finisa ,samo mjenjas gradacije ....
Cekam tvoje ostale nozeve .. cheers
Back to top Go down
predrag1969

avatar

Posts : 509
Join date : 2012-03-17
Age : 49
Location : Malojaroslavec, Rusija

PostSubject: Re: Elegantni promašaj   Fri Dec 07, 2012 12:50 pm

m-da, steta. glavu gore, negativan rezultat je ipak rezultat. bice bolje...
Back to top Go down
View user profile
Davor

avatar

Posts : 268
Join date : 2010-02-09

PostSubject: Re: Elegantni promašaj   Fri Dec 07, 2012 12:50 pm

Samo nastavi, tko radi taj i griješi. Samo na sljedečem ostavi prelaz sa trna na oštricu zaobljen, jer tu bi mu mogla biti slaba točka.
Back to top Go down
View user profile
zlatko381981

avatar

Posts : 667
Join date : 2010-11-05

PostSubject: Re: Elegantni promašaj   Fri Dec 07, 2012 1:12 pm

Vrlo lepa prica,samo ima ne bas lep kraj.Ali to je normalno.Samo ti nastavi dalje,jednom kada pogodis,posle ide lako.A svoje greske su najbolji ucitelj. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Strider
Admin
avatar

Posts : 471
Join date : 2009-12-01
Age : 25

PostSubject: Re: Elegantni promašaj   Wed Dec 12, 2012 3:20 pm

Je zlatko, istina, greške su štivo za sebe Very Happy

Gospon Davor, na 9. slici se vidi kako je "trebao" izgledati trn (ugrebano), ali eto, brusilica je svoje rekla hahah

A risevi mi inače nisu problem, stvarno, štoviše sviđaju mi se jer pokazuju da je rad ručan...no ovo mi je d0sad najtanja oštrica koju sam napravio. Ali dobro sam naulio, izbjegnuti poželjno.

Hvala ljudi!
Back to top Go down
View user profile
Strider
Admin
avatar

Posts : 471
Join date : 2009-12-01
Age : 25

PostSubject: Re: Elegantni promašaj   Thu Sep 19, 2013 6:40 am

Evo malo novosti. Nakon kratkog, neplaniranog, susreta sa Chumom i Molokaijem, uz brojne nožarske teme, dotakli smo se i promašaja, odnosno noževa s pukotinama nakon kaljenja. Radilo se, točnije, o BRKT replici Higland Special, koji mi je puknuo nakon kaljenja u vodi, pa smo dotakli pitanje uporabljivosti takvog sakatog noža. Jedini način da se doznaju granice je destruktivna metoda, svima nama mrska, a Karlu najdraža Very Happy Very Happy Kako mi se ne da raditi cijeli nož samo da ga namjerno uništim, iskoristio sam onaj koji je već puknuo. Iz ove teme, bowie s perajom.

Evo koja sam mjesta ciljao s čekićem- tamo gdje su dvije najveće pukotine.


Nož sam položio na dva drvena oslonca, pokrio krpom (da komadi ne lete) i opalio čekićem...više puta...jako. Nož se nije savio niti oštetio. Naravno, kako je frustracija rasla, tako je nož morao popustiti. I je, nakon puno truda, usprkos tome što je nož vrlo tanak.
Ponovio sam istu priču s vrhom noža, gdje je najviše tih pukotina bilo. Cilj mi je bilo vidjeti dubinu tih pukotina i utječu li one na funkcionalnost noža.
Crni krajevi su te dvije najveće pukotine. Ove crtice desno su jedna od tih pukotina...površinska očito, manje od 1mm dubine.
Po sitnom zrnu vidim da je TO dobra ;)Cool A i lupanje čekićem bez nekih opštećenja je isto dobar dokaz. Ma kakvi RWL-ovi 34 i ostali superčelici, karbonci ftw!


Ista stvar, druga podloga :DNarančasto je in!


Ovo je vrh. Pukotine su malo dublje nego kod rikasa.
Dok je nož još bio cijeli lupao sam njime po glavi čekića Very Happy


I da se vidi jačina lupanja- tkanina je ostavila trag na čeliku (plava boja)


Dakle, zaključak- Nož s pukotinama bi trebao bez ikakvih problema izdržati normalnu, propisanu uporabu, a ne iživljavanje...mada sam dokazao i da ovakav, tanji nož, dugo odolijeva.
Pa eto, ako je pun pukotina, to je estetike radi, ne bacajte ga Cool
Back to top Go down
View user profile
bezribic

avatar

Posts : 340
Join date : 2011-02-09
Age : 46
Location : Slavonski Brod

PostSubject: Re: Elegantni promašaj   Sun Sep 22, 2013 4:17 pm

Možda si ga predugo držao u vodi .Probaj ga umočiti pa vaditi i tako naizmjence po dvije sekunde prva tri puta a onda ga zadrži unutra .(otprilike kao u seksu) . Prijatelju dok si mlad i studiraš , vataj se ženski .Kad se oženiš biti će vremena za noževe .
Back to top Go down
View user profile
žile

avatar

Posts : 548
Join date : 2012-03-17
Age : 56
Location : Osijek

PostSubject: Re: Elegantni promašaj   Mon Sep 23, 2013 11:12 am

bezribic wrote:
Možda si ga predugo držao u vodi .Probaj ga umočiti pa vaditi i tako naizmjence po dvije sekunde prva tri puta a onda ga zadrži unutra .(otprilike kao u seksu) . Prijatelju dok si mlad i studiraš , vataj se ženski .Kad se oženiš biti će vremena za noževe .
Ovj komentar potpisujem i to masnim slovima Twisted Evil 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Elegantni promašaj   

Back to top Go down
 
Elegantni promašaj
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Elegantni promašaj

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
* F E R R U M * :: NOŽEVI :: Strider Noževi-
Jump to: